București, primul oraș din lume iluminat cu lămpi de petrol lampant
La data de 30 aprilie 1857, se introducea, la București, iluminatul public cu lămpi cu petrol lampant, capitala Țării Românești fiind primul oraș din lume iluminat în acest fel.
În Istoria fondărei orașului București, Dimitrie Papazoglu nota: Iluminatul Capitalei se făcea cu lumânări de seu în felinare, iar boierii cei mari umblau noaptea cu masalaua (torța), compusă din zdrențe muiate în păcură și puse în grătare de fier, purtate în spinare de țigani masalagii, robii lor, și aceasta din cauza stradelor cele podite cu bârne.
În 1852, farmacistul galițian Lukasiewitz a realizat, în laboratorul său, petrolul lampant. Ideea îi aparținuse farmacistului Adolf Steege, iar concesiunea i-a fost atribuită lui Teodor M. Mehedințeanu.
În 1857 s-a deschis prima rafinărie industrială, la Râfov, lângă Ploiești, iar petrolul românesc a devenit, astfel, primul combustibil intrat în circuitul comercial. În timp, ulițele au început să fie supravegheate de paznici care vegheau la răspântiile unde nu se aflau felinare.
În 1871, în București erau 785 de felinare cu lămpi de petrol lampant.
În 1901, Bucureștii aveau 3.060 de felinare cu petrol, 990 cu ulei mineral, 4.000 cu gaz aerian, iar 200 erau lămpi cu arc voltaic (becuri electrice).
Ar fi de spus că Bucureștii au avut iluminat pe bază de gaz aerian înaintea Berlinului sau a Parisului.
Despre acest moment, Constantin Bacalbașa spunea în volumul Bucurescii de altădată: Noi, elevii cei mari din cursul liceal, am fost scoși de pe Calea Victoriei să vedem minunea. Pedagogii ne însoțeau. Am trecut pe Smârdan, prin Lipscani, pe Calea Victoriei. Pe aceste străzi era iluminatul cu gaz; deși sita Auer nu exista încă, deși lămpile ardeau cu flacăra limpede în evantai, cu o lumină galbenă și tremurătoare, totuși, era mare progresul.
Petrolul utilizat era distilat în prima rafinărie industrială, Fabrica de Gaze din Ploiești, iar petrolul românesc a devenit prin acest mijloc primul combustibil intrat în circuit comercial.
|
Dumitru Constantin 5/7/2024 |
Contact: |
|
|