Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festival național de epigramă

Epigrama este un gen literar care, înscrisă în domeniul larg al umorului, dar și rudă cu aforismul, poate o specie lirică, poate epică, a fost cultivată din antichitatea greacă și latină, Marțial fiind considerat cel mai important autor al vremii. A rămas, se pare, numai pentru limba română, cultivată și în străinătate, însă tot de vorbitorii limbii noastre.
Dintre numeroasele activități, lansări, concursuri organizate în țară, recent s-a evidențiat Festivalul național de epigramă „Cât e Buzăul de mare”, ediția a 25-a, incluzând un concurs cu premii, recitaluri, spectacol de gală, sub genericul „Nunta de argint”, conduse de avocat Mihai Sălcuțan, președintele cenaclului umoriștilor Nicolae Grigore Mihăescu - Nigrim și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova de peste Prut.

A fost o fructuoasă dezbatere despre rolul umorului în societate și al epigramei în literatură, paticipanții și câștigătorii fiind sosiți din București, Târgu Jiu, Petroșani, Râmnicu Sărat, Cluj-Napoca, Iași, Constanța,Galați etc. Un cuprinzător volum aniversar, cu cele mai reușite epigrame ale gazdelor, diplome aniversare și invitații au fost tipărite în condiții grafice deosebite, iar între activități a fost și vizitarea Castelului Alexandru Marghiloman și a Muzeului județean.
Un spectacol cu o mare participare a iubitorilor epigramei și muzicii a avut loc în sala mare a Consiliului județean, unde, , după producerea autorilor de epigrame, fabule, rondeluri sau scenete umoristice, au performat două artiste talentate: tânăra Alexandra Panaete, și prezentatoare, și cunoscuta interpretă Luminița Anghel, câștigătoare sau participantă la numeroase alte festivaluri, între care la Eurovision.

În încheierea activităților, a fost organizat un banchet pentru concurenți și invitați, cu alte producții umoristice , inclusiv oferindu-se un tort aniversar.

Dintre epigramele celor prezenți, de o mare varietate și acuratețe, citez: Pomul preferat: Pentru genul feminin/ Nu e brad, nu e molid,/ Ci un oarecare pin.../ La un card cu cont solid.(Mihai Sălcuțan); De la extaz la agonie: Când muza debordând de har/ Cu poante noi mă inspirase,/ Nevastă-mea mă strigă iar:/ Bărbate, treci și spală vase.(Mitică Ion); Prima lege în căsnicie: Spusu-i-a soția sa,/ De la primul jurământ:/ Când vrea a grăi ceva.../ Să se-nscrie la cuvânt! (Victor Bivolu); Omul momentului: Ca să scape de ce-i greu,/ De trai prost și de nevroză,/ Dă din coate mai mereu/ Si-acum are... o artroză.(Mirela Grigore), Revolta părinților, față de pretențiile cadrelor didactice: Ar vrea, copiii toți, să știe,/ Din clasa-ntâi, citi și scrie,/ Când astea pot fi învățate,/ Și-n anu-ntâi... de facultate! (Liviu Gogu); Gânduri: De două ore stau și scriu/ Si cu un gând nu mă împac:/ Cum unii fac ce alții știu,/ Iar alții știu ce unii fac? (Mihai Cuțulencu); Întâlnire pe Facebook: Întrebarea se naște:/- Cum te voi recunoaște?/ Sunt scund, gras, chelie puțin.../ Dar tu? - Eu nu mai vin.(Gheorghe Gheorghe); Pelerinaj: Românul, ca un bun creștin,/ Ce din credință-și trage seva,/ Nu are-ncredere-n vaccin/ Cât are-n sfânta Parascheva. (George Eftimie).
Tot la acest festival s-au programat alte acțiuni ale Uniunii Epigramiștilor din România, prin președintele George Corbu (București), vicepreședinți fiind Mihai Sălcuțan (Buzău) și Petre Gigea Gorun (Craiova).

Festivalul, premierea și spectacolul s-au desfășurat timp de trei zile, între 10 și 12 mai.

Corneliu Vasile





Corneliu Vasile    5/15/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian