Happy birthday Canada ! La Multi Ani Canada !
La 1 Iulie, se împlinesc 156 de ani de la constituirea Confederatiei Canadiene prin unirea a patru provincii din America de Nord Britanică – Ontario, Quebec, Nova Scotia si New Brunswick. Ulterior, treptat, si celelalte provincii si teritorii ale tării de astăzi se alătură Canadei, ultima, Newfoundland, în 1949, iar teritoriul Nunavut se constituie, în 1999, prin divizarea North West Territories.
Canada este o monarhie independentă, fapt consfintit în Constitution Act – Constitutia din 1982 – care include Canadian Charter of Rights and Freedoms. Seful Statului este Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a al cărei reprezentant este Guvernatorul General. Canada este membră fondatoare a Natiunilor Unite si a Commonwealthului care cuprinde 45 de state independente ce au făcut parte din Imperiul Britanic.
A doua tară din lume ca suprafată, dar cu putini locuitori fată de această întindere, Canada a atras treptat o puternică imigratie din toate părtile lumii, în secolul XX în special, iar acum fenomenul este fără precedent în istoria lumii. Despre Canada, Charles Dickens scria că este pământul tuturor sperantelor si al promisiunilor.
In diversitatea ei geografică, economică, de viată modernă si ancestrală, Canada este o tară măreată care vibrează de sănătate si vigoare “de la ocean până la ocean”, cu orase exuberante, cu un relief ametitor, loc de întâlnire a unor culturi diverse. Pe toată întinderea tării, în centru si la nord de marile orase, se află cel mai frumos relief din lume : masive muntoase, preerii “de aur”, stânci uriase, gheturi vesnice, păduri dense, sălbăticii neexplorate, văi, râuri, lacuri, oceane, tundre si dune.
Masiva imigratie de care aminteam a adus în Canada, cu deosebire în Ontario si în metropola Toronto, milioane de oameni. Oameni de prin toată lumea care au adus, cu ei, o multitudine de culturi si religii, precum si dorinta de a păstra fiecare ceea ce-i defineste mai bine propria identitate.
Până să "devină " canadian, fiecare locuitor care a urmat "primelor natiuni" (cum sunt mai nou numiti băstinasii) a fost englez, scotian, francez, italian, spaniol, grec, portughez, german, chinez, arab, indian si lista ar putea continua până la epuizarea popoarelor lumii. Unii au rămas astfel chiar peste generatii, altii se recunosc mai mult în simbolurile"proaspete" ale tinerei natiuni a artarilor rosii. Imigrantii vin cu specificul, limba, cultura, dar, mai ales, cu sperantele, asteptările si - nu în ultimul rand - cu prejudecătile lor. Desigur, nici ei nu sunt perfecti, asa cum nici tara pe care o întâlnesc nu este fără cusur.
Istoria acestei tări este mai degrabă o sinteză de istorii, o istorie a oamenilor, privită atât pe verticală, în adâncul timpurilor, de la locuitorii autohtoni (Aboriginal peoples : the First Nations, the Inuit and the Metis), la primii colonisti francezi, englezi, la alti europeni, până la imigrantii de astăzi din întreaga lume, considerând aportul fiecărei comunităti etnice actuale la viata economică, social-politică, culturală a Canadei.
Avem de a face cu o unitate în diversitate, datorită multiculturalismului, acceptat si promovat la rang de principiu de către Statul Canadian, iar buna întelegere si respectul reciproc dintre toti locuitorii Canadei sunt favorizate de regimul democratic al tării, de măsurile luate în numele unui înalt umanism si de sansele oferite fiecărei familii, fiecărui om .
Desi se spune că nimeni nu a venit vreodată în Canada pentru clima ei, totusi oameni din toată lumea au venit si vin aici pentru climatul economic canadian, pentru climatul social, uman al tării, vestită pentru tolereanta ei, pentru multiculturalismul implementat în această minunată tară !
Istoria si traditia acestei tări este mai degrabă o sinteză a istoriilor individuale, o istorie a oamenilor, cum o numesc istoricii contemporani. Iar documentele cele mai pretioase par a fi scrisorile trimise de-a lungul generatiilor de imigranti sau jurnalele lor personale. Este, pe de altă parte, nu atat o istorie a faptelor monumentale si a figurilor eroice (ca in istoriile europene, spre exemplu) cat una a rezistentei si a adaptării individuale si comunitare, a conflictelor (minore?) sau a imbinărilor dintre traditie si inovatie, dintre "civilizatii", dintre asteptări si realitate.
Iar noi, canadienii de origine română, suntem una dintre comunitătile de succes ale Federatiei canadiene, chiar de mult succes în unele cazuri, am spune !
Experientele, destinele, sunt desigur diferite, dar parcă se pot reuni toate, in a multumi acestei tări, care ne-a primit cu bratele deschise, pentru sansele oferite fiecărei familii, fiecărui om de a se adapta, de a se integra si de a prospera.
Dumitru Puiu Popescu
|
Dumitru Puiu Popescu 7/1/2023 |
Contact: |
|
|