Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Un Român la Toronto – Maestrul Daniel Jinga

Parafrazând un celebru titlu muzical (Un American la Paris de George Gerswhin), semnalăm un concert care a consituit o premieră absolută prin apariția unui dirijor conațional pentru prima oară la pupitrul unei orchestre canadiene în seara de 29 iunie la Glen Gould Studio din Toronto. Maestrul Daniel Jinga, Director General al Operei Naționale din București, a condus orchestra Kindred Spirits din Toronto împreună cu pianistul canadian Daniel Vnukowski către o performanță care a stârnit aplauzele audienței în bună parte loială orchestrei, dar total străină dirijorului român.

Programul concertului a fost în totalitate dedicat uneia dintre cele mai vaste epoci ale istoriei muzicii, cea a romantismului francez, pentru care - aveam să aflu în decursul interviului meu cu Daniel Jinga – maestrul are o predileție. Prefer lucrările romantice pentru că au mai multă energie și complexitate,deși de multe ori am dirijat Mozart care, în glumă spun că se dirijează singur. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu înregimentat, ceea ce mă face să mă feresc de Beethoven sau orice alt compozitor care cere rigoare; temperamentul meu mă împinge să încalc reguli, de aceea înclinația specială către romantism. (27 iunie 2024).

Coeziunea programului simfonic al serii a fost remarcabilă, prima parte introducând două piese compuse în același an, 1885, care, deși diferite ca sonoritatea, prezintă similarități atât structurale cât și orchestrale; Variațiuni simfonice pentru pian și orchestră de Cesar Frank și Simfonia pe o temă de la munte de Vincent D’Indy. Ambele sunt construite în gen concertant, și totuși nici una nu este în realitate un concert în sensul clasic al genului. Creația lui Frank expune toate cuceririle componistice pe care criticii vremii sale nu le-au înțeles, fiind mai preocupați de a-l ridiculiza pentru numele său lung și regal; forma monopartită - în care totuși se pot identifica cele trei mișcări specifice tipului de concert într-un flux neîntrerupt - ciclicitatea tematică și înglobarea părții pianistice în scriitura orchestrală luxuriantă. Deși clar edificată în trei secțiuni, Simfonia lui D’Indy se aseamănă lucrării lui Frank (D’Indy a avut o mare admirație pentru mentorul său) prin tiparul similar - fantezie simfonică cu pian obligat care nu domină discursul muzical - și ciclicitatea melodiei populare care străbate piesa de la un capăt la altul.

Acestor lucrării le este comună scriitura pianistică de o virtuozitate briliantă, în același timp conferind acea emoție tipică romantismului francez, pe care solistul serii, Daniel Vnukowski a transmis-o audienței din plin. Pianist virtuoz, aclamat de New York Classical Review ori The Sunday Times, Daniel Vnukowski interpretează lucrările romantice cu profunzimea și măiestria demne de un descendent al țării lui Chopin; școlit la cele mai bune instituții din Londra, ori Italia (unde a studiat printre alții cu Dmitri Bashkirov), aplaudat la Carneggie Hall din New York, Buenos Aires, Varșovia, Baltimore sau Toronto, Daniel Vnukowski își împarte timpul între concerte și seria de recitaluri-prelegeri despre muzica holocaustului, între edițiile zilnice ale Cutiei Muzicale pe Classical 96.3 fm și pezentările de concerte ale orchestrei Kindred Spirits cu grația și modestia unui adevărat artist.
Partea a doua a concertului a prezentat o versiune interpretativă plină de vivacitate și energie a Simfoniei in Do Major de George Bizet, Daniel Jinga conducând instrumentiștii într-o adevărată cavalcadă sonoră. Compusă la vârsta de numai 17 ani (mai mult ca sigur ca lucrare de școală), uitată în sertarele istoriei, simfonia Lui Bizet a fost redescoperită 70 de ani mai târziu și redată lumii de criticul Jean Chantavoine.

Iar în seara de 29 iunie și-a regăsit strălucirea de bijuterie muzicală în viziunea dirijorală a Maestrului Daniel Jinga, într-un final fulminant care a ridicat audiența în picioare aplaudând și chemându-l la rampă de nenumărate ori.
Aș dori ca nu doar românii, ci toți să admire cultura românească, valorile noastre, performanța noastră. Îmi place să constat că cel puțin din punct de vedere muzical nu stăm rău deloc; avem o școală foarte bună și să ne mândrim cu ea.

Cu promisiunea de a reveni împreună cu întreaga echipă a Operei Naționale din București, Daniel Jinga și-a luat zborul înapoi în țară, lăsând în urmă ecourile unei reprezentații de mare ținută.

Mihaela Fășie Cudalbu
Muzicolog și Profesor de Muzică
Toronto





Mihaela Fășie Cudalbu    7/1/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian