Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Gânduri mărturisite - Tot ce-i prea mult strică

Proverbul latin „Omne nimium nocet” (Tot ce-i prea mult dăunează) l-am auzit din copilărie, cred că de la bunicul din partea mamei, sau de la școală, că pe vremea aceea observația lui Grigore Ureche, cum că „noi de la Râm ne tragem”, era luată în serios.

Exemplele erau nenumărate, de la prea multă mâncare, băutură sau alte „plăceri ale vieții”, folosite fără măsură și care pot dăuna ireversibil sănătății, carierei sau poziției sociale, și până la dorința prea mare de avere, putere și „osanale”, care pot duce chiar la ghilotină, ștreang sau plutonul de execuție, funcție de evoluția societății umane.
Proverbul sus menționat s-ar putea aplica și la nivel social, când politicile aberante intră cu „cizmele” în artă, cultură, muzică sau știință și decid, cu de la sine putere, că știu ele ce mai bine pentru toți, ca pe vremea revoluției culturale și a „savantei de renume mondial”.

Așa se face că un concurs de creație muzicală, ca „Eurovision”, promovează numai câștigători care nu prea au de-a face cu muzica, ci mai degrabă cu opțiunile „progresiste” ale organizatorilor, sau cu agendele și corectitudinea politică a momentului. Printre „cele mai bune actrițe” desemnate la „Festivalul de film de la Cannes 2024”, se afla și un bărbat de 52 de ani transformat în femeie, pentru că definiția „feminității” e astăzi ambiguă.

Multe sportive feminine își văd astăzi șansele de a obține rezultate și medalii la concursuri internaționale sau olimpiade spulberate de bărbații cu fustă. Nu cred că adevăratele femei, talentate, inteligente, sensibile, frumoase și muncitoare au ceva de câștigat din asta, ci doar de pierdut, locul privilegiat în societate și familie și bucuria de a le fi oferită o floare sau un zâmbet fără vreun gând ascuns sau necurat.

Se promovează sus și tare, folosind mijloace nemaiauzite în țări democratice, tratamente aprobate provizoriu și netestate corespunzător, cunoscând de fapt posibilele efecte adverse ale acestora. Încă mor oameni tineri fără nici un motiv aparent, și nimeni nu se întrebă de ce, de parcă a intrat medicina legală într-un con de umbră la nivel mondial. Dar cum nici o crimă nu este perfectă, adevărul va ieși la iveală într-o bună zi.

Însămânțarea necontrolată a norilor pentru mărirea cantității de precipitații, poate duce la inundații masive, cum s-a întâmplat recent în Dubai, dar și dispersarea norilor de grindină, făcută cu prea mult zel, poate aduce perioade de secetă severă și diminuarea producției agricole ale anumitor regiuni pentru perioade îndelungate, cum pare a se întâmplat în Moldova în ultimii ani. Tot ce-i prea mult strică, pentru unii, pentru alții poate fi un avantaj, de unde și întrebarea retorică „cui prodest?”.

Se consideră că actuala „încălzire globală” s-ar datora în întregime activităților umane, în lumea occidentală promovându-se legi privind limitarea activității industriale, legi care nu se aplică și la antipozi, și care pot duce la o răsturnare completă a raporturilor de putere și nivel de trai, și poate chiar la viitoare conflicte globale.
Pe de altă parte fenomene naturale cum sunt ciclurile Milankovich, activitatea variabilă a Soarelui, mișcarea polilor magnetici ai Pământului și starea centurilor de radiații Van Allen, pot avea și au avut de-a lungul erelor geologice, efecte asemănătoare. Groenlanda (Greenland - ținutul verde) și Antarctica au fost în trecutul îndepărtat populate de vegetație luxuriantă și animale gigantice.

Fără îndoială activitatea umană are o influență asupra climei, dar nu cred că e cazul să creăm noi oamenii un scut solar să micșorăm lumina soarelui, până una alta, radiația solară este singura sursă inepuizabilă de energie și viață pe pământ.
În numele „binelui general” s-au făcut multe atrocități în istorie, de la arderea pe rug a „vrăjitoarelor”, pentru toate relele închipuite, la pedepsele „inchiziției” pentru eretici, la lagărele naziste și la prigoana „dușmanilor poporului” pe timpul comuniștilor, fără a mai aminti de evenimente recente, vedem că „nimic nou nu-i sub soare”, doar că „tot ce-i prea mult strică”.

Pentru cine nu știe, sau a început să uite, cum pornește o astfel de „nebunie socială”, un serial „neo-noir” remarcabil al ultimilor ani este „Babylon Berlin”, bazat pe nuvelele scriitorului german Volker Kutscher și a cărui premieră a avut loc la 12 octombrie 2017. Din nefericire acesta nu mai poate fi urmărit în Canada, poate și pentru că ne arată că „Build Back Better” a fost de fapt un concept nazist și că extremismul de stânga și cel de dreapta sunt la fel de dăunătoare.
Prea multă propagandă în dauna adevărului și prea mare intervenție în legile naturii, nu pot duce la nimic bun. Poate și prea multe „gânduri mărturisite” ar putea dăuna în viitor, depinde de cine le interpretează, și dacă „Bill C-63 – The Online Harms Act”, va fi aprobată în forma actuală, care pare a incrimina intenția, amintind de „criminalitatea gândită” (thoughtcrime) al lui George Orwell (1984), sau de „precrima” lui Philip K Dick (The Minority Report).

Ioan Cojocariu
Iunie 2024, Toronto, Ontario, Canada





Ioan Cojocariu    6/26/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian