Regina Maria a României , născută la 29 octombrie o personalitate de exceptie a istoriei nationale
La data de 29 octombrie 2023 se implinesc 148 de ani de la nasterea Reginei Maria a României (1875- 1938), supranumită ,,Mama ranitilor, Mama României Mari, Regina soldat, Regina diplomat, Soacra Balcanilor, Regina artista.
A fost odata pe harta Europei un regat numit Romania. Si o printesa Maria Alexandra Victoria a Marii Britanii si Irlandei. Destinele lor s-au impletit vreme de 45 de ani. Povestea celei care avea sa devina Majestatea Sa Regina Maria a Romaniei, una din cele mai fascinante femei ale epocii sale, fascinează si azi. Este povestea unei inimi care a iubit mult, a trait intens, s-a sacrificat, si suferit. Regina Maria va ramane o legenda vie, o poveste care va dainui in inimile romanilor.
Sotie a regelui Ferdinand, mama a 6 copii a reprezentat pentru tara noastra asa cum scria presa vremii- ,,simbolul femeii frumoase, demne si inteligente, iubite de popor. Prin faptele sale si atasamentul fata de poporul care a adoptat-o, s-a mutat cu radacini, cu religie pe pamantul romanesc, pentru care nici un sacrificiu nu i s-a parut prea mare. Regina Maria a fost in permanenta prezenta in presa romaneasca si internationala, cu articole scrise de sau despre ea, cu interviuri sau montaje fotografice.
Atata timp cat a fost Regina Romaniei (1914-1927) a participat la intalniri cu importante personalitati ale vietii politice, a tinut discursuri in numele Romaniei, a facut numeroase vizite in capitalele Europei cat si in alte parti ale lumii.
Povestea unui trimf a fost vizita Reginei Maria, in perioada 18 octombrie 24 noiembrie 1926, in Statele Unite ale Americii, alaturi de copiii ei, Ileana si Nicolae, un moment care a marcat apogeul popularitatii sale si, conform mai multor opinii avizate, apogeul popularitatii unui reprezentant al Statului roman in lume.
Prin grija, curaj si dedicare, Regina Maria a pus Romania Mare pe harta Europei si a lumii. De-a lungul vietii a urmarit mereu interesele nationale ale Romaniei a fost o neinfricata luptatoare a Patriei adoptive si a poporului roman.
Din nefericire, dupa moartea Regelui Ferdinand, viata Reginei Maria urma sa se schimbe, in special dupa ce fiul sau, Carol al II-lea, avea sa ocupe tronul, in anul 1930, deoarece acesta nu i-a permis sa ii fie sfetnic, asa cum facea pentru sotul sau. Izolata de catre fiu, isi traieste ultimii ani din viata, pana in anul 1938, cand moare, retrasa, fara sa mai fie prezenta in viata publica. Regina Maria, nepoata a Reginei Victoria a Angliei, a reusit sa isi iubeasca tara care a adoptat-o de parca ar fi fost tara in care s-a nascut, fiind o regina exceptionala, sub conducerea careia Romania a fost reintregita.
Ce dovada mai frumoasa, ce declaratie de atasament si dragoste fată de România si fata de poporul român poate fi mai convingatoare decat testamentul Reginei Maria scris joi, 29 iunie 1933, cand ridica pentru ultima data mainile pentru o ultima binecuvantare:
,,Te binecuvântez, iubită Românie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută - Testamentul Reginei Maria a României
Regina Maria a ramas una dintre cele mai importante personalitati ale istoriei romanesti, fiind un bun exemplu pentru diplomatii si oamenii politici de azi, despre cum trebuie construite si dezvoltate relatiile diplomatice, cat si prin felul in care a intruchipat un adevarat mit feminin.
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver
|
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver 10/27/2023 |
Contact: |
|
|