Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lansarea cărții „Tir cu gloanțe altruiste”, post-mortem, a cunoscutului jurnalist și scriitor Val Andreescu.

15 septembrie 2024. La Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui a avut loc un eveniment cultural deosebit, unic în felul său: lansarea cărții „Tir cu gloanțe altruiste”, post-mortem, a cunoscutului jurnalist și scriitor Val Andreescu.
Autorul a plecat prea devreme, acum șase luni și nu a reușit să editeze ultimele două volume, unul de epigramă și un roman. Timpul nu a mai avut răbdare... Azi, s-a îndeplinit, astfel, una din dorințe, rămâne pentru viitor publicarea romanului.
Într-o atmosferă încărcată de emoții, cu sentimente de tristețe că autorul nu e prezent, dar și de bucurie că atâția prieteni au venit să depene amintiri, s-a păstrat un moment de reculegere.
Prof. Ioan Hodaș a prezentat membrii Asociației Literare „Păstorel” Iași - scriitorii Mihai Haivas și Vasile Larco, membrii Cenaclului de Literatură și Pictură „Octav Băncilă” al Cercului Militar Iași, scriitorii: Corina Matei Gherman, Calistrat Robu și Aurica Toma, iar prof. dr. Laurențiu Chiriac scriitorii din Vaslui, aflați în sală: Angelica Manole, Silvica Gruia, Romeo Crețu, Petru Grădinaru, Daniel Grosu, Ioan Parfene, Jenică Rusu, Ioan Todirașcu, Paul Zahariuc, caricaturistul Nicolae Viziteu, recitatorul Dan Ailincăi și alți iubitori de cultură.
În cuvântul de deschidere, prof. dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf, a scos în evidență importanța evenimentului, dar și necesitatea de a nu ne uita valorile și să le prețuim cât încă mai sunt în viață.
Scriitorul umorist, Ioan Hodaș a prezentat viața și opera scriitorului și jurnalistului Val Andreescu: „Val Andreescu este prototipul scriitorului polivalent: jurnalist, poet, prozator, fabulist și epigramist. Ca ziarist și membru UZPR a fost redactor șef la ziarul „Meridianul” de Vaslui. Pagina sa culturală, neîntreruptă din ziar, cuprinde peste 1700 de articole, reportaje, știri și articole de fond. Ca redactor la Radio - „Unison”, a avut peste 280 de emisiuni, ca redactor TV Vaslui peste 1800 de știri și 236 de emisiuni în direct.
Ca prozator, a scris ciclul de romane intitulat „Milenii, Anotimpuri și Iubiri”, care cuprinde trei romane: primul numindu-se chiar așa „Milenii, Anotimpuri și Iubiri”, apoi „Învierea pământeană” și „Pedeapsa iubirii”. Și cum nu a dorit ca iubirea să rămână o pedeapsă, a scris ultimul său roman „Recompensa iubirii”, în curs de apariție.
Singura carte de poezii, „Fiorii zborului tandru”, cuprinde versuri sensibile și profunde.
A scris cărți de epigrame, cu titluri inedite și provocatoare: „Calul cu potcoave roz”, „Florete melancolice”, „Șeaua cailor de șah”, „Tolba cu săgeți duioase”, „Mărăcini cu spini suavi”, „Șfichiuiri edulcorate”, „Liniște în Fa major” și „Tir cu gloanțe altruiste”. Epigramele sale fac parte din acel tezaur de umor care are drept țintă îndreptarea păcătosului și nu pieirea sa. Lipsite de răutate, pline de haz și înțelepciune sunt pentru cititor un adevărat balsam sufletesc.
Este remarcat ca primul scriitor de fabule, din județul Vaslui, prin volumele „Fabule” și „Trăsura cu inorogi”. De altfel, aproape la sfârșitul fiecărei cărți de epigrame regăsim câte una. Atent la pulsația vieții și la metehnele contemporanilor, adesea necruțător, i-a înfierat în fabule unice.
Publică și colaborează cu mai multe ziare și reviste din țară și din afara ei.
A fost membru senior și membru în conducerea Asociației Literare „Păstorel” Iași, al Asociației Culturale „Poesis Moldaviae” din Vaslui. Figurează în Dicționarul cultural și literar vasluian, Dicționarul jurnalismului românesc, în Anuarele umoriștilor români, culegeri și antologii de poezie și umor etc. A participat la Festivalul de Umor „Constantin Tănase” din Vaslui, obținând premii și mențiuni”.
Prezentarea volumului de epigrame „Tir cu gloanțe altruiste” a fost făcută de cunoscutul epigramist, prof. Mihai Haivas, prieten de-al autorului. Din postfața cărții, câteva spicuiri: „Este a șaptea carte de epigrame în care autorul, cu umorul său specific ne atenționează și sancționează, în principal: tarele comportamentale omenești (dintre care, un loc aparte îl ocupă cele conjugale), imoralitatea clasei politice românești și consecințele nefaste ale proastei guvernări postdecembriste pentru viața poporului român. Spre exemplificare o epigramă:

Nesimțirea politicianului
El, din tot ce a promis,
N-a făcut nimic precis
Și-a dat cinstea-i virtuală
Pe rușinea sa... reală!”.
Au urmat recitări din creația autorului sau proprie, depănări de amintiri: Vasile Larco, Corina Matei Gherman, Calistrat Robu, Angelica Manole, Petru Grădinaru, Silvica Gruia, Ioan Parfene, Aurica Toma, Ioan Toderașcu, Nicolae Viziteu ș.a. S-a vorbit despre personalitatea autorului, un OM sensibil, modest, discret, generos, optimist incurabil, jurnalist cu experiență, scriitor cu har și umor.
Activitatea sa literară a fost curmată prea devreme și autorul nu a reușit să-și vadă cele două cărți publicate și lansate. O dorință arzătoare, așa cum a recunoscut într-un interviu acordat prof. Silviei Hodaș, nu cu mult timp înainte de a pleca spre Ceruri să recite epigrame și fabule, așa cum o făcea la întâlnirile literare.
Volumul de epigrame, „Tir cu gloanțe altruiste”, lansat astăzi a fost publicat sub îngrijirea familiei Silvia și Ioan Hodaș, prof. Mihai Haivas, având acordul familiei autorului.
A adus zâmbete, așa cum i-ar fi plăcut și umoristului Val Andreescu, recitatorul Dan Alincăi cu un monolog plin de umor, inspirat din actualitate.
Elevii Alexandru și Ștefan Șenchiu au susținut un microconcert la pian și au impresionat prin interpretare, pasiune și repertoriul ales, au captat atenția auditoriului și au transmis emoții sublime. Au primit multe aplauze și diplome.
A putut fi admirată, în Sala „Arta” a Muzeului și o expoziție de carte cu întreaga operă a scriitorului Val Andreescu.
Au fost dăruite participanților cărți, ce au purtat semnătura scriitorului și jurnalistului VAL ANDREESCU. Va trăi prin cărțile sale, acolo unde sufletul se regăsește la fiecare pagină, așa cum spune Maxim Gorki: „Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Şi, cum o atingi cu ochii şi mintea, sufletul ţi se deschide ca un prieten bun.”
A urcat spre lumină și, poate, de acolo, epigramistul, ne zâmbește și se bucură de toți cei care au venit, în semn de mare prețuire, la lansarea ultimului volum de epigrame: „Tir cu gloanțe altruiste”. Regrete profunde pentru dispariție sa.
Mulțumiri familiei autorului, mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestui volum de epigrame.
Au moderat evenimentul cu suflet și multă măiestrie prof. Laurențiu Chiriac și Ioan Hodaș
Organizatori: Silvia Hodaș, Familia Andriescu, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui





Silvia Hodaș    9/18/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian