Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Cunoaște-te pe tine însuți

„A-ți cunoaște propria persoană, pentru a adopta o viață sănătoasă,
este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru prevenirea bolilor,
încetinirea îmbătrânirii și prelungirea vieții.” (N. Grigorie Lăcrița)

Cuprins:
1. Precizări preliminare
2. Originea cugetării
3. Semnificația cugetării
4. Beneficiile cunoașterii propriei persoane, pentru sănătatea și viața fiecăruia
Bibliografie

1. Precizări preliminare

„Sănătatea este o convenție între tine și corpul tău.” (Terri Guillemets)
„Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate”. (Seneca)

„Cunoaște-te pe tine însuți!”, este un îndemn care îl ajută pe fiecare om (care are capacitatea să înțeleagă și să-l aplice) pentru prevenirea bolilor, încetinirea îmbătrânirii și prelungirea vieții.
Prin acest articol se urmărește ca tot mai multe persoane să ia în considerație importanța sănătății și necesitatea prevenției și prin autocunoașterea, adică cunoașterea propriei persoane, exprimată și prin această cugetare.
„Cunoaște-te pe tine însuți!” (care este una dintre cele mai cunoscute cugetări, intrată în conștiința culturală a lumii de circa 2.500 de ani), prin semnificația ei filosofică și morală transmite un îndemn legat și de dimensiunea spirituală a omului.
Prin acest articol se urmărește ca tot mai multe persoane să înțeleagă cât de importantă este pentru sănătatea și pentru viața lor cunoașterea propriei persoane.

2. Originea cugetării

Cunoașterea originii acestei învățături este esențială pentru înțelegerea corectă și pe deplin a sa.
Această învățătură este gravată pe „Templul lui Apollo”, din Delphi.
1. Delphi era un oraș în Grecia Antică (existent și în prezent), aflat la 150 km nord-vest de Atena.
2. În orașul Delphi datează, de peste 2500 de ani, „Templul zeului Apollo”.
3. Sub Templu se afla o încăpere, numit㠄casa Oracolului” (Adyton), unde „Pythia”, „preoteasa zeului Apollo”, făcea previziuni despre viitor sau dădea sfaturi oamenilor veniți aici să se roage, față de care zeul Apolo îi ajuta să capete o capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor și, astfel, să-și aleagă corect drumul în viață.
4. Între aceste sfaturi date oamenilor era și dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți”, care era considerat atât de important încât a fost înscris în pronaosul Templului.
5. Motivul pentru care Orașul Delphi era considerat, de grecii din Antichitate, ca fiind „centrul lumii” era dat de faptul că:
5.1) în acest oraș se afla Templul, cu Oracolul, de unde preoteasa zeului Apollo făcea previziuni despre viitor sau dădea sfaturi oamenilor veniți aici să se roage, față de care zeul Apolo îi ajuta să capete o capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor și, astfel, să-și aleagă corect drumul în viață, și
5.2) acest oraș dispunea de o mare autoritate religioasă, cetățenească și morală, Oracolul având cea mai mare influență spirituală dintre toate locurile de cult grecești;
6) în pronaosul Templului erau înscrise dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți”, care a intrat în conștiința culturală a lumii prin semnificația ei filosofică și morală, transmițând un îndemn legat de dimensiunea spirituală a omului.

3. Semnificația cugetării

„Cunoaște ce e bine și ce-i rău în tine însuți! Fericit e omul care cunoaște aceasta.”
(Sfântul Serafim de Sarov)
„Boala este încălcarea legilor naturii.” (Charles Simmons)



Deci, „Cunoaște-te pe tine însuți!”:
a) este una dintre cele mai cunoscute cugetări din lume, prin îndemnul la autocunoaștere, la cunoașterea propriei persoane;
b) îndreaptă atenția spre conștiința de sine, spre ceea ce există în interiorul fiecăruia, ca adevărat izvor al cunoașterii;
c) este un îndemn pentru ca omul să devină conștient și de propria sa sănătate, să și-o caute singur, în propria ființă, pentru ca să se dezvolte curat și armonios;
d) este un indemn pentru a fi înțelepți, temperați și a ne pune de acord și cu alte îndemnuri, precum „Nimic prea mult” și „A-ți neglija propria sănătate înseamnă a te ruina”;
e) este un îndemn spre observarea și interpretarea propriilor stări în care te află și în care trăiești, îndemn prin care (c1) poți accede la cunoașterea ființei tale, a propriilor probleme de sănătate și de boală și (c2) omul își poate cunoaște modul de prevenire a bolilor, de încetinire a îmbătrânirii și de prelungire a vieții.

4. Beneficiile cunoașterii propriei persoane,
pentru sănătatea și viața fiecăruia

„E bine să nu cădem din propria (noastră) nechibzuință”. (Sofocle)
„O minte sănătoasă într-un corp sănătos.” (Iuvenal)

Cunoașterea propriei persoane este abordată în acest articol, așa după cum am mai arătat, numai din punct de vedere al cunoașterii propriei sănătăți, scopul fiind de a fi preocupați permanent pentru cunoașterea simptomelor și a manifestărilor oricăror boli, în evoluția lor, pe baza cărora:
1) vom ști ce avem de făcut cu propriile probleme de boală, cum să ne adaptăm stilul de viață în funcție de acestea pentru a le frâna evoluția și chiar a le face să dispară, și
2) în cazul în care ajungem la medic, prezentarea acestora este esențială pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului cât mai potrivit pentru boala pe care o avem.
„Cunoaște-te pe tine însuți!” (care este o problemă de „autocunoaștere”, de „a-ți cunoaște propria persoană”, de „cunoaștere de sine”), este o problemă pe cât de temută și de grea, pe atât de necesară și de benefică pentru sănătate și pentru viață, fiind o adevărată iluminare individuală, prin care se realizează trezirea și înțelegerea stării de sănătate a fiecăruia.
Dacă prin „cunoașterea de sine” nu se ajunge la prevenirea și/sau la vindecarea bolilor prin propriul efort, măcar aceasta ajută la cunoașterea cât mai bună a acestora și la frânarea lor, în special cu ajutorul medicilor.
Cea mai bună cunoaștere a problemelor de sănătate cu care ne confruntăm este în puterea noastră, prin „cunoaște-te pe tine însuți!”, care este o „autodescoperire”, o „călătorie de descoperire a propriei persoane”, care se referă la o urmărire permanentă a stării de sănătate de către fiecare dintre noi, prin care facem tot posibilul să știm manifestările, simptomele bolii, de când a apărut și în evoluția sa.
Cel care se cunoaște pe sine, va reuși să-și fie el însuși cel mai bun medic, să-și cunoască cel mai bine propriile probleme de sănătate și de viață și, astfel, să știe ce are de făcut, concret, pentru ca bolile să fie cât mai puține și viața cât mai lungă.
Este uluitor cât de dezinteresați sunt marea majoritate a oamenilor despre a-și cunoaște propria persoană, adică despre cunoașterea, urmărirea și evaluarea propriilor probleme de sănătate și de viață.
Majoritatea oamenilor trăiesc într-o indiferență totală față de propria lor sănătate, și aceasta până când apar bolile, iar când acestea apar, unii dau fuga la medic, iar alții „mai așteapt㔠să vadă ce se mai întâmplă, cum evoluează boala.
Ajunși la medic, unii nu știu nici să explice ce au, și aceasta din cauză că nu și-au urmărit (și consemnat) manifestările, simptomele bolii, de când a apărut aceasta și în evoluția sa.
Ce să înțeleagă un medic de la un asemenea pacient (care nu a fost preocupat de autocunoașterea propriei sănătăți) și cum să-l trateze corect?
În cazul unor asemenea pacienți (care mai au ghinionul să ajungă și pe mâna unor medici cu carențe în pregătirea) se ajunge la situația în care „Medicii tratează oameni care nu știu nimic despre manifestările și simptomele bolii pe care o au, administrându-le medicamente despre care nu știu ce efecte vor avea, cu scopul de a vindeca boli despre care știu și mai puțin.” (N. Grigorie Lăcrița)
Prin „cunoaște-te pe tine însuți!” fiecare își croiește propria viață și locul său în societate.
La aceast㠄cunoaștere a propriei persoane” se poate ajunge printr-un studiu intens al cât mai multor lucrări de „autodescoperire”, care să ne ajute să facem o „călătorie de descoperire de sine”, ajungând astfel să ne cunoaștem, să ne evaluăm, să ne urmărim reacțiile și să ne consemnăm manifestările și simptomele oricărei boli.
În aceste condiții, medicul va dispune de informații prețioase, în unele cazuri decisive, pentru investigarea cât mai exactă a bolii și pentru diagnosticarea ei cât mai corectă, putându-se aplica terapia cea mai potrivită.
S-au scris și publicat mii de pagini despre dezvoltarea personală, care include și „cunoașterea sinelui, a propriei persoane” și nu e ușor să sintetizăm ce înseamnă aceasta de fapt.
Totuși, căutând adevărul, cu toată sinceritatea, despre noi și despre mediul înconjurător, vom înțelege care este partea noastră de acțiune spre binele nostru și al celor din jur și cât de importantă este armonizarea noastră cu energiile noastre interioare, dar și cu cele din mediul în care trăim.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Oracolul_din_Delphi
https://destepti.ro/cunoaste-te-pe-tine-insuti-gnothi-seauton-nosce-te-ipsum-sensul-si-originea-expresiei/
https://www.centruldepelerinaj.ro/articol/misteriosul-oracol-din-delphi


Conf. Univ. Dr. N. Grigorie Lăcrița




N. Grigorie Lăcrița    9/9/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian