Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Scurt rezumat din istoria violenței: Atentatul în viața politică americană

Încercarea eșuată de asasinare a lui Donald Trump, la mitingul electoral din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie, nu este unicat în istoria Statelor Unite, ci un episod într-o serie. Nu există nici o informație verificabilă despre un posibil atentat împotriva lui Donald Trump în timpul mandatului său ca președinte al Statelor Unite (2017-2021).
Totuși, au existat amenințări și îngrijorări legate de securitatea președintelui Trump pe tot parcursul mandatului său, iar Secret Service și alte agenții de securitate au avut un rol crucial în protecția sa. Din fericire pentru Trump, glontele ucigaș i-a străpuns doar urechea. Doar un centimetru a decis soarta celui care ar fi putut intra în galeria președinților asasinați.

Asasinatele politice din istoria Statelor Unite sunt evenimente tragice care au marcat peisajul politic și social al țării de-a lungul timpului. De la președinți ai Statelor Unite până la lideri politici locali sau naționali, aceste acte violente au avut un impact profund asupra națiunii și au generat reacții de șoc și durere în rândul populației. Unele atentate au avut succes, altele au eșuat. Toate însă marchează profund mentalul colectiv al nației americane.

Unul dintre cele mai cunoscute și devastatoare asasinate politice din istoria SUA a fost cel al președintelui Abraham Lincoln în 1865. Lincoln, care a condus țara prin Războiul Civil American și a promovat abolirea sclaviei, a fost împușcat în timp ce se afla la Teatrul Ford din Washington, D.C., de către actorul confederat John Wilkes Booth.
Asasinatul lui Lincoln a avut un impact enorm asupra reconstrucției postbelice a națiunii și asupra echilibrului politic în perioada imediat următoare.

Un alt asasinat notoriu a fost cel al președintelui James A. Garfield în 1881. Garfield a fost împușcat în timp ce se pregătea să călătorească de la Washington, D.C., la New Jersey, de către Charles J. Guiteau, un avocat deziluzionat care spera să obțină o funcție diplomatică în administrația Garfield. Deși Garfield a supraviețuit inițial împușcăturii, complicațiile din cauza tratamentului necorespunzător aplicat de medici l-au dus în cele din urmă la moarte.

În secolul XX, asasinatul președintelui John F. Kennedy în 1963 a șocat națiunea și lumea întreagă. Kennedy, al 35-lea președinte al SUA, a fost asasinat în Dallas, Texas, în timp ce participa la o paradă în centrul orașului. Lee Harvey Oswald a fost arestat și acuzat de asasinat, deși moartea sa ulterioară a ridicat multe întrebări și teorii ale conspirației.
În plus față de asasinarea președinților, mai mulți lideri politici importanți au fost victime ale violenței politice în istoria americană.

Robert F. Kennedy, fratele lui John F. Kennedy, a fost asasinat în 1968 în timpul campaniei sale prezidențiale, după ce câștigase primarele din California. Martin Luther King Jr., liderul drepturilor civile pentru americanii de culoare, a fost, de asemenea, asasinat în 1968 în Memphis, Tennessee, de către James Earl Ray, un condamnat pentru infracțiuni anterioare.

Încercările de asasinat apar în momente de mare diviziune socială. La o simplă privire, trei președinți americani care nu ar avea nimic în comun, au fost ținta unui asasinat: Lincoln, Kennedy și Trump.
Fiecare dintre ei a fost o figură polarizantă în politica americană, generând atât sprijin fervent, cât și opoziție vehementă.
Lincoln a fost controversat pentru politica sa privind sclavia și războiul civil, Kennedy pentru relațiile sale externe și gestionarea Războiului Rece, iar Trump pentru stilul său de conducere și politicile sale interne și externe.
Lincoln și Kennedy au fost amândoi asasinați în timpul mandatului lor.

Trump a fost ținta mai multor amenințări și posibile planuri de asasinat, deși nici unul nu a reușit în mandatul său. Atentatul din 13 iulie a fost extrem de aproape de a-i fi fatal.
De asemenea, mandatele celor trei au fost marcate de crize majore. Lincoln a condus națiunea prin Războiul Civil, Kennedy a gestionat criza rachetelor din Cuba în timpul Războiului Rece, iar Trump a avut de-a face cu pandemia de COVID-19 și conflicte sociale intense. Despre motivația tânărului care a încercat să-l ucidă pe fostul președinte Trump nu se știe mai nimic. Poate ancheta FBI va aduna ceva date in viitor. Trist este că atentatul a ucis un participant și a rănit foarte grav alți doi.

Aceste asasinate politice nu au afectat doar pe cei direct implicați și familiile lor, ci au provocat schimbări semnificative în politica și cultura americană. Au stimulat dezbateri intense despre securitatea liderilor politici, despre violența în societate și despre motivele și impactul psihologic asupra națiunii.
În același timp, aceste tragedii au subliniat vulnerabilitățile democrației și au intensificat preocupările privind siguranța liderilor aleși. Asasinatele politice din istoria Statelor Unite sunt evenimente cu repercusiuni durabile, care au afectat adânc națiunea și au redefinit uneori cursul evenimentelor istorice.
Ele servesc ca memento al fragilității puterii politice și al nevoii de vigilență constantă în fața extremismului și violenței politice.

Luiza Mureșeanu. Toronto





Luiza Mureșeanu, Toronto    7/15/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian