Tuesday, Apr 01, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Ciprian Porumbescu ( 1853 - 1883 )

Ciprian Porumbescu s-a nãscut în data de 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casã modestã de țarã, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor a utilizat la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadã Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.

Din cauza sãrãciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicalã continuã și completã. A început studiul muzicii la Suceava și Cernãuți, unde conducea corul Societãții Culturale „Arboroasa”. În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mãnãstirii Putna, la festivitãți, alãturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu și alții, participã și Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul sãu cântec de vioarã.

Apoi, cu ocazia unei burse, își continuã studiile la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde dirijeazã corul Societãții Studențești „România Junã”. Aici a scos, în anul 1880, colecția de douãzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români” („Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului”, „Imnul unirii - Pe-al nostru steag”- actualul imn al Albaniei), prima lucrare de acest gen din literatura noastrã.

Dupã acea perioadã, a urmat cea mai frumoasã etapã a vieții sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai nou” (prima operetã româneascã, având premiera la Brașov, în Sala Festivã a Gimnaziului Românesc), piesã în douã acte scrisã de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului în 12 și 23 martie, pe aceeași scenã. În același an, opereta este montatã și la Oravița.

Printre lucrãrile sale se numãrã: „Rapsodia românã pentru orchestrã”, „Serenadã”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mãnãstirii Putna”, „Inimã de român”, „Odã ostașilor români” și altele.

Ciprian Porumbescu se stinge din viațã în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatãlui sãu și ai surorii sale, Mãrioara, pe data de 6 iunie 1883, la 29 de ani, fiind bolnav de tuberculozã.

Mormântul lui Ciprian Porumbescu se aflã în cimitirul satului Stupca, în apropiere de altarul Bisericii "Sfântul Dumitru". El a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava din anul 2004.

În 1950, principala instituție de învãțãmânt de muzicã din România primește numele sãu: Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, și poartã acest nume pânã în anul 1990.

Întreaga sa creație muzicalã se încadreazã în sfera curentului romantic; manifestând în totalitate elemente tehnice și de expresivitate ale acestui curent. În lucrãrile sale, Porumbescu insereazã tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afișeazã o serie de trãiri personale, gânduri și idei, ce doar în acest mod pot fi auzite.




D.P.Popescu    10/30/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian