Lumea Culorilor - De ce Moş Crăciun poartă o mantie roşie
Se apropie Crăciunul, sărbătoarea luminoasă a fiecărei familii, în noaptea de 24 spre 25 decembrie aşteptând-ul pe Moş Crăciun îmbrăcat într-o mantie roşie, cel mai iubit personaj în aceasta perioadă.
Culoarea roşie este culoarea robei pe care o purta Sfântul Nicolae - episcopul de la care a pornit legenda Crăciunului. Născut în secolul al IV-lea în Antalia, Sfântul Nicolae a devenit laitmotivul pentru Moș Crăciun datorita grijii şi dragostei lui față de săraci și copii. Cu timpul, robele au fost înlocuite însă cu costume care să pară cât mai călduroase, întrucât Moșul trebuie să îndure vremea friguroasă până ajunge la toți copii. Istoricii au păreri diferite legate de culorile pe care Sfântul Nicolae le purta, unii spunând că în secolul al XIX-lea, erau de fapt verde și roșu. De-alungul timpului Moş Crăciun a fost prezentat în haine de culori diferite, precum verde, violet, albastru, maro, cu blană maro, neagră sau albă, pe cap purtând coroană de vâsc, pălărie, mitră sau o glugă. Pentru că legenda lui spune că el intră în casă pe coș, în unele ilustrații hainele lui sunt murdare de funingine. De-a lungul veacurilor imaginea lui Moş Crăciun a evoluat în funcţie de o sumedenie de factori regionali de natura diversă. In 1823, Clement Clark Moore a publicat într-un ziar din New York poemul „Vizita Sfântului Nicolae”, în care Moşul darnic apare ca un bătrânel vesel care zboară într-o sanie cu 8 reni; încă de pe atunci, presa americană îl prezenta pe Moş Crăciun în articolele de sărbători. Incepând din anul 1860 celebrul desenator american de origine germană - Thomas Nast de la cotidianul Harper, a publicat timp de aproape 30 ani, desene cu Moş Crăciun, însoţite de versuri ; Moşul apărea în celebra lui haină roşie îmblănită, încins cu o centură lată din piele, iar versurile spuneau că Moş Crăciun trăieşte în ţinuturile nordice, într-o casă plină de spiriduşi şi de zâne care îl ajută să fabrice jucării şi are o listă cu copiii buni şi… cu cei răi ! Artistul Thomas Nast este creditat ca cel care a creat prima imagine a lui Moș Crăciun ce o recunoaştem şi în prezent ; în anul 1865 a publicat în revista Harper’s Weekly desenul „Un Crăciun fericit pentru toţi” care conţine portretul actual al lui Moş Crăciun.
Hainele lui Moș Crăciun au culorile roșu și alb datorită şi unui succes al gigantului Coca-Cola care a decis să folosească imaginea lui Moș Crăciun în campania sa de publicitate de iarnă. In anul 1930 artistul american de origine suedeză - Haddon Sundblom, a ales culoarea oficială: roșu de coca cola și alb pentru a proiecta costumul lui Mos Crăciun: o tunică (mantie) roșie cu blăniță albă și cu o centură neagră, imaginea devenind ulterior populară peste tot în lume şi de atunci, Moş Crăciun fiind închipuit de artist ca un bătrânel simpatic, rotofei, cu o faţă jovială şi o barbă mare, ce nu şi-a mai schimbat costumul rămânând penru toţi îmbrăcat în roşu.
O contribuţie însemnată au avut-o şi filmele de la Hollywood, emisiunile pentru copii şi desenele animate, Moş Crăciun în mantia roşie fiind căsătorit cu "Doamna Claus", o bătrânică simpatică, împreună având copii cărora le lasă moştenire tradiţia împărţirii darurilor ; deseori în aceste filme Moşul este ajutat de diverse personaje iubite de copii, care se luptă cu forţele malefice ce vor să fure Crăciunul din viaţa oamenilor.
Moş Crăciun este îndrăgit de copiii din toată lumea şi călătoreşte într-o singură noapte pe tot globul. In Franţa i se spune Pere Noel, în Finlanda - Joulupukki, în Irlanda - Daidi na Nollaig, în Japonia - Santa Oji-San sau Hoteiosho (zeul care aduce daruri), în China - Sheng Dan Lao Ren, în Africa de Sud - Vader Kersfees, în Hawaii – Kanakaloka, iar in NordAmerica - Santa Claus.
Te iubim Moş Crăciun, şi… vino cu daruri şi pe la noi, cei de la redacţia Observatorul !
|
arh. Ion Constantinescu - Toronto 12/22/2018 |
Contact: |
|
|