Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Alegerile din UE - Europa Extremelor

La fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, este unic în lume. Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct de cetățenii fiecăreia dintre cele 27 de țări membre. Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european, iar anul 2024 sunt aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mulți decât la precedentele alegeri. Alegerile din UE s-au încheiat duminică 12 iunie, dar abia acum începe bătălia politică și negocierile pentru convertirea milioanelor de voturi în bani, politici și putere, conform Financial Times.

Pentru cei 720 de eurodeputați alesi urmează trei saptamani de negocieri pentru a forma alianțe vitale următorului mandat al Parlamentului European. Luptele ideologice - de multe ori si cele personale – au blocat în trecut planuri de a forma noi alianțe mai mari - ceea ce pune sub semnul întrebării unele planuri ambițioase, precum unificarea extremei drepte. Negocierile trebuie încheiate în 24 de zile, potrivit regulamentului intern. Dar, în timp ce pozițiile politice atât de la stânga, cât și de la dreapta se radicalizează tot mai mult, „la fiecare cinci ani, lupta devine încă și mai ideologică”, conform sursei interne de la Parlamentul European citată de Financial Times.

Principalele grupuri politice au fost, în mod tradițional, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, Socialiștii și Democrații (S&D) de centru-stânga, liberalii de la Renew și Verzii/Alianța Liberă Europeană (ALE). Dar, în ultimii ani, aceste grupuri s-au tot micșorat, în tip ce partidele mai extremiste au câștigat tot mai multe voturi. Marine Le Pen va încerca să formeze un nou grup sau o alianță cu Viktor Orban La stânga se află un grup vechi - Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) - cu un număr fluctuant de membri, care include acum mișcarea de extremă stângă a lui Jean-Luc Mélenchon din Franța și pe naționaliștii irlandezi de la Sinn Féin. La dreapta se află două facțiuni în ascensiune: ultraconservatorii de la CRE - Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni - și grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID), plus o serie de membri neafiliați. Marine Le Pen, liderul extremei drepte din Franța al cărei partid, Adunarea Națională, domină ID, va căuta ori să formeze un super-grup împreună cu CRE. În timp ce Giorgia Meloni, premier Italiei (dreapta) este mai moderata, ea nu s-a arătat dornică să se alăture vreunui alt grup. „Ea vrea să fie importantă și să primească lucruri de la alți lideri”, a spus un diplomat UE, sugerând că ea va păstra distanța față de ID.
Un oficial parlamentar este de acord : „Îi convine să aibă un alt partid mai la dreapta. Mereu vrei să ai pe cineva mai extrem decât tine”, a spus sursa FT din Parlamentul European. Oficial european: „Dreapta este mereu cea mai divizat㔠Extrema dreapta s-a destrămat și s-a reformat de multe ori în trecut. Un grup are nevoie de 23 de membri din 7 țări, ceea ce le permite eurodeputaților neafiliați să negocieze foarte dur. Grupurile care au mai mulți membri primesc mai multă finanțare pentru activitățile parlamentare. Bugetul este alocat confrm unei formule dictate de numărul de locuri pe care fiecare grup îl câștigă în Parlament.

Ascensiunea dreptei agita spiritele in Franta. În jur de 75.000 de persoane au protestat pe 15 iunie la Paris într-un marș de protest împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța, după ce alianța de la guvernare pro-Macron a suferit o înfrângere majoră la alegerile europarlamentare, când s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National/RN) al lui Marine Le Pen. În total, în Franța au avut loc circa 150 de demonstrații similare la care au participat în jur de 250.000 de protestatari, conform informațiilor furnizate de poliția franceză. Cel puțin 150 de marșuri erau așteptate în orașe precum Marsilia, Toulouse, Lyon și Lille. Președintele Emmanuel Macron a convocat rapid alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie.

O primă serie de sondaje de opinie au proiectat că RN ar putea câștiga alegerile și ar putea fi în măsură să formeze următorul guvern.
Triumful dreptei franceze este o lovitura pentru intreaga Europa. Un alt capitan al dreptei, Viktor Orban cunoscut pentru simpatiile pro-ruse, a declarat dupa alegeri ca mutarea ideologica la dreapta va aduce pace si prosperitate in Europa. Este un discurs fara fond. Mutarea spre dreapta radicala aduce ceea ce este évident : intoleranta si autoritatarism, adica chiar opusul ideilor europene centriste.


Luiza Mureseanu, Toronto





Luiza Mureseanu    6/15/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian