Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Chpaters - Indigo ; Thomas King ” Indians on Vacation”

Nascut in SUA, din parinti de origine Cherokee, germana si greaca, T.King traieste la ora actuala in Guelph, Ontario, si este profesor de engleza la universitate. In 2004 a fost decorat cu Order of Canada. A publicat mai multe lucrari, printre care The Inconvenient Indian, in 2012, care prezinta istoria populatiei indigene in America, roman care a fost ecranizat in filmul cu acelasi nume.

Romanul despre care va povestesc acum, este narat la persoana intai de catre Bird, un domn care si el locuieste in Guelph, este de origine greaca si amerindiana, un fel de alter ego al autorului, casatorit cu Mimi, care si ea la randul ei, este de origine din tribul Blackfoot (Alberta). Bird este un foto-jurnalist, iar Mimi, pictorita, si universitara. Mimi il “trage” dupa ea pe sotul ei morocanos si nefericit intr-o excursie in Praga, Cehia. Scopul calatoriei, sau mai bine-zis pretextul, este de a merge pe urmele unchiului Leroy, care in urma cu 100 de ani, a circulat prin Europa cu un grup de circ, denumit The Wild West Show, si a trimis acasa in Alberta vederi din Paris, Venetia si Praga. Pe vremea aceea, britanicii tratau bastinasii ca pe o colonie de rasa inferioara, si amerindienii nu aveau voie sa paraseasca rezervatia, este si perioada cand s-au infiintat scolile rezidentiale. Unchiul Leroy a facut un act de curaj si razvratire, si din acest motiv a fost nevoit sa plece in exil, pentru a nu ajunge la inchisoare. Nu s-a mai intors acasa niciodata, si familia nu are nici o idee ce s-a intamplat cu el. Mama lui Bird, care locuieste in Alberta in Blackfoot Confederation, are sentimente ambigue despre unchiul Leroy, mila, dar si un pic de ciuda, pentru ca a luat cu el “the medicinal bundle”. Acesta este un obiect sacru, o colectie de relicve, folosite in ritualuri si ceremonii, si care nu apartine unui singur individ, ci intregului trib. Se transmite mostenire peste generatii, si poate contine piele de animale, pene, radacini de plante, tobacco, si altele…

Scrisa cu mult umor, nuvela ne surprinde cu placere, Bird face haz de sine-insusi, si este inconjurat de personaje-imaginare, ca de exemplu “Eugene-and-other-demons”, asa ii numeste Mimi pe demonii interiori care ii bantuie pe sotul ei. Didi si Desi sunt Depresia si Disperarea, Eugene este “ura-de-sine”, Kitty este demonul care il face sa vada doar catastrofe.
Cei doi se pierd in ceata intr-o noapte in Praga, si se mai pierd si prin alte locuri, la propriu sau la figurat. Se duc la Amsterdam, si viziteaza cartierul Rosu, si de aici o intreaga dizertatie moralizatoare despre rolul femeii-sclave in societatea moderna, saracie, feminism, emanicipare.

Excursia de o zi la Budapesta, ii aduce pe Bird si Mimi in gara Keleti, acolo unde se gaseste o mare de oameni, refugiati din Siria, impreuna cu femeile, batranii si copiii lor. Cei doi sunt asa de intristati de drama refugiatilor, ca renunta la ziua de vizitare, si se intorc cu trenul la Praga. Pe tren intalnesc un cuplu de americani, cu care stau de vorba, doar ca sa aflam, ca acestia se ocupa cu vanzarea de apa in sticle de plastic. O adevarata profesie criminala, in ochii lui Bird si Mimi, si aici ni se da o lectie despre poluarea planetei, despre reciclare, masini electrice si panouri solare. Aflam ca Mimi cumpara haine de second-hand, ca prea multe haine noi,… si ele contribuie la poluarea planetei, si la climate-change.

Intr-o alta zi in Praga, se duc la vada un magazin ultrascump, de ceasuri care valoreaza cat mai multe vile la un loc, Rolex, Seiko, etc. Bineinteles ca nu cumpara nimic, doar este o ocazie buna de a vorbi despre inegalitatea sociala, injustitie, rasism, intoleranta religioasa si politica de extrema-dreapta. etc. Nici Politia nu a scapat de critica cuplului, este denumita “noua armata a celor bogati si puternici”. Cuplul citesc ziarele, si vorbesc despre profitul bancilor, FMI, crima organizata, companiile multinationale, si “another school shooting in Florida”.

Sunt de acord cu toate…doar ca am sentimentul de a fii primit o lectie de educatie civica, cand de fapt imi doream literatura.

Cuplul Bird-Mimi au o relatie nostima, plina de viata si umor, se cunosc foarte bine, se tachineaza, se iubesc, se completeaza, si par atit de reali.
Si care ar fi concluzia? Bird intreaba:” And that’s the end of the story?”. Mimi raspunde:” Those stories never end”.

Romanul acesta a fost listat pentru Giller Prize, fara a castiga, va recomand totusi sa-l cititi, este atit de plin de teme contemporane!


Dr. Diana Laza, Toronto















Dr. Diana Laza, Toronto    3/26/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian