Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Zilele nationale ale Romaniei

Apropierea zilei nationale a Romaniiei ne face pe toti, pe cei care purtam cu noi, pe viata, limba si cultura romana, sa avem momentul nostru de bucurie. Astazi, bucuria acestei sarbatori ar putea fi oferita prin amintirea zilelor nationale ale Romaniei.
Crearea Romaniei moderne a fost rezultatul unui proces istoric indelumgat. Revolutia de la 1848 a creat cadrul general de lupta pentru crearea unui stat unitar cu numle de Romania. Pe parcursul a saptezeci de ani, acest vis s-a infaptuit in mai multe etape. Fiecare etapa a avut zilele sale importannte. Unele din aceste zile au fost de-a lungul timpului zilele nationale ale Romaniei.
Prima zi nationala a Romanie, chiar daca statul s-a numit Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei, a fost 24 ianuarie, ziua in care Al. I Cuza a fost ales domn in Tara Romaneasca, dupa ce in prealabil a fost ales in Moldova. Cum Romaania nu era inca o tara independenta, aceasta zi nationala a fost sarbatorita ca o zi a unirii.
A doua zi noatioanala a Romaniei a fost data de 10 mai. De aceasta data se leaga venirea Printului Carol de Hohenzolern in Romania, in 1866. Tot de 10 mai se leaga proclamarea independentei Romaniei. Desi proclamarea s-a facut pe 9 mai 1877, aceasta proclamare s-a facut in contul zilei de 10 mai, care a cazut intr-o duminica. Mai tirziu, counistii au speculat acest fapt si au despartit ziua independentei de ziua de 10 mai. Mai tirziu, pe 10 mai 1881, Romania a devenit regat. Ca urmare, ziua aceasta a fost, cu temei, pentru Romania, ziaua cea mai importanta din an.
Desi la 1 decembrie 1918 s-a definitivat procesul de unire a romanilor intr-un singur stat, aceasta data nu a devenit automat ziua nationala a Romaniei. Pe timpul celor patru regi, ziua nationala a tarii in care ne-am nascut a ramas 10 mai.
Lovitura de stat de la 23 august 1944 a dus la comunizarea Romania. Comunistii au speculat aceasta lovitura de stat facuta de Regele Mihai si au facut din 23 august ziua nationala a Romaniei comuniste.
Dupa caderea comunismului s-a pus problema unei noi zile nationale a Romaniei. Cum anul 1918 a insemnat unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu Romania, oamenii politici de atunci au decis ca Unirea Transilvaniei cu Romania sa fie ziua nationala a romanilor si a Romaniei pentru totdeauna.
Chiar daca suntem risipiti prin lume, noi romanii avem la 1 decembrie bucuria sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala a Romaniei.
La multi ani Romania! La multi ani tuturor romanilor!

Ambrozie Lucaci, London ON





Ambrozie Lucaci    11/30/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian