”Tara din suflet” Romania in documentar TV peisagistic
Multe s-au spus despre Romania de dupa 1989. Unele relatari se bazeaza pe fapte si personaje reale, descriind o tara in declin. Altele sint doar acte de dezinformare, produse ale unor jurnalisti, pentru care nici un compromis nu e prea mare daca e platit suficient. Spre deosebire de alte productii, documentarul peisagistic despre care este vorba in continuare portretizeaza frumusetea pamintului rominesc si a mostenirii noastre culturale.
A defini tara din suflet nu este usor. Fiecare dintre cei ce-au lasat in urma locul originar, vrind sa se separe de trecut ca de ceva de care te poti debarasa usor si fara consecinte, are o intuitie proprie pentru acea realitate trecuta. Ea nu se lasa alungata din memorie si revine obsesiv, simplificata si purificata, sublimata intr-o suita de amintiri care constituie pentru oricare emigrant tara din suflet. De la mare distanta si dupa ce mult timp s-a scurs, ea nu mai poarta decit o asemanare departata si inselatoare cu ceea ce a obisnuit sa fie realitatea de fiecare zi. Este ca un album de fotografii vechi, pe care-l deschizi rar, cu un sentiment aproape dureros, si din care, absolut normal pentru memoria selectiva si imperfecta cu care sintem inzestrati, mai percepi doar putinele lucruri care iti fac placere, ignorind in acelasi timp, voit sau involuntar, pe cele neplacute. Nu se stie cum, albumul acesta se strecoara mereu, nedorit, in bagajul celui care pleaca. Fiecare poarta in suflet o tara, oriunde s-ar duce si, pentru unii, oricit de mult ar nega-o.
Sentimentul acesta complicat, de respingere dar si de acceptare, dureros dar si mingiietor, in care frinturi extrem de prezente si de vii se amesteca cu material amorf si difuz este subiectul “Tarii din suflet” realizata de C21ETV (Calgary, Canada). Genul caruia acest material artistic ii apartine –documentar, cel mai probabil, cu o puternica si genuina componenta artistica, se potriveste, fara indoialala, subiectului si se bazeaza, in mod intentionat, pe o succesiune de fotografii. Sa ne grabim insa sa adugam ca prelucrarea materialului video si imbinarea lui cu celelalte doua componente, muzica si text, merge mult mai departe de o simpla insiruire de imagini. Naratiunea, care include texte scrise printre altii de Eminescu (cu un fragment de text politic) si Dan Botta, cuprinde o varietate de genuri, de la analiza lucida la poezie si la metafizica, si urmeaza acelasi ritm oscilant si grupat pe sub-teme ca si imaginea. Pe rind, Natura, Oamenii, Obiceiurile, Satul, Orasul, etc, sint sugerate si insinuate cu pachetul corespunzator de imagine-muzica-text. Muzica, cea de-a treia componenta a “Tarii din suflet”, are un rol cu nimic mai putin important decit restul, si surprinde pe cel care vizioneaza caseta, prin abundenta de “etno” de o calitate desavirsita, la polul opus al starii de degradare contemporana a muzicii populare si al pretinselor prelucrari de folclor.
Sa mai notam ca in pofida realizarii artistice si tehnice complexe si a unui teme friabile si inselatoare, “Tara din suflet” are, in ultima instanta, o pronuntata componenta “realista”. Ea urmareste cel mai logic fir prin care memoria se converteste pe sine insusi in trairi si senzatii prezente. Amintirile sint numai sugerate, si exista o ambiguitate pozitiva care lasa spectatorul sa-si aleaga singur amintirile pe care vrea sa le retraiasca, numai ca exista un filtru care curata si innobileaza. Exista sentimentul unei revelatii ca ceea ce stiam deja este mult mai important, mai frumos, mai semnificativ, ca un lucru pe care nu-l pretuiam poate fi, in fond, neasteptat de valoros. Nu este acesta, de fapt, felul intortocheat prin care memoria (si imaginatia) emigrantului reinvie “Tara din suflet”?
Realizatorii, Gerge Anghelescu si Ion Tofan, sint experti in arta prelucrarii imaginii si sunetului pe calculator. Dar tehnica, rafinata si eficienta in acelasi timp, este intrecuta in acest caz de conceptia artistica si de ingeniozitatea cu care este tratata tema. George Anghelescu este un artist complex, el coordoneaza intregul proiect si participa de asemenea cu text (narat de el insusi) scris special pentru “Tara din suflet”. Trebuie remarcate, de asemenea talentul actritei Maria Eremia si inspiratia naratorului Eugen Baboi care contribuie la succesul acestui tulburator documentar aristic.
Rezumat: “Tara din suflet”, documentar artistic peisagistic produs de C21ETV (Calgary, Canada), 48 minute, disponibil in format VHS NTSC/PAL. Cei interesati in achizitionarea documentarului pot contacta C21ETV la telefonul (403) 244-2256, sau il pot comanda folosind adresa: http://www.c21etv.com/order. Abonatii care au conexiuni rapide la Internet (banda larga ) pot viziona un segment din “Tara din suflet” la aceeasi adresa Web.
|
Vlad Andreescu 12/9/2002 |
Contact: |
|
|