Daniel Jinga directorul general al Operei Nationale din Bucuresti la pupitrul Orchestra Kindred Spirits din Toronto
În cadrul unui schimb cultural între Orchestra Kindred Spirits din Toronto și Opera Națională din București, un invitat din România, Maestrul Daniel Jinga va conduce un program de muzică franceză romantică pentru publicul torontez pe 29 iunie 2024. În decursul acestei colaborări fructuoase, directorul orchestrei Kindred Spirits, Maestrul Kristian Alexander a fost invitat în luna februarie la Opera Română din București unde a dirijat Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, un spectacol cu casa închisă, cu un success imens în presa românească de specialitate. Aș aminti aici că apariția dirijorului
Daniel Jinga la pupitrul orchestrei Kindred Spirits urmează o tradiție a colaborării româno-canadiene cu orchestra Kindred Spirits. Membrii comunității noastre încă își mai amintesc concertul susținut de orchestra canadiană avându-l la pupitru pe M aestrul Kristian Alexander; sub bagheta sa, muzicienii de la Kindred Spirits au onorat celebrarea a 100 de ani de la înființarea României moderne și a Zilei Naționale a României în concertul simfonic „Alegria“ de pe data de 1 decembrie 2018. În convorbirile din pre-showul concertului cu Andreea Demirgian, co-prezentatoare, alături de Michael Berec, dirijorul Kristian Alexander a vorbit despre influența puternică pe care Sergiu Celibidache a avut-o asupra sa în anii tinereţii, pe când Maestrul Celibidache dirija Filarmonica din München, şi de la care a învățat arta dirijatului și importanța esențială a muzicii. (http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=19214).
Reîntorcându-ne la concertul din 29 iunie, 2024 la sala Glen Gould, măiestriei orchestrei Kindred Spirits i se va alătura cea a dirijorului român invitat, Daniel Jinga, a cărui carieră artistică a explorat de-a lungul anilor o paletă extrem de diversă de genuri și stiluri muzicale, de la muzica sacră sau prelucrările folclorice, pop-rock simfonic, la muzica renașterii europene, de la sonoritățile contemporane la muzica de teatru și film. Pentru a înțelege cum a ajuns muzicianul român la această fuziune stilistică este important de a afla care au fost începuturile învățăturilor sale și cum i-au influențat formarea ca muzician. Daniel Jinga a studiat inițial teologia la Seminarul Teologic din București, cursuri absolvite în anul 1997, după care a urmat cursurile Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, la Universitatea Națională de Muzică din București, studii încheiate în anul 2003. Dintre cei mai importanți mentori care au marcat personalitatea-i artistică aș aminti pe regretatul Marin Constantin fondatorul uneia dintre cele mai prestigioase formații corale din lume, Madrigal; alături de el, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, sau Sharon Hansen (profesor de muzică și artă la Universitatea din Wisconsin, Statele Unite) și Erwin Ortner (profesor la Viena și dirijorul corului Arnold Schoenberg). Activitatea artistică a Maestrului Daniel Jinga pendulează între cor și orchestră, cochetând și lumea teatrului sau filmului ; de la pupitrul secund al corului Madrigal, ori ca invitat la Song, Sound, la fondarea corului de cameră Accoustic, de la lucrul cu regizorii de film Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija la pupitrul orchestrelor simfonice Muntenia, al Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra Operei Nationale București, Orchestra Teatrului Național de Operetă Bucuresti, Orchestra Filarmonicii Timisoara, Orchestra Simfonica Concertissimo, toate acestei apariții au contribuit la șlefuirea sa ca muzician. Din 2021 este Directorul General al Operei Naționale din București. Orchestra la al cărui pupitru se va afla Maestrul Daniel Jinga, Kindred Spirits, a fost fondată de actualul Director, Kristian Alexander ca un organism non-profit a cărui țel este unul cultural dar și educațional.
Printre numeroasele realizări ale orchestrei nu sunt doar concertele lunare care se desfășoară de 15 ani în Toronto, sau Markham, dar și schimburile culturale, rezultate în spectacole la scară largă alături de Hong Kong Oratorio Society, Vancouver Oratorio Society sau Toronto Classical Singers. A educa o audiență viitoare către spectacolele de muzică clasică este un rol important pe care KSO îl joacă în GTA. Prin programe educaționale variate, cursuri și evenimente, KSO lucrează împreună cu mii de copii, adolescenți, elevi, părinți, profesori...școli publice și private, colegii și universități. (https://ksorchestra.ca/about/). Așadar, românii din Toronto, Ontario, Canada sunt invitați să admire și să aplaude măiestria orchestrei Kindred Spirits și a dirijorului român invitat, Daniel Jinga, în concertul din 29 iunie, 2024 la sala Glen Gould. Biletele se pot cumpăra la KSOrchestra.ca sau (905) 604-8339.
Mihaela Cudalbu Muzicolog și Profesor de Muzică Toronto
|
Mihaela Cudalbu 6/26/2024 |
Contact: |
|
|