Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă
CETĂȚENII ROMÂNI DIN ȚARĂ SAU DIN STRĂINĂTATE POT PLĂTI RETROACTIV PENTRU CEL MULT 6 ANI DE VECHIME ÎN MUNCĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2024 (deadline 31 decembrie 2024) (R)
Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat faptul că persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.
Această măsură luată de Guvern dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă.
Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.
Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 decembrie 2024.
Mai multe detalii aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7013-cp-oug-prelungire-cumparare-vechime-pensie-31082023 și aici: http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6101-plata-retroactiva-pentru-cel-mult-6-ani-de-vechime-%C3%AEn-munca
(A) N.B.1. Sumele plătite pentru vechimea în muncă (cota de CAS 25%) se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu Casa. Deoarece de la 1 octombrie salariul minim a crescut la 3.300 de lei, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele ce trebuie plătite lunar s-au majorat din acel moment. Astfel, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din octombrie 2023 este de 825 de lei. Pentru contractele semnate până la începutului lunii octombrie (1 ianuarie - 1 octombrie 2023), suma de plată este de 750 de lei.
N.B.2. Conform legislației în vigoare (OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă), dacă o persoană este deja la pensie, nu mai poate plăti pentru completarea stagiului de cotizare.
VECHIMEA ÎN MUNCĂ ACUMULATĂ PENTRU PENSIA DE STAT POATE FI AFLATĂ ONLINE (R)
Pentru a afla ce vechime în muncă ați acumulat pentru pensia de stat, vă puteți crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Primul pas este crearea unui cont online pe site-ul CNPP, iar instrucțiunile pentru crearea acestuia sunt disponibile aici: https://www.cnpp.ro/web/10180/211
CEREREA PENTRU DREPTUL LA PENSIE DE STAT ȘI ACTELE NECESARE SE POT DEPUNE PRIN E-MAIL (R)
Depunerea cererii pentru dreptul la pensie și a actelor necesare se pot face prin e-mail, fără deplasare la sediile instituțiilor. Astfel, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele teritoriale de pensii, atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.
Astfel, există două variante de depunere online a documentelor pentru obținerea pensiei: • Fie în contul personal creat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice-CNPP (dacă și-au creat unul), unde se accesează secțiunea "Completare formulare" și se selectează tipul de cerere dorit; Procedura de obținere a unui cont online aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/solicitare-acces-online#procedura_cont_online • Fie în secțiunea special dedicată de pe site-ul CNPP, în cazul în care solicitantul nu are un cont creat: https://www.cnpp.ro/web/guest/depunere-cereri-si-documente/persoane-fizice
Demersul presupune completarea unui formular online cu următoarele informații și documente: • tipul de pensie solicitată (pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș, de serviciu); • tipul solicitantului (titular, mandatar, reprezentant legal); • datele de identificare (nume, prenume, cod numeric personal etc); • selectarea casei teritoriale/sectoriale de pensii; • apoi se încarcă formularele necesare obținerii pensiei într-unul din formatele JPEG, JPG, PNG, XML, CMS sau PDF;
Documentele astfel depuse sunt analizate de către departamentele din cadrul casei teritoriale de pensii selectate și, în cazul în care sunt necesare informații suplimentare, comunicarea va continua prin email.
Mai multe detalii aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/home
|
diaspora.ro 12/7/2023 |
Contact: |
|
|