Mărturisiri - Inteligența Artificială și Corectitudinea Politică
În ultimul timp discuțiile privind Inteligența Artificială (IA) sunt din nou în actualitate, în principal datorită aplicației ChatGPT dezvoltată de OpenAI. Aceasta se auto definește ca fiind un model de IA bazat pe o arhitectură de învățare profundă având la bază un transformator generativ pre-antrenat (Generative Pre-Trained Transformer), de unde îi vine și numele.
Apariția ChatGPT este parte a unui efort mai larg de a dezvolta un limbaj de programare natural care încearcă a învăța calculatoarele să înțeleagă și să interpreteze corect, în context, limbajul uman. Pentru atingerea acestui obiectiv, acest model de IA a fost antrenat folosind o cantitate masivă de date, sub formă de text, disponibilă pe internet.
Această aplicație poate crea texte răspunzând la întrebări din variate domenii de cultură generală, științifice și tehnice, și este capabilă de a face traduceri între diferite limbaje umane sau între diferite limbaje de programare. Răspunsurile sunt bazate pe informații și interpretări existente pe internet. Din punct de vedere tehnic este o invenție cu un mare potențial de a schimba modul în care omul interacționează cu mașina sau cu IA în general. Dar este aceasta cu adevărat „inteligentă”? Dicționarul explicativ al limbii române online definește „inteligența” ca fiind „capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior”.
Cu alte cuvinte inteligența nu este doar capacitatea de a căuta printre răspunsurile date de milioane de oameni și de a selecta pe cele care ne convin sau pe cele pe care am fost pre-antrenați să le preferăm. Unde este capacitatea de înțelegere, de sesizare a esenței și de a formula soluții noi, dacă IA nu face decât să copie soluțiile anterioare?
Chiar pentru răspunsurile la probleme științifice și tehnice modul de abordare al ChatGPT nu este profesional. Aceasta îți oferă soluția la o problemă tehnică sau un algoritm de programare, fără însă a dezvălui sursa, fără a respecta dreptul de proprietare al autorului și fără a oferi vreo garanție îi ceea ce privește folosirea acestei soluții în domenii unde viața poate fi pusă în pericol.
Din punct de vedere al protecției creației științifice acesta nu este decât un furt autorizat, la fel cum făceau și comuniștii când ofereau o casă naționalizată unui membru important al partidului. Acțiunea nu se chema „furt la drumul mare”, chiar dacă aceasta fusese luată cu japca și proprietarul fusese aruncat în închisoare, pentru că narațiunea cu care populația fusese „pre-antrenată”, considera „chiaburii” ca fiind dușmani ai poporului, care trebuie eliminați.
Din punct de vedere social noua formă de IA, bazată pe opinia majoritară și pe pre-antrenarea în selecția răspunsurilor preferate nu este decât o formidabilă mașină de propagandă, care deschide calea unei societăți bazate pe abuz și pe lipsa oricărei responsabilități individuale. Mentalitatea totalitară de tip comunist își găsește un aliat puternic în inteligența artificială GPT.
Nu m-ar mira ca în numele unei noi ideologii, gen „IA are întotdeauna dreptate”, aceasta să decidă ce trebuie să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce fel de oameni suntem, când și mai ales ce avem voie să vorbim sau să scriem pentru a nu o confuza în răspunsurile pe care deja le cunoaște. O nouă „Ileană”, nu prea „cosânzeană”, dar foarte corectă politic, a luat naștere.
Dacă observăm protestele fermierilor europeni, despre care presa nord-americană nu suflă o vorbă, cred că procesul de implementare a noii ideologii a început deja. Fermieri care au muls vaca, din tată în fiu, pentru generații, astăzi sunt obligați să treacă la producția de lapte vegetal, pentru că în concepția unei inteligențe aparent non-umane, gazele produse de animale sunt mai poluante decât cele produse de oameni, consumând aceeași cantitate de produse vegetale.
Corectitudinea politică a ajuns să semene cu „înaintarea spre comunism”, întâi îți ia vita din bătătură, apoi pământul până la prispa casei, după care îți ia casa, și dacă tot nu înțelegi principiile luminoase ale noii orânduiri, mergi mătăluță la reeducare, ca element reacționar ce ești. Noi am văzut filmul acesta, știm cum se sfârșește, cu oameni uciși și arși la crematoriu în puterea nopții, și nu dorim să-l revedem.
Inteligența Artificială de tip GPT nu poate fi decât „corectă politic”, iar mesajul creatorilor acesteia este clar, s-a cam terminat cu epoca căutării adevărului, de acum avem un „tătuc” electronic, care ne răspunde la orice întrebare, și nu mai trebuie să ne folosim neuronii și așa obosiți de atâtea căutări fără rezultat. Atât timp cât omul nu mai este îndrumat să gândească cu propriul cap în interesul integrității sale fizice și mentale, consecințele asupra individului și a societății pot fi nemăsurate. Chiar dacă am „anula toată istoria trecută, încă nu poți să anulezi natura umană” – mărturisea Abraham Lincoln în discursul de la Peoria. Illinois, la 16 octombrie, 1854.
Ioan Cojocariu Martie 2023, Toronto,
|
Ioan Cojocariu 3/13/2023 |
Contact: |
|
|