Dor de Basarabia - Cântare asupra câtorva poezii de suflet ale poetei Liuba Sirbu
Mă asociez atmosferei de dor și iubire care o înfășoară pe autoarea -poetă Liuba Sîrbu. Găsim în această persoană un poet român din Basarabia noastră, un entuziast director de revistă pentru copii, Revista ,,Pici voinict-Enfants braves”, Montreal, Canada, o prietenă neobosită a copiilor și un element cu veleități și afirmări notorii în cultura și cultivarea limbii române în țară și în Diaspora.
De curând la Salonul de cultură a Consulatului General al României din Montreal-Canada a avut loc lansarea celei de a treia cărți a poetei Liuba Sîrbu, Carte-casetă auidio intitulată ,,Biochimii paralele”- o carte bijuterie care conține amprente artistice deosebite: Recită Maia Morgenstern, Muzica Eugen Doga, Grafica Vasile Bodnaru, Interpretare pian Matteo Ioan Chirilă, Ediție promoțională, Carte lansată video audio tot de către Artista Maia Morgenstern, marea personalitate care i-a prezentat public la Teatrul Evreiesc din Bucutrești și prima carte intitulată : ,,Oare luna are casă?”. Constat deci și eu de a fi posesoarea fericită a două cărți ale autoarei Liuba Sârbu și colaboratoare a revistei ,,Pici voinici-Enfants braves”. Cu puțin timp în urmă autoarea mi-a încredințat cartea ,, Oare are luna casă?” spre a o aduce printr-o prezentare propprie în fața Asociației Culturale Române din Montreal, for cuprinzând o multitudine de formațiuni, asocieri culturale și cenacluri spre a fi cunoscută în amănunțime. Menționez că a avut și această prezentare făcută de mine un mare succes. Inspirată fiind eu de amploarea prezentării cărții ,,Bipochimii paralele” și de faptul că începând de la vestimentația publicului în alb și negru, obligatoriu și continuînd cu expopziția cămășilor în negru având ca emblemă imaginea cărții casetă audio ,,Biochimii paralele” și ea învețmântată tot în alb și negru. Până la a ajunge de a o audia pe îndelete, voiesc de a reînvia atmosfera gândirii autoarei dând din nou la lumină prima sa carte: ,,Oare are luna casă?” prin care autoarea ne introduce în adâncimea revoltei justificate a plecării sale cu cei doi copii spre lumi mai democrate.
Am ales din acea carte plină de revoltă firească grupaul de mai jos care oferă spicuiri din poeziile sale. Acest grupaj atinge toate tonalitățile unei fine sensibilități, având un fir ascendent de conduită. Personjele sau personificari de stări, evenimente, eu le numesc stări care acționează, se mișcă în spațiu și timp și nu în închipuirea noastră. Sfera din care poeta își alege impresiile este lumea reală din jurul său, al nostru. Aspirațiile, durerile, angoasele care nu ne dau pace și greu le găsim dezlegarea. Am încercat să scot la iveală pe parcursul expunerii, ceeace am găsit esențial și ceeace mi-a vorbit cald și convingător, după cum se va vedea în cele ce urmează, fiind totul împletit cu multa poezie a autoarei, departe fiind de mine gândul de a alcătui o cronică literară ci subliniind doar sentimentele care abundă în durere și dor. Îmbrăcate în cuvinte și conotații poetice se desfățoară impresionând până la lacrimi dorul de spațiul sfânt, Basarabia, în care s-a născut poeta și neputința de a mai putea viețui acolo, totul împletit cu un dor sfâșietor Găsim în periplu o poezie directă care se adresează celui care născut fiind din inima poporului român legiferează în Basarabia ca limbă oficială, folosirea unei limbi străine, insul din conducerea propriului său neam, persoană care se pleacă în fața acestor legiuiri străine, impuse, de a se schimba graiul străbun românesc din Basarabia. La fel, este aspru interpelat și cel care consimte să uite propria sa limbă română, vorbind doar limba cea impusă de asupritor.
Grupajul asupra căruia vreau să insist are ca preambul poezia ,, Limbii române”, poeta fiind nu numai un cunoscător al acestui nou curent literar atăt de răspândit închinat Limbii române, ci prefirând din inspirația sa firul de dragoste pentru limba noastră atăt de greu de apărat împotriva celor care vor să ne facă prin forță de a-l da uitării, în teritoriile vremelnic ocupate de alții. Să ascultăm citind acest poem frumos care descrie drama limbii noastre. Poemul ,, Limbii române”
• Limbii române
Departe de te-or duce-n lume, Pe unde omul n-a călcat, Vor reveni firele-ți bune La cerul care le-a udat.
De te-or închide-n întuneric, Înlănțuită, zeci de ani, Făclia îți va arde veșnic În ciuda marilor dușmani.
De te vei transforma-n cenușă, Totuna vei reînvia! Căci Domnul ți-a lăsat la ușă Puterea și iubirea Sa.
De te vor îngropa sub glie Vei încolți neîncetat, Moartea nu poate să nefie Veșmântu-ți de la Domnul dat.
În continbuare ne oprim terifiați asupra poeziei cu titlul ,,Nefericitului călău” și după acest vedict de răzbunare întrăm în sfârșit la depănarea poeziilor de amintiri dure, triste sau pline de dor.
Nefericitului călău
În țara ta, tu, cine ești: Străjer sau șarpe trădător? Cum poţi Limba-ți s-o biciuiești Născut fiind de tricolor?
În cer, cum vei aluneca Graiu-ți la moarte condamnând? La Dumnezeu, cum vei pleca O altă limbă îngânând?
Cum poți la stele să privești, Când darul de la Dumnezeu De bună voie îl stârpești, Nefericitule călău?
Vedem în poezia intitulată ,,Au vrut”, tragedia unor români scoși cu forța din plaiul în care s-au născut. Aci se amintește, mult acuzator, exilul crud impus de comuniști, răpirea proprietății celui exilat, impunerea steagului roșu, distrugerea personalității românului din Basarabia și a neutralizării culturii române din acest teritoriu. Arta , talentul poetei constă în a ști să redea artistic această realitate sfâșietoare. Iată poezia ,, Au vrut”
Au vrut
să-ngroape ce strămoșii Cu viața lor au apărat, Ne-au învelit în steaguri roșii, În trenul morții ne-au cărat.
Tot semănau peste ogoare Sămânță de neadevăr, Necunoscând c-a lor tractoare Nu pot ajunge pân’ la cer.
Nu poate secera s-ajungă La rădăcina unei ploi, Nici bolșevicii să distrugă Cetatea Doinei scrisă-n noi.
Nu pot, din noi, pe Eminescu Să-l smulgă. Cum de n-au știut? Poemul lui ne e firescu' Cu care-n sânge ne-am născut.
O Limbă Sfânt-avem pe lume, O Limbă în care visăm Că sârma de pe Prut apune Și noi uniți pe veci suntem!
Dar până în realitate Vom deveni un stat de drept, Noi suntem frați fără de acte, Prin adevărul scris în piept.
După atât de multe neajunsduri, impilări enumerate până acum , poeta Liuba Sârbu cade sub incidența pesimismului general și etern , al trecerii în neființă fără a se fi reușit să realizăm ceeace am dorit. dar transpare și gândul că nimeni nu scapă, cum zice latinul, ,,nemini parcetur” nimeni nu este cruțat de acest sfîrșit- deznodământ, eu înțelegănd ,, nu numai cel asuprit dar și asupritorul, și ar fi bine ca asupritorul să înțeleagă acest mesaj al zădărniciei... Dau citire poeziei ,, Azi spre mîine”.
Azi spre mâine
Azi suntem pe pământ, Mâine-o boare de vânt. Azi mai facem cărări, Mâine-om fi doar tăceri. Azi mai râdem în zori, Mâine-om fi printre nori. Azi fugim s-adunăm Și grăbit ne-ndreptăm Spre pământul bătut, Spre un țărm neștiut.
O frumoasă paralelă între viața omului și a unei frunze, ne îndeamnă la meditație. Dar frunza își termină ciclul de viață după cum știm , iar omul este dator să lase în urma lui ceva folositor și mai ales un nume bun.
Poezia ,,De ce ești trist”
De ce ești trist Omule zvăpăiat, Când pe alee se așterne toamna Și frunzele se scutură de-a valma? Poate căderea lor te-a întristat?!
-Cum să nu mă-ntristez gând nelumesc? Cui oare toamna nu-i aduce-aminte, Că anii cad, fără-a rosti cuvinte, Și eu, ca frunza, mă tot ofilesc?
-Tu de la frunză, omule, învață Că tinerețea ta e trecătoare Și chiar de va fi iarăși câmpu-n floare Ea nu se-ntoarce și te schimbi la față.
Pe astă lume nu poți să trăiești Decât o viață scurtă, pământească, Dar amintirea-ți o să dăinuiască Prin faptele pe care le zidești.
,,Balada sorții” este o alegorie. Ființele umane sunt legate de locul nașterii lor, precum păsările călătoare. Dorul de cuib le readuce de peste mări și țări, chiar cu sacrificiul vieții. Se întrevede cât de mult suferă o persoană smulsă din plaiul ei natal. ,,Balada sorții”
Balada sorții
Ascultă păsările călătoare, Neobosite de atâta drum; Văzut-au frumuseți necruțătoare Pentru un ochi setos de-al vieții scrum.
La cuibul lor se-ntorc a câta oară, Străbat istovitoare depărtări, De zbor, dacă le-ar fi sortit să moară N-ar zăbovi prea mult în alte țări.
În primăvară codrul fără ele S-ar transforma pe dată-ntr-un pustiu, Cu frunze, cu poteci, cu floricele, Ar avea viață însă, n-ar fi viu.
Oricărei vietăți din astă lume Sortit i-a fost s-apară pe pământ Și să se nască într-un loc anume; Să-i sape-ar trebui acolo și mormânt.
După un periplu poetic prin sentimente, pe acasă, urmând-o pe neliniștita poetă în căutări, acum ne găsim în satul ,,prea”liniștit. Este o pauză de liniște, mult dorită, dar nu sub o asemenea dorință, blestemată de soartă, înțelegem noi, după evenimente care au zdruncinat satul, în poezia ,, ,,A dispărut neliniștea din sat”.
A dispărut neliniștea din sate Și liniștea în ele a intrat. Neliniștea e dusă hăt, departe, Să caute ținutul preabogat.
Nu plecă singură cu căutatul, Cu ea la braț nemoartea o avea Și-acuma nu ne mai nemoare satul, În el își țese pânze liniștea…
A fost o pauză scurtă de liniște ciudată și dezolantă în satul basarabean. Nevoile i-au îndemnat pe oameni să caute locuri mai bune. Femeile au găsit locuri de muncă spre alte zări, dar dorul de casă le macină. Copiii pe care i-au luat cu ele se găses acum pe drumurile de sub alte zări. Plină de tristețea știrilor sosite din Basarabia, poezia ..Informații de ultimă oră” descrie duios și totodată dramatic aceste stări. Informații de ultimă oră
Informații de ultimă oră : Așezați în fotolii de gheață, Vizionând știri la televizor, Ne uităm la jurnalul de seară Ce ne-anunță că satele mor.
Li s-au dus gospodarii în lume Și au grijă de alte ogrăzi, Fără porți meșterite de îngeri, Fără uși îngropate-n zăpezi.
Iar femeile tristelor sate Spală-n case străine ferești Care n-au auzit niciodată Vreo gutuie să spună povești.
Și orașele-au fost împânzite De copii răsăriți pe ogor, Ei plătesc să nu crape asfaltul Pe când satele, gratis, le mor.
"Veșnicia la sat e născută", Spus-a Blaga cel ce-a intuit Că în secolul tehnologiei Sfântul sat va muri pustiit.
Asezați în fotolii de gheață Ascultăm cum la televizor Ne anunță că, în țara noastră, Părăsite de noi, sate mor…
Continuând lectura rămânem mereu în lumnea satului îndepărtat, cu verdele lui sclipitor și sănătatea trifoiștilor. Ni se pare că a fost demult, tare demult. Poeta reușește să ne creeze acest, foarte subtil și artistic, spațiu în timp. Este poezia plină de nostslgie ,N-a mai rămas nimic”.
N-a mai rămas nimic
,acum, din noi, Nici zilele de mai ,nici înserarea În care atingeam cu gândul marea Și ne scăldam în lanuri de trifoi.
N-am mai privit cum zorii se ivesc, Nici frunzele ce-acoperă pământul Sau cum le mâna fără milă vântul Și cum nu plâng atunci când putrezesc.
N-a mai plutit deasupra-mi visul tău, Nici nu știu peste ce creștet plutește Și-aș vrea să aflu, de-și mai amintește De ce am fost odată, tu și eu.
Este impresionantă această durere a vetrei părăsite fără voie, a noilor știri potrivnice limbii române, a satelor rămase pustii în urma oamenilor care au luat drumul înstrăinării pentru a putea supraviețui în pace, purtând în inima lor speranța de a se reîntoarce la vatra străbună și la traiul molcoim și cîntecul doinei care i-a legănat până mai ieri.
.................
de Melania Rusu Caragioiu Montreal
|
de Melania Rusu Caragioiu 10/21/2023 |
Contact: |
|
|