Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Salonul cărții din Montreal

Salonul cărții este un eveniment anual care promovează lectura, punând în contact autorii cu publicul, editurile, librăriile și bibliotecarii, care a sărbătorit a 45-a ediție anul acesta. Acest eveniment a avut loc la Palatul congreselor din Montreal care are o arhitectură unică și figurează în palmaresul celor 1001 minuni arhitecturale pe care trebuie sa le vezi în viață, fiind o icoana a arhitecturii montrealeze.

Din 23 pâna în 27 noiembrie 2000 de autori, scriitori, poeți, eseiști, v-au așteptat, cu nerăbdare la marea sărbătoare a cărții.

Tematica de anul acesta a fost « prendre corps » a fi prezent, lectura este un act fizic care trece prin corp.

Au fost o pleiada de romancieri, actori, dramaturgi, eseiști care au citit un text, au avut loc lecturi publice, mese rotunde, dezbateri pentru iubitorii de literatură.

Când spui salonul cărții trebuie sa te gândești la sesiunea de autografe (dédicaces), o întîlnire cu cei 3000 autori, printre care am fost și eu, cu cartea mea Les fantômes du passé, Essor-livres Editeur.

Oamenii vin aici pentru a trai o experiență, asista la un eveniment, a intâlni autorii preferați în carne și oase, nu e de mirare că salonul este frecventat de peste 115.000 vizitatori anual.

Doi finaliști ai premiului Goncourt au participat la sesiunea pentru cărți, pentru lectură, Makenzy Orcel cu romanul Une somme humaine și Giuliano da Empoli, Le mage du Kremlin.

O armată de 600 de edituri s-au deplasat cu cărțile lor. Cunoșteam numai câteva dintre edituri, de exemplu David unde mi s-a publicat doua lucrări în două antologii de proză scurtă. Eram familiară cu edituri de cărți pentru copii, pe care le-am folosit în cariera mea de profesor de franceză.

Nu am crezut niciodată că voi participa la sesiune de autografe la acest fabulos salon al cărții. O mulțime de oameni, o avalanșa fără sfârșit, veniți de peste tot să adulmece mirosul cărților proaspăt ieșite din tipar și să frunzărească noile romane.
Este a treia mea participare la un salon al cărții. Primul contact a fost la București, apoi la Sherbrooke și acum la Montreal.
Oamenii vin, îți pun întrebări, sunt curioși. În cazul meu i-a atras coperta și s-au întrebat dacă este vorba despre o carte istorică. Bineînțeles că am atras și români.

Am fost acum doi ani la Bookfest, salonul internațional de carte ediția 15, mi s-a părut mare, impunător, mai degajat și mai mic în comparație cu gigantul salon de carte din Montreal.

La Sherbrooke, un salon mai modest, am fost uimită sa văd multe familii, cu copii, cu cărți în mână, tineri, dovadă că se citește în Canada.
Montrealul adăpostește totuși cel mai mare salon al cărții francofone din America de Nord.


Paulina Popescu Kitchener





Paulina Popescu    11/29/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian