Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gânduri mărturisite - Neuronul vesel

Îi vezi pe unii cum râd cu gura până la urechi din orice glumă, chiar de proastă calitate, sau la orice aluzie numai de ei înțeleasă. S-ar părea că „neuronul vesel”, mai ales dacă e și cam izolat, nu poate percepe în același timp mai multe informații, și atunci trece la planul de rezervă, hlizitul cu dinții la vedere. Mai că îți vine să crezi că persoana este extrem de fericită, deși contextul nu o justifică, și că în nefireasca ei comportare, ascunde de fapt o dezarmantă lipsă de realism.

Din punct de vedere psihologic arătarea dinților este o agresiune de stabilire a dominației, în special dacă e însoțită de „mârâit sau lătrat”, chiar pe lângă subiect. Arătarea dinților, în general, este un semn de agresivitate. Că așa stau lucrurile ne mărturisește și Lucky Flickerman în „The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes”, declarând în mod evident ironic: „We're Live. Smile! It's why we have teeth.” (Suntem în direct. Zâmbiți! De aceea avem dinți).

Având răbdare să vezi ce îți propune „neuronul vesel” după hohotele de râs, rămâi consternat, ideile neavând nici o legătură cu chicotele anterioare, ca și cum o diferită personalitate își face apariția, putând urma o ușoară amenințare, vreo aluzie la o posibilă pedeapsă dacă nu îți vezi de treaba ta, sau dacă nu vei arăta destulă obediență pe viitor, râzând la comandă și aclamând inteligența vorbitorului.

„Neuronul vesel” evită, pe cât posibil, întristarea, pentru că aceasta nu este starea lui proprie și nu se simte bine în acest rol, de aceea comută ori de câte ori are posibilitatea pe direcția „veselie”, promițând „marea cu sarea” tuturor ascultătorilor, prețuri mici la toate produsele, de la pâine la automobile electrice, miliarde pe gratis la tot poporul, că doar sacul fără fund al guvernului, umplut permanent din taxe și impozite, este destinat aruncării pe fereastră.

Mai că îți amintești de „succesurile” nesfârșite de pe vremea socialismului, de depășirea în fiecare an a producției la hectar, de cincinalul în patru ani și jumătate și de înaintarea neabătută spre comunism. Numai că toată această „veselie” forțată a avut un sfârșit tragic, când minciunile nu am mai ținut, și o sută de lei in plus la alocație nu a fost de ajuns pentru a evita fuga cu elicopterul.

Promisiunile fără acoperire, inducerea în eroare a unor întregi generații despre binefacerile socialismului și comunismului, a avut consecințe devastatoare. Până și depopularea accentuată a României, (astăzi suntem a opta țară din lume la scăderea populației), sunt datorate în mare parte politicilor aberante ale socialismului.

Distrugerea comunităților locale, a gospodăriilor țărănești, concentrarea populației în centrele urbane pentru un control mai eficient, dependența oamenilor de „avantajele” date de guvern, limitarea libertății individuale și a spiritului național autentic și folosirea naționalismului ca instrument de dezbinare, ne-au adus unde suntem acum.

”Neuronul vesel” este vizibil și la individul trăgând marijuana din „țigare” la colțul străzii, constatând parțial inconștient unde l-au adus politicile guvernamentale, la „sapa de lemn”, că nici o bicicletă mai acătării nu-și poate cumpăra. Pentru puțină „veselie” își dă și haina de pe el. Acesta nu ar trebui subestimat, așa vlăguit cum e, el va vota la următoarele alegeri, tot cu cei care au pus „centrele de injectare” în apropierea școlilor, de a ajuns „homescholing” (educația acasă) o variantă populară de educație.
Și tot așa „din greșeală în greșeală la victoria finală”, cum ziceam pe vremuri, doar că aceste „greșeli” tot noi le plătim, „cei cu sapa”, că „cei cu mapa” au descoperit Bitcoin-ul și binefacerile acestuia, și puțin le pasă că această cale duce inevitabil la dezastrul economic și social.

Când veselia „neuronului” nu va mai putea continua, un „țap ispășitor” va trebui găsit, un cap va trebui tăiat, de obicei unul nevinovat ca al Botezătorului, că tot a fost sărbătorit de curând. Vedeți dumneavoastră, „obrazul subțire cu cheltuială se ține”, și puterea cu marijuana la discreție, cu centre de injectare și multă propagandă pe bani publici. Vai de capul ei de democrație.
„Neuronul vesel” a fost și la conducerea Facebook când a acceptat cică „presiunea” de a cenzura opiniile a milioane de utilizatori privind „binefacerile” vaccinurilor miraculoase, ca astăzi să fie nevoită „a-și pune cenușă în cap”, doar că și atunci era și acum este pe profit.

Căutând un gând pozitiv cu care să închei aceste rânduri am observat ca astăzi este vineri 13, și că va mai fi un vineri 13 in decembrie anul acesta, când vom ști poate rezultatele mult așteptatelor alegeri (de acasă și de prin alte locuri), alegeri de care va depinde viața și bunăstarea câtorva sute de milioane de oameni.

Doar că „neuronul vesel” pare a fi pe val, cum era și cel care a observat că „iarna nu-i ca vara”, și după care parafrazez și eu cu părere de rău: „cetățene nici nu știi cât de mic începi să fii!”.


Ioan Cojocariu
Septembrie 2024, Toronto, Ontario, Canada





Ioan Cojocariu    9/23/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian