Publicistul si scriitorul Valentin Hossu-Longin ( 21 iulie1939 - 7 Noiembrie 2016 )
Valentin Hossu-Longin, scriitor si jurnalist cu un prestigios palmares stabilit in cei peste 40 de ani de activitate in presa, radioul, televiziunea si literatura din Tara, s-a remarcat in anii de dupa Decembrie 1989 prin contributia deosebita la dificilul proces de reinnodare a relatiilor dintre romanii din Tara si cei traitori in afara granitelor Romaniei. Descendent al unei familii de patrioti romani care si-au dedicat viata pentru apararea idealurilor nationale si crestine (virtuti pentru care au suferit indelung rigorile regimului comunist), Valentin Hossu-Longin a continuat traditia acestora intr-un domeniu care oferea putine sanse de succes, avand in vedere deceniile de denigrare de catre Partid si Securitate a romanilor care au ales libertatea, prin evadare, exil, emigrare, si si-au reluat viata, uneori in conditii nu tocmai fortuite, pe alte meleaguri.
In eforturile sale de a readuce in constiinta romanilor din Tara, dar si a guvernului roman, existenta conationalilor din afara Romaniei, Valentin Hossu-Longin a publicat o carte, "A doua Romanie", in care a documentat prezenta numeroasa (circa 12 milioane) in comunitatile romanesti din teritoriile istorice din preajma actualelor frontiere de stat, dar si in cele raspandite in toate colturile lumii: in Europa occidentala, America de Nord si Sud, Australia, Orientul Apropiat. Constatarile sale, publicate si in numeroase articole si difuzate in emisiuni radio-televizate, au fost completate prin activitatea sa oficiala, in calitate de consilier al Guvernului Romaniei pe probleme ale romanilor din afara, in timpul administratiei Constantinescu. Deplasarile in mijlocul comunitatilor romanesti din Germania, Franta, Statele Unite, i-au prilejuit intalniri nemijlocite cu romanii de peste hotare, luand act de dorinta acestora de a restabili contactele firesti cu Tara. Spre deosebire de alte oficialitati guvernamentale, care au continuat si dupa Decembrie 1989 atitudinea aroganta a functionarimii comuniste (atitudine afisata in mod neasteptat si de unii lideri ai societatii civile si ai mass-media perceputi ca avand vederi pro-democratice, pe motiv ca cei din afara nu au mancat salam cu soia!), Valentin Hossu-Longin a facilitat exprimarea doleantelor romanilor de peste hotare in documentele oficiale si in rubricile editoriale pe care le-a semnat. O initiativa demna de subliniat a lui Valentin Hossu-Longin a fost organizarea, sub egida Societatii romane de radio-difuziune, la editiile din 2000, 2001 si 2002 ale Targului International de Carte "Gaudeamus", a unui stand intitulat "Unde se scrie romaneste", la care au fost expuse in prezentare exclusiva publicatiile romanesti aparute peste hotare in ultimii ani.
Pentru Valentin Hossu-Longin productia editoriala a comunitatilor romanesti din afara este "un superb fenomen al scrisului romanesc de pretutindeni", asa incat el trebuie semnalat ca atare: "Spun fenomen, deoarece prin eforturile, daruirea si chiar sacrificiile lor, cei peste 500 de ziaristi si scriitori aflati in afara actualelor granite scot circa 100 de ziare, reviste, buletine de informatii, almanahuri si enciclopedii, scriu si tiparesc pentru pastrarea limbii si a patriei cinstire, cum ar spune poetul".
