Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Vine Mos Nicolae

În cele mai multe părti ale Europei, Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie, este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios si ca un ocrotitor al copiilor si este văzut ca principalul aducător de daruri pentru copii. După petrecerile din ajunul zilei Sfântului Nicolae, de pe 5 decembrie, copii trebuie să-și lustruiască ghetuțele sau cizmulițele, pentru că Moș Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri. Cei cuminți primesc dulciuri, cei neascultători primesc de la Moș Nicolae o nuielușă, pentru a-i atenționa să își asculte părinții și bunicii.

Tradiția spune că darurile Sfântului Nicolae trebuie să fie împărțite sau împărtășite cu ceilalți și nu păstrate doar pentru sine.

Originea acestei tradiții este în povestea personajului legendar, care a existat cu adevărat în persoana episcopului cetății Mira, din ținutul Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Mira îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiți, dar și miracole, numele său traducându-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Una dintre cele mai cunoscute legende populare despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

În nopțile sfinte de sărbători, când, preț de o secundă, se deschid cerurile și pentru noi muritorii, se spune că Moș Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta. Sfantul Nicolae este patron spiritual in majoritatea tarilor europene.
Romania

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, un mos cu barba alba, pe care nu l-a vazut nimeni niciodata, vine pe la ferestre si, dupa informatii numai de el stiute, pune in cizmulite diferite daruri: pentru copiii cuminti, el are in desaga dulciuri, fructe si jucarii, iar pentru cei nazdravani, o multime de nuieluse.

La noi, se spune ca in noaptea de Sfantul Nicolae incepe iarna. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa sa ninga. Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru, pentru a intoarce iarna. De Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice. Se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

In traditia romaneasca Mos Nicolae mai era numit si San-Nicoara. San-Nicoara este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit. El este cel care pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamna, Filipul cel Schiop, Ovidenia, Lasatul Secului de Craciun, Noaptea Strigoilor si Santandrei) si incheiat la inceputul lunii decembrie (Zilele Bubatului, Varvara, Mos Andrei), specific unui stravechi inceput de an autohton, probabil Anul Nou dacic.
Austria

Sfântul Nicolae, sfântul preferat al copiilor, este onorat de-a lungul întregii Austrii.
Se spune că Dumnezeu i-a răsplătit generozitatea permițându-i să se reîntoarcă pe pământ în fiecare an, pentru a aduce cadouri copiilor ascultători. Sfântul Nicolae sau Nicolo ori Niklaus este înfățișat ca un episcop, cu veștminte largi și cu o mitră. El poartă o carte mare în care, pe parcursul întregului an, îngerii au scris ce fapte bune și rele a făcut fiecare copil.

Tradiția menționează că Sfântul Nicolae este însoțit întotdeauna de o creatură înfricoșătoare, Krampus, cu un aspect de diavol, acoperită cu blană și purtând o mască hidoasă, cu o lungă limbă roșie. Krampus ține într-o mână un băț sau o nuia cu care amenință copiii care nu s-au purtat frumos sau nu și-au făcut lecțiile. Sfântul Nicolae nu îl lasă însă niciodată pe Krampus să se atingă de vreun micuț. Atunci când copiii promit că vor fi buni și silitori, Sfântul Nicolae îi răsplătește cu cadouri.
Anglia

Anglia cuprinde aproape 500 de biserici anglicane purtând numele Sfântului Nicolae. Aceste așezăminte și parohii prilejuiesc o sărbătorire specială a sfântului lor protector. Întrucât Sfântul Nicolae este asociat cu copiii și cadourile, multe biserici prilejuiesc intaniri ale celor mici cu acest personaj, ocazie cu care Sfântul Nicolae le explică cine este și de ce îi este celebrată amintirea. În ziua de 6 decembrie, credincioșii reflectă la adevărata identitate a Sfântului Nicolae, opusă imaginii comerciale a lui Moș Crăciun- Father Christmas sau Santa. Totodată, această perioadă este specifică colectelor de mâncare, daruri și bani pentru oamenii mai puțin favorizați.
Belgia

În zona din Flandra, în care se vorbește limba olandeză, au loc parade strălucitoare cu banere și portrete purtând imaginea Sfântului Nicolae. Sfântul, împreună cu ajutoarele sale maure- Zwarte Piet, sosește în sate și orașe cu trenul, vaporul sau pe un cal, gata de a lua parte la festivalul din 6 decembrie. Sărbătoarea Sfântului Nicolae, numit " Sinterklaas", este destinată mai ales copiilor.

