Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Apocalipsa vine în direct

Îmi amintesc din anii de cariera jurnalistica, cum interesul public anticipat este cel mai adesea generat de știri negative, chiar catastrofale. Cel puțin asta cereau editorii să aduci de pe teren. Știrile “despre viață pur și simplu” sau “știrile de la ora 5” - promovate cândva de canale TV centrale din tara - erau de fapt o cronica neagra a cotidianulul romanesc. Nu e greu să găsești astfel de momente. Abunda dramatic în Romania, și în lumea larga.

Fară intenția de a face o analiza, cantitativa sau calitativa, a știrilor din tara, am reluat de câteva luni obiceiul de a urmări adesea programme de știri romanești. De obicei PRO TV, sau FOCUS - un amestec de disperare, căldură fară sfârșit și agonie morbida se arunca spre tine din spațiul media digital. Ca o ironie, stiristele au o mare grija să te anunțe “atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional” - probabil ca umare a unor obligații de audiovizual semnate în spațiul european. Apar cu o repetiție dezolanta imagini despre crime domestice, abuzuri în care victimele sunt adesea copii, doctori ucigași, accidente rutiere mortale în care aproape fară excepție victimele sunt persoane foarte tinere, toate într-o concurenta morbida cu seceta, căldura de iad, incendiile de vegetație, și nefericiții care se îneacă la mare pentru că nu asculta de salvamari. Când mai apar știri cu politicieni, fie corupți fie tâmpiți, sau cazuri de ineptidute instutionala- parca iți vine să mai respiri căci nimic nu mai pare atât de apocapiltic. Cinic, nu-i așa?

Cum se spune prin America, “good news, no news” (știrile bune nu sunt știri). Sigur, doar că nu trebuie să uitam o teorie mediatica formulata de canadianul Marshall McLuhan în anii ‘60 “the medium is the message” (sursa mediatica formează mesajul) care este obsesiv de relevanta în spațiul mediatic actual. Media - inclusiv rețelele de media sociala pe care McLuhan nu le-a putut anticipa în 1964 - reprezintă o groapa neagra a informațiilor, o mașinărie care mesteca și amesteca evenimente sociale cu o viteza năucitoare și scuipa spre public materiale create cu jumătăți de măsură. Mediatizarea obsesiva a tragediilor formează un tip de așteptare publica, un tip de atitudine social, demne de psihoza colectiva. Cineva ar spune că intenția mea este să pomovez cenzura mediatica. Adică vezi Doamne, ar fi bune doar știrile despre caței, pisici, flori și premii școlare. Cu alte cuvinte: non-știri. Intenția mea nu este de a recomanda purificarea sau cenzurarea știrilor. O asemenea abordare ar fi absurda. Aș vrea doar doar să semnalez reposabilitatea mediatica, normele etice ale mediilor de informare. Informația este ampla, nu se rezuma doar la coridorul dezastrelor umane.

Trăim într-o epoca de bombardament informațional, un fel de abuz mediatic fară precedentm în lume. Sigur, putem alege și ne putem feri de știri. Daca însă le urmărim, avem dreptul de a fi informați corect cu materiale diverse, nu doar - sau mai ales - catastrofe și tragedii. Până și elementele pozitive din știri - cum ar fi relatările despre campionatul european de fotbal sau olimpiada de la Paris - au adus în prim plan materiale secundare sau reacții negative la aceste evenimente. Evident că știrile nu pot, și nu trebuie să fie purificate.

Dar trebuie să fie corecte, informative, și prezentate obiectiv. Aceasta este o balanță necesara în condițiile în care media creează mesajul. Materialul de presa trebuie să fie informativ. În istoria recenta însă a devenit formativ - ajustat să formeze opinii pe o anumită direcție, sau tendință. Dreptul de a avea access la informație (corecta) este prevăzut în Articolul 19, din Delcaratia Drepturilor Omului, a ONU. Din 2015, exista chiar și o zi internațională dedicata acestui drept pe 28 septembrie. Mai mult, sunt numeroase convenții internaționale dedicate eticii de presa.

Paradoxal însă, la nivel global - media a devenit tot mai mult un forum de opinie și mai puțin unul de informare. Dreptul la informație/accesul la informație este la fel de important ca orice alta libertate universala. Daca informația este truchiata sau manipulata, acest drept inalienabil este violat. Observația mea referitoare la stirile din tara nu se vrea nici exhaustiva și nici izolata. La nivel global, observam fenomene similare. Manipularea digitala cunoaște o putere fară precendent. Cum ne protejam? Trebuie să găsim o soluție mai buna decât ingorarea lor.



Luiza Mureseanu, Toronto





Luiza Mureseanu    8/11/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian