Steaua Dunării (1 octombrie 1855)
_În ziua de 1 octombrie 1855 a apărut, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, publicația Steaua Dunării, jurnal politic, literar și comercial (în original Steoa Dunărei).
A apărut la Iași între octombrie 1855septembrie 1856, după care a fost închis din cauza suspendării legii presei.
Publicația reapare în străinătate, între decembrie 1856 și mai 1858, fiind scris în limba franceză, la Bruxelles, sub numele LÉtoile du Danube.
Reapare la Iași din noiembrie 1858 până în noiembrie 1860. De la 2 ianuarie 1859 fuzionează cu Zimbrul și Vulturul și apare sub titlul Steoa Dunărei. Zimbrulu și Vulturulu. Redactorii ambelor ziare au publicat atunci un program politic unionist explicit.
Scris cu alfabetul tranzițional, era un jurnal politic, literar și comercial care apărea de trei ori pe săptămână și milita puternic pentru Unirea Principatelor, pentru autonomia lor și pentru reforme democratice. În literatură, promova ideile preluate de la Dacia literară, axată pe o literatura națională, inspirată din tradițiile poporului.
Printre cei care au participat la redactarea ziarului au mai fost și Vasile Alexandrescu-Urechea, Vasile Mălinescu și Iancu M. Codrescu. Au colaborat redactori precum Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, Alecu Russo, Dimitrie Bolintineanu, C.A. Rosetti, Gheorghe Sion etc.
În 1897 se reia publicarea ziarului cu același nume (cu subtitlul: ziar fondat în anul 1855 de Mihail Kogălniceanu) care apare până în 1899 și mai apoi în 1907.
|
Leviathan.ro 10/1/2021 |
Contact: |
|
|