Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Meandre” teatrale la Toronto

Invitam într-un articol anterior la premiera absolută a piesei intitulată Meandre semnată Luisa Apostol, o dramaturgie nouă și imprevizibilă după cum ne-au demonstrat cele două spectacole susținute în serile de 16 și 23 noiembrie la Fairvew Theatre din North York. Dincolo de derularea inedită și foarte condensată a dialogurilor de o intelectualitate exacerbată, dincolo de portretizarea clară a personajelor piesei, noua dramă în 12 scene se remarcă prin realizarea întregului demers dramaturgic doar prin forțe autohtone; aceasta este, cred eu, cea mai mare realizare, în contextul unei societăți trecute prin izolarea forțată și lipsa de activitate culturală impusă de pandemie.

Prima impresie provocată de montarea piesei este scenografia minimalistică; totul se întâmplă la vedere, doar jocul de lumini și umbre schimbă atmosfera și tonul noii scene, pe când decorul intenționat neluxuriant rămâne static și neangajat, parcă pentru a sublinia dorința autoarei (care semnează și regia) ca publicul să se concentreze la cuvânt. Și totuși nu simțeai că lipsește nimic, o coloană sonoră discretă, cu sonorități de pian clasic ori ciripit de păsărele, un pian deschis la care un actor (Vladimir Radian) interpretează și cântă unul dintre clasicele șlagăre ale muzicii ușoare românești (Doctore semnat Florin Bogardo, care de altfel și încheie piesa), toate acestea au condimentat un spectacol cu adevărat original și captivant.

Viziunea regizorală a Luisei Apostol pune accentul pe cuvânt; fiecare portret se edifică pe regiștrii vocali ai interpretului. Personajul Adia are cea mai diversă paletă sonoră, de la tânguios și melancolic, la furios și tunător, regiștri pe care interpreta Marina Rîmniceanu i-a revelat excepțional.
Să amintim aici că actrița are un palmares remarcabil, cuprinzând o diversitate de roluri clasice din schițele și piesele semnate Ion Luca Caragiale sau Victor Ion Popa, alături de echipa teatrală Ars Nova.
Prin contrast, personajul Camil Silvan, a căpătat în interpretarea lui Vladimir Radian acel calm liniștitor (și poate chiar ușor nepăsător) al soțului deja obișnuit cu ieșirile partenerei sale; el însuși familiar cu scena teatrală, Vladimir Radian a apărut în piesa muzicală Opera de trei parale semnată Bertold Brecht într-un rol (după cum el însuși afirma) complet diferit de cel reprezentat aici. Rolul Manuela Giosan aduce o luminozitate pe care interpreta Angela Stoița a subliniat-o minunat prin vocea-i caldă, cu evident antenament liric obținut pe scenele de gen din România sau Canada.
Nu în ultimul rând Iulian Appel, în rolul Paul Dronea a portretizat un avocat exact așa cum ne așteptam, pedant și meticulos, aducând acea diversitate necesară cvartetului interpretativ, cu atât mai remarcabil considerând că aceasta a fost prima sa apariție scenică.
Un avantaj al reprezentațiilor Meandrelor a fost subtitrarea în engleză, permițând (și în același timp invitând) accesul unui public nevorbitor al limbii mioritice. Iar dacă avanpremiera de pe 16 noiembrie a avut parte de o audiență retrânsă, premiera de pe 23 noiembrie a beneficiat de un public numeros, atestând încă o dată o aserțiune anterioară, aceea că românul iubește teatrul.

La final aș dori să înregistrez mărturiile câtorva spectatori care și-au împărtășit opiniile asupra piesei și a interpretării actorilor. Fetele au avut o performanță extraordinar de convingătoare, afirmă Mihaela D., având o chimie excepțională cu ceilalți actori, reușind astfel să captiveze atenția în rândul spectatorilor.
Dănuța Gherman mărturisește: Am fost mișcată de geniul narativ al doamnei Luisa Apostol, care a scris o piesă stimulantă din punct de vedere intelectual și foarte nuanțată emoțional.
Cei patru actori au uimit audiența cu talentul lor remarcabil și as vrea să o menționez în special pe doamna Marina Rîmniceanu, care a avut un joc de scenă captivant, plin de emoție crudă și de expresie autentică. Diana Munteanu (ea însăși familară cu scena teatrală) afirmă: Luisa Apostol a reușit să scrie și să regizeze o piesă care ne-a determinat să reflectăm asupra cursului vieții noastre, împreună cu adâncurile filosofice și "meandrele" ei.
Eleganța și vocea de soprană a Angelei Stoița ne-a uns la suflet. Vladimir Radian ne-a încântat din primele momente cu talentul muzical și vocea caldă de tenor. Adia, femeia neînțeleasă, interpretată de Marina Rîmniceanu s-a infiltrat in inimile publicului și mai ales a femeilor care tânjesc după iubirea copiilor și a nepoților lor, și nu în ultimul rând după vremea tinereții și a copilăriei.


Mihaela Fășie Cudalbu
Toronto






Mihaela Fășie Cudalbu    12/3/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian