Sculptorul si pictorul Marcel Voinea ( 8 iulie 1951 - 20 martie 2023 )
Sculptorul Marcel Voinea a murit. Artistul avea 71 de ani
Născut la Băilești, în Dolj, Marcel Voinea a absolvit în 1977 Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură. A fost profesor de sculptură la Școala de Arte „Grigore Gabrielescu” și la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Activitatea sa prolifică a fost marcată de numeroase expoziții de grup sau personale, de o îndelungată colaborare cu revista „Ramuri” în calitate de grafician și de realizarea unui mare număr de lucrări de artă monumentală: „Gelu”, statuie ecvestră, Someşeni, Cluj; „Arhanghelul Mihail”, Ghidici, Dolj; „Evangheliştii”, Ungureni, Craiova; „Monumentul eroilor”, Ocoliş, Alba; „Peşte în izvor de lumină”, Piaţa centrală, Târgu Jiu, Gorj; Aleea Personalităţilor, Parcul Teatrului Naţional, Craiova: Amza Pellea; Grigore Gabrielescu; Henri Coandă; Constantin Brâncuşi; Tudor Arghezi; Gogu Constantinescu. Bustul Regelui Mihai I Bustul scriitorului Petre Pandrea la Liceul cu același nume din Balș.
Artistul a semnat și lucrări de pictură (1978 – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Bodăieşti, Dolj; 1994 – Alegorie, Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 1999 – Fiesta Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 2006 – Alegoria celor şapte arte, Casa Le Baron, Craiova).
Marele artist plastic Marcel Voinea a reușit, de-a lungul timpului, să realizeze multe expoziții personale, extraordinar de multe expoziții de grup, simpozioane, lucrări ornamentale, dar și lucrări care se află în colecția Muzeului de Artă din Craiova. De asemenea, a creat picturi, decorațiuni și ilustrații de carte și a primit numeroase premii și distincții.
Lucrări în colecţii private din Grecia, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Croaţia, Australia, Canada, SUA, Serbia.
Despre Marcel Voinea, criticul de artă Petre Tănăsoaica scria, într-un articol apărut în „România literară”, „Mai întâi, Marcel Voinea este un excepţional desenator, a cărui imaginaţie poetică completează fericit, în secvenţialităţi memorabile, adevărate poveşti şi interpretări ale textelor biblice, subminate, însă, permanent de o ironie devastatoare. Pentru că toate personajele sale, aflate într-o dinamică de o inocentă spontaneitate, se trezesc într-un spaţiu al fabulei, reinterpretate mereu într-o citire trecută prin grila metafizică”.
Uniunea Artiştilor Plastici din România, al cărui vicepreședinte a fost, între 2002 și 2006, l-a premiat pentru întreaga activitate.
Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cumoscut și prețuit!
|
Observatorul 3/21/2023 |
Contact: |
|
|