Hellen Keller - o canadianca , scriitoare si activista, oarba
Poate ati auzit sau nu de Hellen Keller. Dupa cartea ei autobiografica « Povestea vietii mele » a fost realizat un film foarte interesant : ”The Miracle Worker”(Aceea care face minuni)
Hellen a fost prima persoana muta si oarba care a absolvit un colegiu. A fost o scriitoare si activista, care a luptat pentru drepturile femeilor, socialism si drepturile muncitorilor.
Ma mir ca nu am auzit despre ea in Romania. Probabil ca America era prea departe de noi. Istoria ei ne indeamna sa nu ne mai vaitam atata de cate rele ni se intampla, ne indeamna sa avem curaj in viata.
Povestea ei incepe in Tuscumbia, Al. Tatal ei a fost capitan in armata confederatiei americane. Desi nu s-a nascut asa de la inceput, datorita unei boli a devenit muta si oarba. Foarte multi copii dupa ce trec de varsta de un an raman cu sechele dupa boli din pruncie. In 1886 mama ei citind o lucrare a lui Charles Dickens ia legatura cu un doctor care o pune in legatura cu Alexander Graham Bell, care lucra cu copii surzi. Acesta o sfatuieste sa se adreseze la « Institutul de Surzi Perkins » din Boston. Le-a fost recomandata ca profesoara pentru Hellen, Anne Sullivan, care avea si ea probleme cu vederea si care a ramas guvernanta si mai apoi insotitoare a ei pentru toata viata.
Profesoara a inceput prin a izola copilul intr-o casuta din gradina. A trebuit sa o invete disciplina pentru ca fetita fusese foarte rasfatata. Filmul reda foarte dramatic aceasta perioada din educatia fetei. Intr-o buna zi copilul face legatura intre semnele in palma pe care educatoarea i le arata si elementul fizic apa. Acest moment este foarte bine surprins in film. In final desi copilul nu o iubea pe profesoara isi da seama ca pe aceasta trebuie sa o iubeasca cel mai mult dat fiind ca ea a readus-o la viata. Filmul poate fii considerat si ca o oda inchinata educatorilor care au o influenta majora in societate. Mark Twain spune despre educatoare ca este “Aceea care face minuni”- “Miracle Worker” asa cum este denumit si filmul.
In 1890 Hellen afla despre o fata oarba si muta din Norvegia care invatase sa vorbeasca. Acesta o ambitioneaza sa faca si ea la fel. Profesoara Sullivan o invata sa vorbeasca folosind metoda Tadoma, atingand buzele si gatul celor care vorbesc, combinat cu vorbirea mainilor litera cu litera in palma copilului.
Mai tarziu Hellen invata scrisul nevazatorilor Braille si citeste in engleza, franceza, germana, greaca si latina.
Hellen Keller a scris doua carti si a fost actrita de cinema intr-un film. Dupa ce a absolvit mai multe scoli pentru surzi, Mark Twain o prezinta marelui magnat american al Standard Oil, Henry Huttleton Rogers. Acesta o sponsorizeaza si in 1924 termina “magna cum laudae” vestitul Radcliffe College, prima persoana muta si oarba care obtine Diploma in Arte.
Hellen Keller si-a dedicat apoi viata strangerii de fonduri pentru nevazatori, calatorind in 39 de tari. Ea sustine de asemeni votul pentru femei, dreptul femeii de a controla nasterile, etc
Iata ce spune ea: “ Am fost delegata intr-o comisie care sa investigheze conditiile nevazatorilor. Pentru prima oara eu, care am crezut ca a nu vedea este o nefericire care nu poate fii controlata de oameni, am aflat ca o mare parte este cauzata de conditii industriale gresite, din cauza egoismului si rapacitatii patronilor. Raul social isi aduce si el aportul. Saracia duce pe femei la o viata rusinoasa care se termina cu pierderea vederii.”
Ultima propozitie se refera la prostitutie care ducea la sifilis care era una din cauzele orbirii.
Printre cartile pe care le-a scris cea mai renumita este cea din 1903 “Povestea vietii mele” , carte autobiografica in care relateaza tot ce i se intampla pana implineste 21 de ani.
Daca cititi pasaje din aceasta carte imaginile sunt tulburatoare. La un moment dat doreste sa aiba numai 3 zile in care sa vada si descrie ce ar face in aceste 3 zile. Nu pot decat sa va las sa va ganditi ce ati vrea voi sa vedeti in 3 zile.
Si ca sa nu aveti sa cititi singuri va voi povesti si despre :
LOUIS BRAILLE Napoleon ceruse un sistem de comunicare pentru soldatii cand voiau sa vorbeasca noaptea intre ei fara sa aiba lumina si fara sa faca zgomote. Sistemul rezultat era prea greoi, insa Louis Braille vine cu o inventie de 6 puncte impunse intr-o casuta care va revolutiona limbajul pentru nevazatori. Braille are un accident la unul din ochi la varsta de 3 ani. Din cauza infectiei si al doilea ochi se imbolnaveste si ca urmare el devine orb. La varsta de 10 ani el castiga o bursa la Institution Royale de Jeunes Aveugles. Conditiile in care erau crescuti copii nevazatori erau deplorabile. Li se dadea apa si paine mucegaita si copii erau pedepsiti mereu si erau abuzati. Braille care era foarte talentat muzician invata sa cante la orga si la vioara si canta in toate bisericile Frantei.
Din cauza sistemului greoi in care erau facute cartile pentru orbi ei nu puteau invata sa scrie. Cartile puteau sa fie grele pana la 50 kg. La institutul unde invata Braille erau numai 14 carti pe care el le-a citit integral. In 1821 Braille incepe lucrul la noul sau sistem de scriere care urmarea literele si era usor de scris si de inteles de catre nevazator. In 1839 el scrie o carte ”Metoda de scriere a cuvintelor, notelor si a cantecelor cu ajutorul punctelor impunse, ca sa fie folosita de orbi si scrisa pentru ei” Ironic instumentul care i-a luat vederea era acum folosit ca sa scrie alfabetul pentru nevazatori.
Dupa ce termina institutul devine profesor tot acolo. Tot timpul perfectioneaza sistemul si colaboreaza pentru asta cu prietenul sau Pierre Foucault. In timpul in care el a invatat copii nu s-a folosit sistemul sau. Abia dupa moarte s-a recunoscut cat de mare a fost inventia sa si de aceea a fost dezgropat si reingropat in Panteonul francez. A murit la numai 43 de ani.
Dana Mateescu
|
Dana Mateescu 7/4/2023 |
Contact: |
|
|