Marele muzician leton Mischa Maisky, într-un Concert Simfonic-Eveniment la Brașov
Într-o vreme tulbure, în care iarna nu se mai dã plecatã, iar rãzboiul plutește în aer un moment de respiro este binevenit. În ace st sens conducerea Filarmonicii brașovene a fãcut demersurile pentru a invita unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii clasice, violoncelistul leton de talie mondialã - Mischa Maisky. Concertul Simfonic-Eveniment va avea loc în seara zilei de joi, 10 martie 2022 în încãpãtoarea Salã Mare a Teatrului ”Sicã Alexandrescu”, dublã din punctul de vedere al capacitãții fațã de Sala ”Patria” a Filarmonicii, pentru a permite cât mai multor oameni sã ia parte, având în vedere cererea mare de bilete. Plus cã din 9 martie a.c, s-au ridicat în România toate restricțiile pandemice. Și un alt cadou: Orchestra Simfonicã va fi dirijatã de maestrul Tiberiu Soare.
Programul serii este pe mãsurã: P.I. Ceaikovski - Serenada în Do major pentru orchestrã de coarde, op. 48; P.I. Ceaikovski - Nocturna în re minor pentru violoncel și orchestrã nr. 4 op. 19; M. Bruch - Kol Nidrei, op. 47: P. I. Ceaikovski - Variaþiuni pe o temã Rococo pentru violoncel ºi orchestrã, op. 33.
Maestrul Mischa Maisky s-a nãscut la 10 ianuarie 1948 în Riga (Letonia), iar muzica a jucat întotdeauna un rol important în familia sa, ne-a prezentat un mic documentar Iosif Trif, PR al Filarmonicii brașoveme. Muzicianul este cel mai mic dintre trei copii. Sora mai mare era pianistã, iar fratele sãu a început ca violonist, dar a trecut la muzicologie, orgã și clavecin datoritã pasiunii sale pentru Bach. Micul Mischa a urmat Școala de muzicã pentru copii, iar apoi Conservatorul din orașul natal. Când fratele sãu s-a mutat la Leningrad, Mischa a mers cu el pentru a-și continua studiile în urmãtorii patru ani. În 1965 a debutat cu Filarmonica din Leningrad, ceea ce i-a adus porecla "Rostropovici al viitorului". Un an mai târziu, s-a mutat la Moscova pentru a studia la renumitul Conservator de acolo. În anul 1972 talentatului artist i s-a permis sã emigreze în Israel, pentru a "începe o a doua viațã", așa cum o numește el. Iar cariera sa a ”explodat”. Cu o bursã din partea Fundației Culturale Americano-Israeliene, Maisky a studiat cu Gregor Piatigorsky, cunoscut violoncelist american de origine rusã stabilit în Statele Unite, iar debutul sãu peste Ocean a avut loc în celebra Salã ”Carnegie Hall” din New York în 1973. Dupã care, Maisky a lucrat și a colaborat cu cei mai mari muzicieni și dirijori. În ultimii 25 de ani, împreunã cu ”Deutsche Grammophon” a realizat peste 30 de înregistrãri cu orchestre celebre precum Filarmonicile din Viena și Berlin, London Symphony, Filarmonica din Israel, Orchestre de Paris, Orpheus und Chamber Orchestra of Europe și altele. Unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale a avut loc în anul 2000, când a efectuat un Turneu mondial dedicat lui Bach, care a inclus peste o...sutã de concerte!
În prezent, Maisky se considerã un ...Cetãțean al lumii: "Cânt la un violoncel italian, cu arcușuri franțuzești, corzi austriece și germane, fiica mea s-a nãscut la Paris, fiul meu mai mare la Bruxelles și cel mai mic în Italia, conduc o mașinã japonezã, port un ceas elvețian, un colier indian și mã simt ca acasã peste tot unde oamenii apreciazã și se bucurã de muzica clasicã", spune el. Mereu imprevizibil, marele muzician aduce un aer romantic muzicii clasice din toate perioadele și stilurile.
Nãscut la Bucureºti acum 45 de ani, Tiberiu Soare este absolvent a douã dintre Facultãþile Universitãþii Naþionale de Muzicã din Bucureºti: cea de Dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács ºi Petru Andriesei, ºi cea de Interpretare muzicalã (tubã), la clasa prof. univ. Ion Popescu. S-a perfecþionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - secþia Dirijat orchestrã cu Horia Andreescu ºi a urmat cursuri de mãiestrie susþinute de dirijorii Alain Paris ºi Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogãþirea cunoºtinþelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat ºi la cursul de compoziþie predat de Dan Dediu la aceeaºi Universitate. Artistul îºi desfãºoarã activitatea muzicalã ca dirijor din anul 1999, apariþiile sale în faþa publicului obþinând aplauze susținute, dar și aprecierea criticilor de specialitate ºi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici ºi teatre de operã din þarã, inclusiv la Brașov, efectuând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania, Elveþia. A colaborat cu artiºti de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hãrãºteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Rãzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu ºi mulþi alþii. În prezent este director artistic al Operei Naționale București.
Horia C. Deliu
|
Horia C. Deliu 3/9/2022 |
Contact: |
|
|