Demersurile lui Valentin Hossu-Longin de a-i reuni pe romanii de pretutindeni nu s-au oprit insa aici. Cu incepere din 26 octombrie 2002, conducerea cotidianului "Curierul national" din Bucuresti i-a incredintat lui Valentin Hossu-Longin rubrica saptamanala "Romani de pretutindeni", in care acesta continua seria de prezentari ale romanilor de peste hotare. Titlurile unor articole deja aparute ne ofera dovada nobilei sale intreprinderi. "De la Nasa citire: Un roman spre Luna!" (Marc Ciupitu, SUA), "Nu mi-a placut facultatea" (Virgil Nemoianu, SUA), "Se pregatesc colindatorii" (CROM, Germania), "Braila s-a indragostit de mine" (Nicapetre, Canada), "De la Scoala de Duminica la singurul Liceu romanesc din America", (Chicago, SUA), "Primele ecouri din Germania" (CROM si Apozitia, Germania), "Scriitori romani la New York" (volumul lui Gabriel Plesea, SUA). Intr-o convorbire telefonica de Sf. Sarbatori cu Valentin Hossu-Longin, acesta mi-a dezvaluit ca directorul-patron al "Curierului national", domnul Valentin Paunescu, intentioneaza sa mareasca spatiul rubricii "Romani de pretutindeni", pentru ca, dincolo de prezentarea de personalitati sa se includa si actiuni, doleante si semnalari ale conationalilor de peste hotare. Astfel, aspectele pozitive din activitatea comunitatilor romanesti, dar si problemele legate de greutatile intampinate de romanii din afara in contactele cu institutiile guvernamentale (proprietate, legislatiei, birocratie, coruptie etc) isi vor gasi un spatiu editorial cu vizibilitate si pondere pentru a solicita rezolvarea cat mai urgenta a abaterilor semnalate. / Gabriel Plesea
Apusenii de Valentin Hossu Longin I Peste tot trecut-a Iancu, peste tot a fost un Horea; Sfinții Neamului și-ai Pietrei și-au făcut din munți o Țară, Apele-au sculptat cetate, moții linguri și ciubară. Brazi de sânge și colinde au cântat în vremi durerea Moților zdrobiți de ură și de aurul din ei. Iarba taie cu securea, în pământ ard focuri vii, Pe podișuri transilvane râurile-s argintii. Ne-au călcat copite multe, mulți țărână au rămas; Și din munți crescut-au moții, fală mândrului Ardeal; Tulnicau văile toate, dintr-un deal înspre alt deal
II Tulnicele sună iară, curg pe Crișuri amintiri, Satele-s muzee grele, cu pereți de codru-adânc. Intră în străfund izvoară, pe sub nori trec turme albe, Roua-i aurul de ziuă din lumina rece-a lunii Și în Apuseni răsună fluierele din străbuni. De sub ziduri iese fierul cel de plug și cel de spadă Peșterile-s catedrale cu potire de zăpadă. Pe cărările spre Vidra și spre Țebea, spre Abrud, Urcă dorurile toate și se-ncing până-n amurg. Peste Padiș toacă brazii, umplând inima de liniști, De-l auzi horind pe Iancu horea celui frânt pe roată
III Lin colinde vin spre tine, umbra îți rămâne-n pajiști Cu pecetea cea de suflet imprimată-n ȚĂRI DE PIATRĂ.
Tara Iancului- iubirea mea
Fiul lui Emilian Hossu inginer mecanic, si al Anei, născută Hațeganu, nepot al cardinalului Iuliu Hossu. Inginerul Emilian Hossu a fost condamnat la muncă silnică pe viață, după acuze inventate de sabotaj și diversiune. Procesul bandei celor 25 de sabotori și diversioniști de la Canalul Dunăre-Marea Neagră (august-septembrie 1952), inițiat de către Gheorghiu-Dej și pus în operă de către Securitate, se înscrie perfect în șirul samavolniciilor justiției populare de tip stalinist, din așa-zisul obsedantul deceniu.
canalul-mortii-de-valentin-hossu-longinExceptându-i pe cei trei condamnați la moarte și executați, suma anilor de detenție dictați într-o săptămână și ceva de către completul de judecată însumează 500 de ani-muncă silnică, plus alte sute de ani de degradare civică, plus confiscarea averilor
O jumătate de mileniu, pentru crime închipuite și sabotaje inventate! Valentin Hossu-Longin CANALUL MORTII. MARTOR
Studii medii la Liceele N. Bălcescu si .,I.L. Caragiale din Bucuresti (bacalaureatul în 1956); Facultatea de Filologie a Universitătii din Cluj (1959-l961) si Bucuresti, specialitatea teoria si practica presei (absolvită în 1964).
Preocupat de soarta românilor de peste hotare, români care constituie, după cum socotea domnia sa, A DOUA ROMÂNIE .
Valentin Hossu-Longin a fost in Canada, a scris despre Campul Romanesc de la Hamilton ( si despre Nicapetre. Am avut onoarea sa primim de la domnia sa si sa prezentam in cadrul grupului de la Observatorul o parte din cartile care le-a scris. Ii vom pastra o frumoasa amintiire !
|
D.P.Popescu 11/21/2023 |
Contact: |
|
|