Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Muzica la începutul noului an

Din toate timpurile oamenii au așteptat cu nerăbdare venirea unui An Nou în speranța schimbărilor care să-i ajute să-și îmbogățească viața. Știm aceste lucruri datorită însemnărilor din paginile scrise de istorici din diferite domenii. Așa am aflat că în 1888 a apărut la Blaj primul număr al revistei literare "Muza Română" editată de Iacob Mureșanu.

Tot în ianuarie, în anul 1889, s-a născut la Cernavodă compozitorul, dirijorul și profesorul Ion D. Chirescu. El și-a început studiile la București cu D. G. Kiriac și Ion Nona Otescu pe care le-a continuat la Paris la Schola Cantorum cu Vincent d"Indy. Datorită profesorului I. D. Chirescu, muzica pentru cor s-a dezvoltat foarte mult în țara noastră. La începutul carierei a dirijat "Capela Română" din Paris și apoi a fost numit pe postul ce-l ocupase D. G. Kiriac la conducerea corului "Carmen". A fost mulți ani professor la Conservatorul din București și o perioada chiar director. În calitate de compozitor a creat multe piese corale, unele pentru copii.

Contemporan cu I. D. Chirescu a fost compozitorul Emil Monția care s-a născut la Arad în 1888 și care a trăit până în 1965. Creația sa cuprinde multe colinde și cântece eroice, romanțe și altele. A rămas în istorie cu o "Culegere de doine și cântece populare românești". E. Monția a compus operetele : "Fata din Cozia", "Trei Crai".

În Istoria muzicii există date importante despre pianista Clara Haskil născută la București în ianuarie 1895 și care a trăit în Elveția. Datorită recunoașterii talentului său a concertat în multe țări din Europa și America. A participat la marile festivalurile Internaționale de la Salzburg, Lucerna, Edinburgh și altele. A colaborat în concerte cu: Ysaye, Enescu, Casals și alți mari interpreți. A plecat în lumea veșnică în 1960 când era la Bruxelles.

În ianuarie 1900 a avut loc premiera operei "Tosca" de Puccini la Roma. Interpreta rolului principal a fost românca Hariclea Darclée.

În 16 ianuarie 1927 a avut loc prima audiție a "Sonatei a III-a pentru vioară și pian "în caracter popular românesc" de G. Enescu. Lucrarea a fost interpretată de G.Enescu –vioara , la pian fiind Nicolae Caravia.

Tot în ianuarie, anul 1954, a fost inaugurat Teatrul de operă și balet din București, iar în aceiași luna în anul 1949 s-a înființat la Sibiu orchestra "Filarmonica de Stat". Tot în ianuarie s-a născut la Târnava Mare în 1893 Marțian Negrea. El a ales profesia de muzician deși în paralel se pregătise pentru cea de professor. La 20 de ani a plecat la Viena pentru desăvârșirea pregătirii muzicale pe care o începuse în țară cu Timotei Popovici. În 1921 s-a întors în țară și a fost numit professor la Conservatorul din Cluj. În paralel a fost promovat în creație și una dintre primele sale lucrări a fost "Rapsodia" care în 1938 a fost distinsă cu premiul "Enescu". Succesul acestei lucrări i-a creat dorința de a-și înmulți creația, mai ales cea inspirată de folclor. A fost apreciat și stimat de elevi și colegi atât pentru calitățile de muzician dar și pentru cele umane.

Ianuarie, prima lună a anului, este cea legată de nașterea unor mari muzicieni ai lumii. Va dăm câteva exemple. În ianuarie 1796 s-a născut la Salzburg marele geniu al muzicii Wolfgang A. Mozart. În 1797 s-a născut Franz Schubert. În 1866 s-a născut Romain Rolland care a lăsat cele mai importante scrieri despre Beethoven, Mozart, Berlioz și Wagner. În ianuarie 1889 s-a născut Artur Rubinstein. Putem deci să asociem prima luna a anului cu nașterea unora dintre marii muzicieni ai lumii.


Florica Gheorghescu




Florica Gheorghescu     1/1/2023


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian