Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O lume ca in cărti - “Fă-mi (cât mai mult) loc” la teatru !

Ducem România cu noi. Sau, cum zicea Nichita Stănescu, “limba română este patria mea”. După ce am emigrat, am ținut să merg destul de repede la teatru aici. Grație bunilor prieteni Anca și Răzvan - se știu ei – am găsit ușor locuri și întâmplări culturale precum concerte sau piese de teatru. La Stratford, centru cu infuzie culturală intensă, aflat la o aruncătură de băț de Waterloo, am văzut primele spectacole live, pe scândură canadiană. Acorii, foarte buni, reprezentația, de Shakespeare, așadar, totul perfect. DAR interpretarea în limba engleză, deși impecabilă, pentru urechea inimii mele a fost ... străină. Oricum îmi traduc continuu în minte limba vorbită de oamenii noii mele țări. Probabil la bătrânețe voi ajunge să gândesc parțial în cealaltă limbă. Deocamdată, tot în română visez, plâng, râd și urmăresc mai bine un teatru.

Am făcut această introducere pentru că am avut recent, alături de o sală plină de compatrioți, bucuria enormă de a urmări spectacol românesc adus de acasă. S-a aplaudat în picioare la piesa “Fă-mi loc”, la Isabel Bader Theatre din Toronto. Medeea Marinescu și Marius Manole au stârnit râsete și melancolii cu jocul lor. Umor, tandrețe, totul a cucerit sala plină. Am să țin minte primele minute, apoi zecile care au urmat: liniște caldă în sală, ochi sorbind scena, aplauze apoi și râsete la replicile spumoase ale actorilor.
Scrisă de Anthony Michineau și regizata de regretatul Radu Beligan, piesa a fost un succes binemeritat. Cand au jucat acum aproape 14 ani prima dată, era întâiul spectacol în două personaje pentru Marius. De atunci, “Fă-mi loc” a ajuns pe scene precum cele din Paris, Bruxelles, și continuă și in țară. Ba chiar a fost jucat online, în perioada 2020. Iată că au ajuns și în Canada, la Montreal și Toronto.

Publicul i-a primit pe amândoi cu mare bucurie. Organizatorii de la KlubEvent, Marius Bălan și Maria Ionicescu au glumit chiar zicând ca e prima oară când publicul torontez a fost mai numeros decât cel montrealez. Și am mai aflat câte ceva despre culise, cât de greu le-a fost Medeei Marinescu și lui Marius Manole să ajungă – au avut întârzieri, pierderi de avioane și legături, ore obositoare. Dar nimic, absolut nimic din toate acestea nu s-au văzut pe scenă. Acolo, actorii au strălucit și ne-au convins cu lumea lor, am fost și noi în poveste. Citez din postarea lui Marius Manole de după spectacol: "Astăzi se termina turneul nostru canadian. E complicat de făcut un astfel de turneu la o distanță atât de mare. Mereu apar lucruri neprevăzute, care trebuie tratate cu rabdare, umor, calm. Din fericire, lucrurile au mers bine, exceptând zborul Londra - Montreal. Oboseala e uneori foarte mare și te întrebi, dacă, după 35 de ore în care ai dormit vreo 3, merită să te urci pe scenă. Răspunsul l-am gasit în aceste două seri la Montreal și Toronto. Fericirea, lacrimile, dorul de țară alinat pentru două ore, efortul de a veni la teatru de la 5 ore distanță …iubirea .. merită orice oboseală”.

Așteptăm cu interes următoarele spectacole, primul fiind “Aceeași nostalgie”, cu Magda Catone și Mihai Bercaru, acompaniați la pian de Petru Cioacă, cu fragmente din muzica compozitorului Dan Stoian: 18 Octombrie, tot la Isabel Bader theatre și la Montreal 19 Octombrie, la Vanier College Auditorium. O premieră absolută în Canada. Tot KlubEvent aduce această viitoare bijuterie care se va baza pe poeziile lui Marin Sorescu. Citez de pe pagina de facebook a organizatorului: “Actrița și regizorul Magda Catone selectează peste douăzeci de poeme, poezii și fragmente din opera literară a poetului, scriitorului și dramaturgului Marin Sorescu, membru ala Academiei Române, și le structurează într-un spectacol-eveniment, un recital poetico-muzical, unde spectatorul este provocat să îi însoțească pe interpreți în căutarea copilului din fiecare, azi rătăcit în complicațiile vieții de adult”.
Sper să facă o nouă sală plină la Toronto, mai ales că, după reprezentație, va urma o discuție liberă a actorilor cu publicul. Un nou regal cultural în limba română. Ne este atât de dor, artiștii fac un efort deosebit să traverseze oceanul pentru noi, încât merită să ne securizăm locurile în sală prin achiziționarea de bilete pentru noi, familie și prieteni.

Tot KlubEvent ne va aduce în Canada concert Holograf la Longueuil și la Hamilton, ni-i va readuce pe talentațiide la BrioSonores de Crăciun - BRIO SONORES MAGIC CHRISTMAS TIME. Biletele pentru oricare din spectacole se găsesc la www.klubevent.com.





Amorena Minculescu    9/15/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian