Observatorul de la Toronto la peste 25 de ani
Revista Observatorul, care apare la Toronto, publicație cu largi ecouri în rândul comunității româneșt marchează peste 25 de ani de la primul număr. Drept corolar, oficialitățile din Țara frunzei de arțar au premiat-o în patru rânduri pentru promovarea valorilor culturale românești și integrarea în multiculturalismul canadian. Observatorul nu este doar Canadian Romanian Magazine, cum își zice pe frontispiciu, ci și o puternică mișcare culturală care apropie malurile Atlanticului. Ne-am obișnuit cu cu rubricele de pe site si din forma tipărită ; Puncte de vedere, Pagina crestină, Aniversări - personalităti, Note de carieră, Istoria noastră, Condeie din diaspora, Limba noastră, Lumea nouă, Lumea in care trăim, Traditii, Poezie, Stiri din tară, Canada press, s.a. Primele sezători culturale au pornit in tipografie, printre suluri de hârtie si masini. Au continuat in diferite săli, prin bisericile românesti. sedii ale consulatului . Pe Câmpul Românesc de la Hamilton au loc periodic aniversări, lansări de carte, recitaluri artistice, se vizionează expoziții. Iile sunt purtate natural, oamenii închină, mănâncă și cântă românește activităti in care este implicată echipa de la Observatorul. Pe aici s-au preumblat Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, Aura Urziceanu, alți oaspeți de seamă. La Hamilton există si un remarcabil bust Eminescu ieșit din mâinile regretatului Nică Petre prieten, colaborator si animator al miscării culturale de la Observatorul.
Omul sfințește locul spune proverbul. Cel ce a pus bazele Observatorului și ale șezătorilor culturale este prietenul nostru Dumitru Puiu Popescu, editor și manager, remarcabil practician, fost director general al Imprimeriei Naționale Oltenia. La tipografia Centra din Toronto a pornit, solitar, facand paginare, filme și plăci pentru tipar ,imprimare si pentru la periodice ale altor numeroase comunități . Observatorul a fost pus in pagină, ajutat si de sotia si fata lui. A urmat drumul in tipografie unde in seri tarzii, isi pregătea formele si proceda la tipărirea Observatorului, care a crescut ca număr de pagini si ca tiraj. Din anul 2000 Observatorul apare neintrerupt în 32 de pagini color. Revista se distribuie în 75 de puncte din Toronto și împrejurimi. Prin Greyhound si Canada Post in alte orase canadiene. Acomodarea cu noul tărâm nu a fost deloc ușoară, își amintește olteanul. Vârsta, barajul lingvistic, incertitudinile au atârnat greu. După reunirea întregii familii, ne-am ajutat și sprijinit în momentele dificile. Sandra, draga noastră fată, pentru care am făcut tot acest salt uriaș, este bine și sănătoasă, iar noi putem spune acum că suntem niște părinți și bunici mulțumiți.
Dumitru Puiu Popescu face parte din oamenii pentru care pasiunea nu are plural. E una continuă, intensă, prolifică. Celelalte particularități, pe care mulți le caută, au fost de acolo munca în echipă, și încă pe bază de voluntariat, cumpătul, priceperea de a canaliza energiile în folosul comunității, într-o libertate absolută de exprimare. Mișcarea Observatorul și-a propus din start să promoveze pe meleagurile canadiene limba, spiritul și cugetul românesc. După puteri, căci Atlas rămâne în mit.
Omenește vorbind, Dumitru Puiu Popescu e un învingător de cursă lungă. Știam asta demult, de aici din Craiova, si se confirmă din nou. Rugăm pronia să-l scutească de testări neavenite. Gânduri bune din Oltenia!
Virgil Dumitrescu
|
Virgil Dumitrescu 2/25/2023 |
Contact: |
|
|