Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor ; 26 iunie – Ziua Drapelului României

26 iunie este o sărbătoare dragă tuturor românilor de pretutindeni, este ziua când sărbătorim drapelul nostru. Originile acestei zile se află în trecut, pe 26 iunie 1848, atunci când Guvernul Revoluționar din acea vreme a decis adoptarea tricolorului ca simbol reprezentativ pentru toți românii. Potrivit Constituției României, Drapelul este tricolor având culorile așezate vertical, în ordinea începând de la lance : albastru, galben, roșu. Drapelul nostru se aseamănă cu drapelul civil al Andorei și cel de stat al Ciadului, neavând însă legatură cu acestea, diferind prin proporții și nuanța fâșiei albastre. Deasemenea tricolorul românesc este înrudit cu cel al Republicii Moldova, dar acesta având proporție diferită, un albastru mai deschis și stema țării în centru.
Semnificația culorilor drapelului nostru trebuie privită în cheie heraldică : albastru cobalt semnifică fidelitate, loialitate, profunzime, ordine, adevăr; galben crom semnifică prestigiu, virtute, inteligență, grandoare, bogăție ; roșu vermion semnifică acțiune, pasiune, capacitatea de a servi Patria, sinceritate, agresivitate, incitare la violență.
În îndelungata istorie a ţării, drapelul României nu a suferit transformări majore, cu excepția proporţiilor şi poziţiilor culorilor. Ca simbol vexilologic românesc, tricolorul albastru, galben, roşu este de dată relativ recentă, el apărând în prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. Ca simbol al națiunii românești tricolorul apare la începutul secolului XIX odată cu renașterea națională a României. Este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânză. Drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, acestor trei culori li se atribuie pentru prima oară semnificația: „Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)”. Tricolorul a fost adoptat întâi în Țara Românească în 1834 ca drapel de luptă, când domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor și pavilioanelor navale de luptă. Acest model era un „steag cu fața roșie, albastră și galbenă, având și acesta stele și pasăre cu cap în mijloc.
In timpul Războiului de Independență din 1877-78, eroismul ostașilor români a fost stimulat permanent de drapelul românesc. In Primul Război Mondial au avut loc jertfe pentru apărarea drapelului de luptă, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, drapelele unităților evidențiate în luptă au fost decorate la rândul lor. În 9 ianuarie 1948, comuniștii au interzis însemnele regatului şi au așezat pe steag noua stemă a republicii, fără nicio legătură cu heraldica.
În timpul Revoluției de la Timișoara, în 17 decembrie 1989, stema Republicii Socialiste România a fost îndepărtată de pe drapele prin decupare, gest simbolic privit ca rupere de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Cel mai mare drapel al României, un record mondial de altfel, a fost conceput pe 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni, în apropiere de București. Acesta măsura aproximativ dimensiunea a trei stadioane de fotbal ! Pe continent, drapel cu 3 benzi – similar cu al României – mai au Franța, Italia și Belgia, dar culorile acestora sunt diferite.
Instituită prin Legea 96/1998, Ziua Drapelului Național este marcată anual la 26 iunie, prin evenimente menite să exprime istoria patriei noastre și prin parade militare specifice, în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. În general, în marile orașe ale țării sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național.
Remarcabile sunt cuvintele marelui Alexandru Ioan Cuza : „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și unde se vor naște copiii voștri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinței, ordinii și al disciplinei ce reprezintă oastea”.
La Mulți Ani, dragul nostru TRICOLOR, La Mulți Ani, români !

arh. Ion Constantinescu - Toronto





arh. Ion Constantinescu - Toronto    6/26/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian