Relatia de prietenie, relatia de convietuire ...
Relatia om-om se bazează pe : relatia de comunicare, relatia de simpatie, relatia de dragoste, relatia de convietuire, relatia de prietenie iar toate au la bază sentimentul.
Trăim într-o societate în care prieteniile se fac mai greu, dar trebuie să încercăm. Canada este o tară multiculturală. O vedem pe stradă, la lucru, la diferite întâlniri. Multi dintre noi merg la festivitătile organizate de alte comunităti (vezi cele din Toronto. de pe Danphorth, Saint Clair, Bloor , Lake shore, Islington, s.a.) Ne simtim bine, suntem bine primiti. E un semn că putem să comunicăm. Oamenii, în majoritate, sunt amabili si politicosi. Vedem acest lucru la vecinii nostri, la colegii nostri de serviciu, în mijloacele de transport, în magazine etc. Privind în jurul nostru, întâlnim oameni care asteptă o vorbă sau o faptă bună. Să încercăm să-i întelegem si odata cu timpul ei ne vor întelege.
Pe măsură ce ne facem prieteni, nevoia de a avea prieteni se diminuează si apare cea de a ne păstra prietenii, de a ne bucura de ei. Ea diferă de la om la om. Fiecare dintre noi simtim nevoia de a avea prietenii alături în diferite momente. Dacă vrem să vorbim, totusi, de un apogeu, am putea spune că acesta este în adolescentă. In această perioadă, grupul de prieteni are o influentă deosebit de mare în viata omului.
Dar nevoia de prieteni, de a avea persoane dragi în jurul nostru nu va dispărea niciodată. Ceea ce se modifică, odată cu vârsta, este modul de a ne alege prietenii. Faptul că omul devine mai selectiv, odată cu înaintarea în vârstă, îl face să se apropie mai greu de altii, să lege o prietenie mai greu. Omul mai în vârstă este mai atent, analizează mai mult.
Fiecare am avut prieteni, dar viata ne-a schimbat pe toti Una dintre nevoile de bază ale omului este si cea de afiliere la un grup. Este foarte adevărat că fiecare dintre noi apartinem unui grup – familia, dar, pe măsură ce crestem, ne maturizăm, dorim să cunoastem mai mult, să ne dezvoltăm cercul de cunostinte.
Pentru a ne dezvolta abilitătile sociale, pentru a face fată cerintelor societătii, nu este suficient să relationăm, să comunicăm doar cu membrii familiei. Avem nevoie să păsim mai departe de acest grup. Am mers la grădinită, la scoală, la locul de muncă, la diferite evenimente. Asa ne facem cunostinte multe. Dintre acestea, le vom alege pe cele cu care ne simtim confortabil, cu care putem comunica ; îi respectăm si-i ajutăm pe cei care ne respectă si ne ajută în mod dezinteresat si pe ceilalti din jurul nostru. Asa ne alegem, de fapt, prietenii.
Contactul între oameni este foarte important si fiecare îsi doreste să comunice.. Intâlnim destul de multe surprize plăcute, oameni dispusi să împărtăsească din viata si experienta lor, sau curiosi de a ne asculta. Si sunt destule prietenii între oameni de diferite culturi. Poate este o alternativă si pentru cei ce-si caută refugiul într-un alt mediu, pentru cei dezamăgiti de prietenii esuate si care încearcă si un alt mediu al lumii care ne înconjoară.
În jurul nostru, prietenii trăiesc si ei, ca si noi, o viată plină de evenimente si schimbări. Unii îsi schimbă preocupările, meseria, aspiratiile. Altii îsi schimbă partenerii de viată si prietenii, se căsătoresc sau divortează, se ceartă sau se împacă, sunt purtati de valul propriei lor vieti în cele mai diverse feluri. Sunt si unii care îsi schimbă tara, religia, credinta, idealurile. Sunt alegerile lor, si dacă le suntem cu adevărat prieteni, nu merită să-i judecăm aspru pentru că au făcut altceva decât speram, doream sau apreciam noi.
Va propunem poezia minunată a lui Marin Sorescu Despre prietenie
Dacă într-o zi îți vine să plângi, caută-mă… Nu promit să te fac să râzi, dar pot să plâng cu tine. Dacă într-o zi îți vine să fugi, caută-mă… Nu promit că o să te opresc, dar pot să fug cu tine. Dacă într-o zi nu ai chef sa asculți pe nimeni, caută-mă… Promit să tac oricât vrei. Dacă într-o zi mă cauți și nu răspund… Vino repede să mă vezi… Poate eu am nevoie de tine…
|
Dumitru Puiu Popescu 6/8/2024 |
Contact: |
|
|