Cum foloseau aztecii matematica?
Aztecii, care au condus centrul Mexicului timp de câteva sute de ani înainte de sosirea spaniolilor în 1519, au lăsat cele mai extinse scrieri matematice ale oricărui popor precolumbien. Două manuscrise în special i-au intrigat pe oameni de știință deoarece descriu terenurile din Valea Mexicului împreună cu măsurătorile lor, folosind sistemul de numerotare aztec, în scopuri de impozitare. Acum, un geograf și un matematician s-au concentrat asupra metodelor folosite de topografii azteci pentru a măsura suprafața unui câmp într-unul dintre aceste documente, Codex Vergara.
Sistemul Numeric
Aztecii aveau propria lor formă de aritmetică. Ei au folosit un sistem numeric de bază 20 și le-au desemnat pe cele cu linii și 20 cu puncte. De exemplu, 23 ar fi simbolizat printr-un punct și trei linii. Documentele de proprietati imobiliare de detinerre a terenurilor au fost scrise inițial în scopuri fiscale, cred cercetătorii. Oamenii de știință au descifrat cu mult timp în urmă sistemul numeric aztec, un sistem vigesimal (folosind 20 ca bază) spre deosebire de sistemul nostru zecimal. În aritmetica aztecă, un punct este egal cu 1, o bară reprezintă 5 și există alte simboluri pentru 20 și diferiți multipli ai acestora. Codexul Vergara, pictat în jurul anului 1540, conține desene schematice și măsurători ale câmpurilor individuale. Cercetările anterioare cu privire la acesta au relevat o înțelegere a înmulțirii și împărțirii, precum și a anumitor principii ale geometriei. Geodezii azteci au folosit probabil mai multe tipuri de algoritmi pentru a calcula suprafața. Unele parcele implicau pur și simplu înmulțirea lungimii cu lățimea. Dar în alte loturi neregulate cu patru fețe, au trebuit să vină cu abordări diferite, cum ar fi înmulțirea mediei a două laturi opuse cu o latură adiacentă. În plus, atunci când o măsurătoare nu se potrivea cu un număr precis de „bargi de pământ” – unitatea lor standard de măsură liniară, care corespundea la aproximativ 2,5 metri – aztecii adăugau simboluri, cum ar fi o săgeată, o inimă, o mână sau un os, pentru a indica lungimea rămasă care a fost mai mică de o tijă. Lucrând înapoi de la suprafețele de teren înregistrate, autorii au stabilit că acestea corespund diferitelor fracțiuni ale unei unitati de teren. Deși aztecii sunt singurii americani timpurii care au lăsat astfel de documente tehnice, este rezonabil să presupunem că alte grupuri, cum ar fi mayașii au folosit sisteme similare.
Educatia
Aztecii aveau o mare înțelegere a științei. Acest lucru este foarte evident, deoarece calendarul lor reflectă cunoștințele extinse și înțelegerea lor despre soare și despre lumea noastră. De asemenea, au construit structuri întregi, cum ar fi clădiri, în jurul unor aspecte particulare ale soarelui, lunii și stelelor. Mai multe tradiții aztece au fost, de asemenea, influențate sau centrate în jurul stelelor și planetelor. Faptul că aztecii au excelat la știință i-a ajutat să aibă capacitatea de a inventa lucruri uimitoare. Una dintre invențiile lor include ideea de educație universală obligatorie. Au decis să facă obligatoriu ca copiii să meargă la școală și să primească educație.
Calendarul
Sistemul azteci de urmărire a zilelor era foarte complicat și sistemul lor de calendar a fost derivat din cel mayaș. Poporul aztec a urmat două calendare principale. Unul era un calendar mai sacru format din 13 luni a câte 20 de zile, în timp ce celălalt era un calendar agricol sau solar cu 18 luni a câte 20 de zile. Calendarul solar, fiind cel științific, ar trebui să adună până la 365 de zile, dar însumează doar 360. În fiecare an, poporul aztec ar avea o perioadă suplimentară nenorocoasă de 5 zile numită nemontemi. La fiecare 52 de ani aceste calendare încep în aceeași zi, ceea ce provoacă o mare ceremonie a focului. Această ceremonie este doar unul dintre aspectele legate de modul în care religia a fost legată de calendar.
Liliana Usvat, Toronto www.mathematicsmagazine.com
|
Liliana Usvat 10/19/2022 |
Contact: |
|
|