Nicolae Titulescu, președintele Adunării Ligii Națiunilor
În 10 septembrie 2020 se împlinesc 90 de ani (1930) de când diplomatul Nicolae Titulescu (18821941), delegat permanent al României la Liga (Societatea) Națiunilor în perioada 19201936, era ales președintele Adunării Ligii (ca și în anul următor, 1931), fiind cel mai înalt post în ierarhia organismelor diplomatice internaționale pe care îl ocupase până la acea dată o personalitate politică din România.
.......................................
În ziua de 17 martie 1941 a murit la Cannes Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova), om politic și dipomat.
Nicolae Titulescu intră în politică în 1909 și în anul 1912 câștigă un loc pe lista Partidului Conservator-Democrat condus de Tache Ionescu, devenind astfel deputat de Romanați. După primul discurs ținut în Parlament despre poziția României față de evenimentele din Balcani, Take Ionescu remarca: Un mare, un extraordinar talent s-a ridicat la tribuna românească și acest talent este al nostru. Cinci ani mai târziu devine membru al guvernului lui Ion I. C. Brătianu ca ministru al Finanțelor.
Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea unirii Transilvaniei cu România. Într-un discurs rostit la Ploiești și intitulat Inima României, el declara: România nu poate fi întreagă fără Ardeal. Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața
Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice. În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române înființează la Paris Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.
Între anii 1928 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori ministru al Afacerilor Străine. În primul ministeriat la Externe (1927 1928) are o contribuție decisivă la combaterea a punctului de vedere internațional cu privire la problema optanților maghiari, ridicată de Budapesta, precum că România ar fi discriminat la reforma agrară din 1902 pe marii proprietari (moșieri) maghiari transilvani. Titulescu a combătut reproșul guvernului maghiar, demonstrând clar corectitudinea efectuării reformei respective de către București.
Între 1920 1936 a fost delegat permanent al României la Liga Națiunilor (al cărei președinte a fost în 1930 și 1931), Nicolae Titulescu a avut o intensă activitate diplomatică pentru întărirea securității și integrității teritoriale a României, mai ales după instaurarea național-socialismului în Germania; îndepărtat din Guvern (în august 1936), a emigrat în Franța, unde și-a continuat activitatea de promovare a ideii de asigurare și menținere a păcii în lume. Membru titular al Academiei Române din 1935.
La 14 martie 1992, conform dorinței testamentare, osemintele diplomatului Nicolae Titulescu, aflate la Cannes timp de 51 de ani, au fost reînhumate la Brașov.
O analiză a gândirii sale diplomatice este făcută de Nicolae Titulescu însuși: Întreaga politică externă pe care am urmat-o
n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil.
|
Observator 9/11/2020 |
Contact: |
|
|