Sfințirea Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Schomberg, Ontario, Canada.
Aceste rânduri sunt inspirate de trãirile ultimelor zile cu prilejul participãrii la slujbele de sfințire a Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Schomberg, Ontario, Canada. Evenimentele legate de sfințirea bisericii au început vineri 27 mai 2022 cu Vecernia Înnoirii și au continuat sâmbãtã 28 mai 2022 cu slujba de târnosire a bisericii, respectând rânduiala sfințirii Bisericilor Ortodoxe de Rãsãrit.
La evenimente au luat parte patru ierarhi (episcopi): IPS Arhiepiscop Nathaniel al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America, IPS Arhiepiscop Irenee de Ottawa și al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Canada, PS Pãrinte Andrei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America și PS Pãrinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sãtmarului. PS Pãrinte Iustin a fost însoțit de o delegație de șapte membri ai Episcopiei Maramureșului.
Momentul central al ceremoniei sfințirii a fost așezarea în piciorul central al mesei Sfântului Altar, în prezența Arhiereilor, a moaștelor de sfânt și a hrisovului de sfințire, purtând semnãturile Ierarhilor Sfințitori, a preotului paroh și ale preoților împreunã slujitori. Masa Sfântului Altar a fost apoi pecetluitã cu cearã, spãlatã cu apã de trandafiri, unsã cu Sfântul Mir, împodobitã cu icoanele celor patru evangheliști ( Matei, Marcu, Luca și Ioan), îmbrãcatã în cãmașa permanentã și împodobitã cu veșmintele festive.
Nu este puțin lucru sã participi la sfințirea unei biserici, mai ales a bisericii sufletului tãu, fiind poate un eveniment unic în viața unui om și cu siguranțã este un eveniment unic în viața unei biserici. Se spune cã reperele unei vieți trãite cu sens sunt creșterea unui copil, construirea unei case și sãdirea unui pom. Eu cred cã și participarea la ridicarea unei biserici este printre îndatoririle fundamentale ale omului, în special ale creștinului ortodox.
Participând la sfințirea unei biserici ortodoxe realizezi cã în primul rând ești creștin și dupã aceea ești român și canadian, realizezi cã nu ești pierdut într-o lume fãrã direcție, știi din nou cine ești, de unde vii și încotro te îndrepți, vezi lumina de la capãtul tunelului. Așa cum spunea Preafericitul Pãrinte Iustin la una dintre predici „când vom trece dincolo vom auzi dangãtul clopotului bisericii unde te-ai nãscut sau a celei pe care ai ctitorit-o”. Biserica Ortodoxã din Schomberg Ontario este închinatã Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Cu ocazia sfințirii, acesteia i s-a acordat dreptul de a avea un al doilea hram și anume cel al Sfintei Cuvioase Parascheva, veșmântul acesteia fiind un dar de preț pe care Biserica din Schomberg la primit din partea Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei. Putem pleca genunchii la catafalcul Sfintei Parascheva și atinge Sfântul Ei veșmânt și aici, departe de țarã.
Profunzimea spiritualã, calitatea excepționalã de comunicatori și cuvintele de învãțãturã al Preafericiților Pãrinți mã fac sã mãrturisesc cã acesta a fost unul dintre cele mai profunde evenimente religioase la care am avut prilejul sã particip. Duhul Sfânt a fost în mijlocul nostru poate mai mult ca niciodatã. Lumina pe care au adus-o în sufletele noastre slujitorii lui Dumnezeu pe pãmânt nu poate fi exprimatã în cuvinte.
Am mai simțit asemenea emoții la sãrbãtoarea Cuvioasei Maicii Parascheva la Iași în 2019 și la întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican în 1998. Interesant este cã pe 28 mai 2022 s-au împlinit exact 21 de ani de când am cãlcat pe pãmânt canadian, nu cred în coincidențe, ci doar în planul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Important este sã te definești, oriunde te-ai afla, în legãturã cu valorile neamului din care vii, cu adevãrurile în care crezi, și sã ai curajul și demnitatea de a le rosti.
Astãzi prin mila lui Dumnezeu și prin strãdania preotului paroh Ciprian Pașca, miracolul de a avea o biserica a noastrã sfințitã s-a înfãptuit, așa cum ne-a spus de nenumãrate ori: „Ce este cu neputințã la oameni este cu putințã la Dumnezeu”. Așa cum Dumnezeu ne-a lãsat crucea ca semn al credinței și izbãvirii noastre, așa lãsãm și noi urmașilor noștri un lãcaș de cult ortodox unic prin frumusețea icoanelor și picturilor neo-bizantine și despre care un vizitator canadian spunea recent „This is just gorgeos” („Aceasta este superbã”).
Dumnezeu sã vã ocroteascã Preafericiți Ierarhi Sfințitori ai bisericii noastre, pentru efortul fãcut de a veni de la mii de kilometri, și chiar de peste mãri și țãri, din iubita noastrã patrie, România. Nu vom uita îndemnul Preafericitului Pãrinte Iustin de a ne trage puterea în viitor din acest eveniment important al vieții noastre, din aceastã atingere cu aripa divinitãții.
Astãzi știm de unde a învãțat Pãrintele Ciprian Pașca a cânta pricesne, de unde a primit darul preoției și înclinarea de a asculta la nevoile enoriașilor, astãzi cunoaștem izvorul acestor binecuvântãri, pentru cã l-am întâlnit pe Preafericitul Episcop Iustin al Maramureșului și Sãtmarului. Aflând despre intenția mea de a scrie acest articol m-a îndemnat sã scriu un articol frumos, sper sã fi reușit.
Cu Dumnezeu înainte!
Ioan Cojocariu Iunie 2022, Toronto, Ontario, Canada
Nota Observatorul. Vezi cateva imagini de la aceasta ceremonie la rubrica evenimente culturale de pe site-ul Observatorului.
|
Ioan Cojocariu 6/2/2022 |
Contact: |
|
|