Copiii flamanzi sunt vizitați, de mai multe ori, de către Sfântul Nicolae. El poate fi întâlnit în școli, case și săli de sport, întrebându-i pe cei mici ce lucruri bune au făcut în timpul anului. Apoi, el deschide marea sa carte, pentru a verifica dacă copiii i-au spus adevărul. În unele biserici se organizează colecte de strângere a unor jucării și cadouri pentru copiii săraci.

În ajunul zilei de Sfântul Nicolae, pe 5 decembrie sau cu o săptămâna înainte, copiii așează încălțămintea sau mici coșuri în fața căminelor ori lângă ușile locuințelor, împreună cu morcovi, napi sau bucățele de zahăr pentru calul sfântului și un pahar de vin, pentru Nicolae. Lângă acestea, ei lasă și un desen sau o listă arătând ce daruri își doresc. Copiii cred că Sfântul Nicolae zboară pe calul său pe deasupra acoperișurilor și aruncă prin hornuri cadourile. Dimineața, încălțările sunt încărcate cu ciocolată, prăjiturele în formă sfântului, marțipan, portocale și jucării. În trecut, copiii obraznici primeau drept cadouri numai nuielușe, tocmai bune pentru o bătaie la fund.
Cehia

În Cehia, Sfântul Nicolae sau Svaty Mikulᚠeste coborât pe pământ de către îngeri, de-a lungul unei frânghii aurite, împreună cu un coș plin cu mere, nuci și dulciuri.

În ajunul zilei Sfântului Nicolae, localitățile sunt străbătute de o procesiune formată din trei personaje: Sfântul Nicolae, cel ce aduce daruri copiilor, un Diavol care ia cu el copii obraznici și un Înger care se roagă ca acestia să fie iertați, având în vedere faptele lor bune. Cu această ocazie, străzile sunt înțesate de lanțurile zornăitoare ale dracilor, Sfinți Nicolae cu bărbi din bumbac, robe lungi și bastoane de episcop și îngeri cu aripi din hârtie.

În vechime, Sfântul Nicolae îi întreba pe copii despre purtarea lor, punându-i să jure pe Biblie sau pe cărțile de rugăciune. Sfântul purta cu el un mare registru în care îngerii consemnau faptele copiilor din ultimul an, iar cei mici îi recitau, de obicei, lui Nicolae, câte o poezie. Odată cu cadourile constând din mere, nuci, dulciuri și jucării, Sfântul Nicolae le aduce aminte copiilor că, în curând, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultători primeau în încălțări, ca daruri, doar cartofi și bucăți de cărbune.
Croația

În nordul și partea centrală a Croației, Sfântul Nicolae- Sveti Nikola aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii își lustruiesc încălțămintea și o așează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri și fructe de către generosul sfânt. La fel ca și în Austria, Sfântul Nicolae este însoțit de înspăimântătorul Krampus, care lasă drept cadouri pentru copiii răi nuiele aurite, cu atât mai groase cu cât obrăzniciile au fost mai mari.
Elveția

În zonele în care se vorbește limba germană, Sfântul Nicolae este numit “Samichlaus”. Pe 5 decembrie, în ajunul Sfântului Nicolae, satele din jurul lacului Lucerna strălucesc datorită luminii a sute de mitre episcopale uriașe, confecționate din carton, purtate pe străzi de bărbați și băieți îmbrăcați în alb. Fiecare mitră, având în interior o candelă, cuprinde în partea din față figura Sfântului Nicolae, iar în cea din spate o cruce și inițialele IHS desemnându-l pe Iisus Hristos.

Fiecare localitate are propriul mod de a sărbători. În orașul Küssnacht am Rigi, parada anuală de Sfântul Nicolae începe cu o bubuitură unui tun. Urmează defilarea unor bărbați pocnind din bice lungi, a 180 de tineri purtând mitrele luminoase, dansând și sărind la fiecare pas și, în fine, a Sfântului Nicolae, înconjurat de torțe și însoțit de două ajutoare tradiționale, numite Schmutzlis, îmbrăcate în mantii castanii cu glugi. În continuare, apar trompeții, cântând o melodie în trei tonuri, apoi cei 700 de “Klausjäger," bărbați îmbrăcați în haine albe țărănești, sunând, cu ajutorul unor curele din clopote mari, păstorești. Procesiunea este încheiată de 200 de bărbați suflând în cornuri de bovine.
Această paradă începe dimineață devreme și se sfârșește la ora 7 dimineață.
Franța

În Franța, Sfântul Nicolae sosește, mai întâi, în Alsacia, Lorraine, Nord-Pas-de-Calais, și Brittany. În aceste regiuni, Sfântul este însoțit de un măgăruș încărcat cu coșuri pline de cadouri și bunătăți pentru copii.
În ajunul marii sărbători, înainte de a merge la culcare, copii își așeza pantofii lângă șemineu și îi adresează un cântec Sfântului Nicolae. Dimineața, pantofii sunt burdușiți de daruri și dulciuri. Chiar și cei mai cuminți copii primesc și câte o nuia de mesteacăn împodobită cu o fundă, întrucât, se spune, nici un copil nu se poate feri să facă obrăznicii.

În Saint-Nicolas-de-Port și Nancy, unde Sfântul Nicolae este ocrotitorul principal pentru Lorraine, în ziua de 6 decembrie, sosesc în fiecare an mii de pelerini. Această celebrare prilejuiește o paradă închinată magicii veniri a sfântului, însoțit de Père Fouettard, un personaj cu fața acoperită, întruchipând un măcelar rău.
Germania

În regiunile româno-catolice din sudul Germaniei, precum Bavaria, Sfântul Nicolae- Sankt Nikolaus își face apariția sub înfățișarea unui episcop, cu o lungă barbă albă și baston episcopal.
Înaintea acestui eveniment, casele trec printr-o curățenie generală, iar copii își șterg și își lustruiesc încălțămintea. În seara dinaintea sosirii Sfântului Nicolae, copiii lasă, pe tăvi sau în încălțări, scrisori în care descriu ce își doresc, împreună cu morcovi sau alte bunătăți pentru măgarul sau calul alb al sfântului. Acestea sunt așezate în afara casei sau în interior, sub pat, lângă șemineu sau pe un pervaz, în speranța că vor fi găsite de Sfântul Nicolae.
În timpul nopții, sfântul merge din casă în casă, având asupra lui o carte în care sunt scrise faptele copiilor. Dacă aceștia au fost buni, primesc în pantofi sau pe tăvi fructe, nuci și dulciuri. Dacă au fost răi, sunt răsplătiți cu cartofi, cărbuni sau nuiele.

În multe zone din Germania, au loc reuniuni, la care se alătură și vecinii, în cadrul cărora, copiii interpretează cântece, recită poezii pentru Sankt Nikolaus și îi pregătesc mici daruri. Cu această ocazie, sunt aprinse lumânările de pe cununile de Nașterea Domnului și sunt expuse marile piramide de Crăciun, înfățișând scene ale nativității. Se continuă cu depănarea unor istorisiri și povești, până când se aude bătaia în ușă, așteptată de toată lumea. Sfântul Nicolae călătorește pe un măgar sau un cal alb, avându-l alături, uneori, pe Ruprecht, un țăran care îi este ajutor.

În unele zone, există obiceiuri specifice. De exemplu, în Stuttgart, copii se îmbracă asemeni Sfântului Nicolae și colindă din casă în casă cerând dulciuri, un ritual asemănător cu “trick-or-treating” de Halloween, în SUA.
Grecia

Sfântul Nicolae, numit Nikolaos, este ocrotitorul Greciei, având rolul principal de protector al navigatorilor și marinarilor. De Crăciun, vasele grecești îl onorează pe Sfântul Nicolae, mai ales în regiunile insulare, prin lumini colorate în albastru și alb. Potrivit tradiției, hainele sfântului sunt îmbibate cu apă sărată, din barbă i se preling stropi de apă de mare, iar fața îi este acoperită de sudoare, întrucât se spune că el se luptă, întotdeauna, cu furtunile pentru a ajunge la ambarcațiunile care scufundă și îi salveaza pe marinari de la inec.

Vasele grecești au la bord, întotdeuna, icoana Sfântului Nicolae, întrucât el este considerat stăpân peste vânturi și furtuni. Navigatorii aprind o candelă în fața icoanei, rugându-se să călătorească în siguranță. Atunci când un vas este în pericol, căpitanul face o rugăciune solemnă în care promite că, în cazul în care va ajunge să acosteze într-un port sigur, va dărui în onoarea sfântului o “tamata," adică o mică corabie executată din aur, argint sau sculptată în lemn. La întoarcerea dintr-un astfel de voiaj, căpitanul navei aduce darul promis la biserică și îl așează înaintea icoanei Sfântului Nicolae.
Irlanda

Potrivit unei legende locale irlandeze, Sfântul Nicolae este îngropat în ținutul Kilkenny, mormântul acestuia spunându-se că ar fi în interiorul ruinei bisericii Sfântului Nicolae. Această biserică este singurul vestigiu rămas din localitatea medievală Newtown Jerpoint, care a început să se degradeze, în secolul XVII. Newtown Jerpoint a fost înconjurat de o abație cisterciană fondată în anul 1183, care a servit drept punct de plecare pentru cruciații normanzi din Kilkenny.

Legenda povestește despre un grup de cavaleri irlandezi normanzi, care au călătorit către Țara Sfântă pentru a lua parte la cruciadă. La întoarcerea acasă, ei au găsit rămășițele Sfântului Nicolae, pe care le-au adus și le-au îngropat în Kilkenny.
Islanda

Patron al navigatorilor, Sfântul Nicolae a fost, în trecut, unul dintre cei mai venerați sfinți din Islanda. Se presupune că acest cult a fost adus fie de vikingi, din zonele continentale sau din Anglia, fie direct din Bizanț. În secolul XII, în Islanda a fost adoptată o lege prin care se instituia o noapte de post înaintea zilei apostolilor și celei a Sfântului Nicolae.

Unul din cele mai valoroase manuscrise medievale islandeze este “Cartea lui Helgastadir," care înglobeaz㠓Viața Sfântului Nicolae, arhiepiscop de Mira," conținând trei pagini dedicate portretelor sfântului.
Italia

Marea sărbătoare italiană San Nicola comemorează aducerea rămășițelor Sfântului Nicolae în localitatea Bari. Atunci când turcii au cucerit Asia Mică, mulți creștini s-au temut că nu vor mai putea face pelerinajul la mormântul Sfântului Nicolae din Mira. Marinarii italieni au recuperat însă relicvele sfântului și le-au adus la Bari, unde s-a construit o mare bazilică, în onoarea lui Nicolae. Cu ocazia fiecărei aniversări a acestui eveniment, în luna mai, statuia sfântului este scoasă afară și purtată până la mare.

În ajunul zilei de Sfântul Nicolae din decembrie, copiii din Molfetta, un oraș aflat pe malul mării Adriatice, așează pe o masă, din casă, o tavă cu o scrisoare, în care cer daruri și se angajează să fie cuminți în următorul an. În timpul nopții, Sfântul Nicolae umple tăvile cu cele mai multe din cadourile cerute, cu ciocolată, bomboane și alte bunătăți.
Olanda

Sfântul Nicolae sau Sinterklaas își face apariția cu câteva săptămâni mai devreme față de 6 decembrie, pentru a verifica dacă toți copiii s-au purtat bine. Împreună cu Zwarte Piet, el vizitează școli, spitale, magazine și case particulare. În această perioadă, brutăriile scot pe piaț㠓speculaas”, niște prăjiturele aromate specifice sfântului.
La fel ca și în alte țări, copii își pregătesc, în ajunul zilei de Sfântul Nicolae, încălțările, în care pun bilețele cu darurile preferate și lasă un morcov, niște fân sau o farfurioară cu apă, pentru calul sfântului. A două zi dimineața, ei găsesc în încălțăminte monede de ciocolată, dulciuri și unele cadouri. Cei obraznici primesc în dar cărbuni sau mici săculeți cu sare.
Polonia

În Polonia, Sfântul Nicolae, numit Sw. Mikolaj, este o personalitate extrem de venerată și respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreagă țară. pe jos sau purtat într-o trăsura trasă de un cal alb. La vederea lui, copiii nerăbdători încep să strige “A venit! A venit!” Odată intrat într-o casă, Sfântul Nicolae ascultă, cu îngăduință, rugăciunile și catehismul copiilor. Sfântul Nicolae îi ceartă sau îi laudă pe copii, după cum este cazul, și le dăruiește apoi imagini sfinte, icoane, mere roșii, portocale și “pierniki”- prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii. Dacă nu își face apariția în persoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în pantofii lustruiți special pentru acest eveniment.

În ziua de Crăciun, copiii polonezi așteaptă cu nerăbdare sfârșitul mesei de prânz, “Wigilia," pentru a-și putea despacheta cadourile și a desoperi dacă le-au fost aduse darurile cerute în scrisorile către Sfântul Nicolae.
Rusia

Atunci când Vladimir cel Mare a introdus creștinismul în Rusia, în anul 988, au început să ia amploare și legendele despre Sfântul Nicolae. Nicolae este foarte respectat în Rusia ca protector al celui slab față de cel puternic, al opresatului față de opresor și al săracului față de bogat.

Sfântul Nicolae este, în tradiția ortodoxă rusească, un Făcător de minuni. El apare adesea în tripticuri, alături de Isus și Fecioara Maria. Multe biserici și catedrale din Rusia sunt dedicate Sfântului Nicolae. Sfântul este considerat și un ocrotitor al celor care călătoresc pe mare și pe pământ, iar căpitanii de nave îi poartă icoana la bord. De asemeni, icoană Sfântului Nicolae este extrem de prețuită cu ocazia nunților și botezurilor.

Ziua Sfântului Nicolae, sărbătorită pe 6 decembrie sau pe 19 decembrie,în ritul vechi, este văzută ca debutul manifestărilor iernii.
Serbia

Fiecare familie din Serbia are propriul ei sfânt ocrotitor, pe care îl sărbătorește cu prilejul unei tradiții religioase ortodoxe unice, Krsna Slavă sau Sărbătoarea Recunostinței, zi în care strămoșii sârbilor au fost botezați.
Sveti Nikola sau Sfântul Nicolae este sfântul patron a numeroase familii, astfel încât, ziua de 6 decembrie este foarte importantă pentru foarte mulți sârbi.
Sărbătorirea Krsna Slava creează încredere, tărie, reîmprospătare, echilibru, pace fizică și spirituală și capacitatea ori dorința sinceră de a face bine și a-i ajută pe ceilalți. Slava presupune, de obicei, o reuniune de familie ținută în casă celui mai vârstnic membru al familiei, pentru comemorarea sfântului ocrotitor, slăvirea lui Dumnezeu și ruga pentru întreagă familie, inclusiv a celor morți. Preotul binecuvântează colacul, îl taie în formă crucii și îl împarte celor de față. Se mănâncă pește, carnea fiind interzisă în această zi. Lumânarea de Slavă nu este stinsă printr-o răsuflare, ci prin câteva picături de vin dintr-un pahar care trece apoi, pentru o sorbitură, de la un membru al familiei la celălalt, simbolizandu-se, în acest fel, perpetuarea sărbătorii Slava și unitatea în credință a familiei.
Slovacia

În unele orașe și sate slovace, Sfântul Nicolae sau Svaty Mikuláš, sosește într-o trăsura trasă de un cal, însoțit de un înger și un diavol care zornaiește dintr-un lanț. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile și se unesc în coruri și dansuri. În unele regiuni, Sfântul vizitează copiii acasă. Cu ocazia ajunului zilei de Sfântul Nicolae, înainte de culcare, copiii își așeza încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii, sperând să le găsească dimineața încărcate cu daruri. În unele școli, are loc sărbătoarea "Mikul Mail", în cadrul căreia copii își dăruiesc unui altuia mici cadouri.
Slovenia

Ziua Sfântului Nicolae sau “Miklavz," din 6 decembrie, este dedicată cadourilor pentru copii. Înainte cu o săptămână au loc numeroase bâlciuri sau serbări. În noaptea anterioară zilei Sf. Nicolae, copiii își așează încălțămintea afară, în față ușii casei, așteptându-se să o găsească, a doua zi, încărcată de fructe, bomboane, monede și mici jucării. Tovarășul Sfântului Nicolae, numit Parkel, pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.

Ziua de Sfântul Nicolae începe, de obicei, cu o slujba religioasă, preotul alăturându-se apoi festivităților. Sfântul Nicolae își face apariția cu bastonul episcopal decorat cu panglici și flori, cărând un mare volum, cuprinzând numele copiilor. El este însoțit de îngeri ajutând la împărțirea cadourilor și de mici diavoli, care zornăie din lanțuri, băgând spaima în inima copiilor neascultători. Sfântul Nicolae citește din cartea să numele copiilor, le laudă comportarea, iar îngerii înmânează celor mici darurile. După aceasta, Sfântul numește copiii mai puțin demni de laudă și îi sfătuiește să fie mai buni și mai cuminți în anul următor, în timp ce în jurul lui sar și dansează micii diavoli zornăind din lanțuri. Copiii promit să se poarte bine și primesc și ei, la rândul lor, un cadou sau niște bunătăți.
Spania

Foarte popular în Spania, Sfântul Nicolae a dat numele unor numeroase biserici dedicate lui. Ca o dovadă de credință și devotament față de Sfântul Nicolae din Bari, oamenii practică obiceiul “caminata”, constând dintr-un lung drum parcurs pe jos la o biserică a Sfântului Nicolae, timp de trei luni succesive. Înaintea fiecărei slujbe zilnice, au loc rugăciuni speciale ale unor persoane care caută ajutor. Aceste rugăciuni încep cu o invocație, continuă cu un imn, un psalm și o citire a scripturilor. Slujba se încheie cu o litanie a Sfântului Nicolae, cu rugăciunea “Tatăl nostru” și o altă rugăciune urmată de un imn.

În teritoriul basc, tradițiile de Sfântul Nicolae includ un foarte tânăr “episcop copil," având între trei și șase ani, și un grup de bărbați numiți “auroros”, care cântă și interpretează orații. Bărbații adună colecte care sunt, apoi, dăruite de către preot sau “episcopul copil." De la loc la loc, copilul poate fi escortat de colegii de clasă, poate călări un mic cal sau prezidează, împreună cu preotul și profesorul, peste o masă, la care se servesc fructe uscate, nuci și mici prăjituri.
Ungaria

Înaintea zilei de Sfântul Nicolae- Szent Mikulás, copiii din Ungaria își lustruiesc pantofii cei mai buni și îi așează pe pervazuri pentru a fi umpluți de către darnicul sfânt. Episcopul Nicolae vine în case cu un sac plin de cadouri și o carte mare în care sunt scrise faptele bune și rele ale copiilor. El este însoțit adesea de două ajutoare: un înger bun care ajută la împărțirea darurilor și diavolul Krampus, gata oricând da joace feste urâte.
Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată, figurine reproducandu-l pe sfânt și mici cadouri. Copiii obraznici primesc în dar nuiele aurii și linguri de lemn.





Sabin Popa    12/5/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian