Vizita „privată, liniștită și discretă” a Regelui Charles al III-lea. Odihnă și recuperare în Transilvania strămoșilor săi
Regele Charles al III-lea al Mari Britanii a ales locul său de suflet, Transilvania, pentru cinci zile de recuperare după festivitățile de încoronare. Fosta fermă restaurată din pitoreasca Vale a Zălandului, cunoscută în toată lumea grație popularității imense a celui care a sosit aici deseori pe când era Prinț de Wales, va fi din nou locul în care acum suveranul britanic se va odihni. „Iubește acel loc. A instalat o stație eecologică de tratare a apei și va dormi în patul său mic, din lemn”, a detaliat, la emisiunea Good Morning Britain, expertul regal Jennie Bond.
Revine cu regularitate de 25 de ani
Potrivit Daily Mail, reședința în care se va relaxa Regele Charles al III-lea în cadrul acestei prime vizite a unui monarh britanic în țara noastră „este înconjurată de dealuri și pajiști, frecventate de lupi și urși, nu există Wi-Fi, TV sau radio. Camerele duble sunt mobilate și decorate cu mobilier și podoabe autentice transilvănene”.
Vizita pe care Regele Charles al III-lea o face în România are caracter privat. „Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a detaliat ES Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
Stră-stră-străbunica înmormântată la Sângeorgiu de Pădure
Pe de altă parte, povestea descendenței românești a Regelui Charles al III-lea este una de notorietate. Suveranul a anunțat el însuși că este un urmaș al lui Vlad Țepeș. De asemenea, o poveste despre strămoșii Regelui începe în micul oraș Sângeorgiu de Pădure, din județul Mureș, din Transilvania. În inima orașului se află Castelul Rhedey, care datează inițial din secolul al XVII-lea. Locuința familiei aristocrate a fost achiziționată de un comerciant pe nume Rudolf Schuller, în 1885. Legătura regală constă în faptul că a fost casa copilăriei Claudiei Rhedey, născută aici în 1812. În 1835 tânăra s-a căsătorit cu ducele Alexandru de Württemberg, nepotul regelui Frederic I de Württemberg. Au avut trei copii: două fiice, Claudine și Amelie, și un fiu, Francis. Acesta s-a căsătorit cu Prințesa Mary Adelaide de Cambridge, nepoată a regelui George al III-lea. Claudia Rhedey a murit într-un accident, la vârsta de doar 29 de ani. Rămășițele sale pământești odihnesc în interiorul Bisericii Reformate care se află vizavi de castel. Două plăci de pe unul dintre pereți servesc ca amintiri ale conexiunii regale britanice – una este în memoria Contesei Rhedey, dezvelită în 1904 de nepoata sa, Victoria Mary, Prințesă de Wales, iar a doua consemnează darul din partea Reginei Maria prin care a fost restaurată biserica „în care sunt înmormântați unii dintre strămoșii ei”. „La loc de cinste se află Cartea de onoare semnată în 2008 de Alteța Sa Regală Prințul de Wales, care a fost în vizită la biserica în care este înmormântată stră-stră-străbunica sa”, punctează Paul Brummell, fost ambasador al Marii Britanii la București. (R.I.)
|
Roxana Istudor 6/1/2023 |
Contact: |
|
|