Câteva pseudopoetice
Împreună în durere De ce plângi? verzi îți încolțesc irișii n-ai nimic de făcut: viața curge-mărgăritar secunde pot fi perlele scoica încă nu s-a format. Stai cuminte, înviețuiai tu prunc în pântecul mamei, d’apăi acum, greu, dur, matur, rostogolindu-te a suta oară în durere (dă-i cu opium, să îți fie mai ușoară). Ți se pare că e iarnă visezi alb-negru sau color filmul tău n-are sonor. Lăcrămioare plâng în geam, (sau poate doar plouă) lasă-le pe ele-n rouă tu predă-te bucuriei de pe urmă de a fi, chiar în durere, ÎMPREUNĂ. Operație imposibilă Dacă ai ceva noroc, o strașnică felie de tort cu ciocolată, nuci și pojghiță de viață ți se pune-n față. Înfuleci pe loc cu lăcomie ori savurezi domol după fire. În ăști ani frumoși gustul culorii și nori zăhăroși se lipesc de cerul gurii.
Dar vine vremea când încep să te doară foarte rău părinții Abia atunci, urlând ai trage de pojghița feliei de tort cu toți dinții. Înveți să mergi pentru ei, în locul lor, pantă abruptă zadarnic gând nu poate face nimeni schimb soarta e (ab)surdă, crudă și mută. Conturul rotund din vremea feliei de tort s-a ascuțit, blatul e amar sau stricat. niciun chirurg din lume nu a reușit transplant de trup de la fiu/fiică la părinte. Sau poate nimeni n-a încercat?
mini - catren pentru viață {... firu’i și mai înnodat’ iarna-n dimineață, primăvara-n față, durerea-paiață trecere prea repede amăgire lină "mâine, soare sau morfină?”} soare însă mai avem apă, de asemenea inima și cremenea foc să facem scrum din fir (Phoenix) pe fereastră zboară SĂ NU NE MAI DOARĂ! Bunicilor mei Doamne, fir de ață ești tălică, viață! Roșu șnur. Cam subțirel cu sau fără vreun inel ne legi din stră-stră-străbunei.
Mai ieri pe fir stăteau doar ei, azi - suflă-n paiul grâului cântă doina vântului joacă hora dorului crucea țintirimului.
Cam scurtă, firavă (dulce otravă = cataif = fidea cu miere câtă oare putem cere?) trimit plic la Domnu’ să deșire invers ghemu’ să vă dea vouă de la mine.
culeg grâu în brâu drugi și paie la pârâu le înnod și va fi bine 😊
rugă, lut, povară Și-i venea a plânge ba-i venea a sânge. Opereta vieții rolurile-și strânge. Soldăței de plumb tropăie-n amurg. Hai, grăbim la soare Gânduri, doruri, mare. Mâine nu există. Tușește-n batistă. rupe trei petale una ție, una mie. ultima-i a Lui. Și-un cer de Van Gogh apus de noroc. Dau pe dinafară Rugă, lut, povară. (pretext subțire de februarie) (sau după ce citești și plângi o zi și-o noapte “Pavilionul canceroșilor” de Alexandr Soljenițîn)
|
Amorena Minculescu 2/13/2023 |
Contact: |
|
|