Biblioteca ”Indiscret” - Patria
Sărmanu’ de mine. am și eu o patrie. una patrie. doar o patrie. mulți, foarte mulți, care nu stau locului, au și câte două patrii, și câte trei. sar dintr-o patrie în alta cum sar dintr-o barcă în alta, dintr-un tren în altul, dintr-un avion în altul. mă trezesc întrebând pe câte unul: ce mai e cu patria ta? ce mai face? nu răspunde pe loc, se gândește: care patrie? care din ele? păi aia pe care o lăsai – și ea cu bătrânețea. am dus-o la spital, s-a mai pus pe picioare. asta care m-așteaptă e mai cu ifose și mai cochetă, dar s-o vezi p’ailaltă!
eu n-am timp de umblat dintr-o patrie în alta, timpul meu de umblat e să rămân acolo unde m-au pus învățătorii și-ai mei. peste orice nou prag de clasă, mă uitau sfinții cu ochii-n tavan, îmi era teamă să nu înceapă să plouă, iar pereții îmi păreau ca de gheață. n-am știut ce să fac întotdeauna cu patria și nici nu m-a preocupat această întrebare. când umblam de tristețe cu ochii-n pământ, când am sperat și-am iubit, vedeam ca pe câmpia întinsă o pâine, spițe-ale roții, cerul luminos care plutea pe deasupra spre-a se oglindi în fântână. ridicam fruntea și doar atât exclamam: așa e!
așa e patria mea. aduce de la distanță a țărișoară pe cai, dar nu e, încă multe îi trebuie. se ține-n șa cu statutul de femeie la casa ei, de patrie cu junghiuri, cu potecă în fundul ogrăzii, cu iernile care năvălesc peste ea. ce serviciu să-ți fac eu ție, patrie? decât să mă abat pe la tine, ca nu cumva să mori și eu să nu știu, n-aș mai putea de rușine, aș intra în pământ. ce serviciu să-ți fac eu ție, patrie? decât să-ți aduc aminte că exiști, că trăiești. mai dă și tu pe la noi, slavă Domnului, stăm aproape, mai plecăm de acasă, mai plecăm pe la țară, cum se spune în orașul vecin, dar nu cine știe cât, că ne iau rudele seama. ei, patrie! ei, patrie!
|
Virgil Dumitrescu 11/23/2018 |
Contact: |
|
|