Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vraja citirii dintâi

Citirea unei cărți este un act de curaj, așa mi-a spus Vianu Mureşan când mi-a înmânat cartea, la întâlnirea de la Cafe Balzac din Distilery District, hub cultural, înființat într-o veche distilerie de whiskey, parte a istoriei metropolei Toronto.
Scrierea unei cărți și trimiterea ei în lume sunt, de asemenea, un act de curaj – să te lași disecat, pipăit, expus privirilor minții cititorului, „a treia instanță“, cum îl consideră autorul.
Însă Vianu Mureşan pare a nu se teme de nimic.
„Până la urmă o carte este tabloul minții autorilor, în ea se desfășoară arhitectonic, pictural, poetic forma creativității la un moment dat.“
Liniile de forță ale romanului vin, așa cum îmi mărturisea autorul, din studierea „arhitecturilor narative ale romanelor, poemelor, tratatelor filosofice, studiere oarecum inginerească“.
„Cred că o carte trebuie să tulbure cititorul, să-l râcâie, să se joace cu el până să i se dezvăluie în totalitate, adică să existe o relație pasională, aproape erotică între mintea cititorului și carte, altfel o citește repede și uită de ea.“
M-am prins în hora citirii romanului „Nebunul lui Dumnezeu“ într-un ritm nebunesc, ca și ielele, odată prinse în roata învârtelii, nemaiputându-se descleșta din ritmul obsesiv, demonic, fără oprire... „gasping for air“, întorcând ultima filă, parcurgând ultimii pași pe Möbius strip (the surface with only one side and only one boundary), care apare pe copertă, zvârcolindu-mă într-o lume care se năruia, sau poate că nu, prinsa in vraja citirii dintâi.
Nebunia citirii regenerează și îți dă energia unui nou început, îți rămâne în minte și suflet, mult după ce ai închis cartea, sau s-a tras cortina.
Năucitoare sunt și personajele – complexe, vii, „raw“, alter-egouri al scriitorului.
Alexandru pare „larger than life“, intuiești că are influență asupra tuturor celorlalte personaje. Scriitorul însuși mărturisește: „Personajul Alexandru mi-a fost prieten în perioada liceului la Baia Mare, și în bună măsură cartea e scrisă de dragul lui, în amintirea lui. Nu m-am putut împăca niciodată cu moartea lui la doar 38 de ani, în acel accident de mină pe care l-am descris în carte. Am rescris de fapt o carte pe care presupuneam că ar fi scris-o el mai întâi, dar s-a pierdut...“
Frapează legătura invizibilă dintre personaje, acea „connectedness“, care există între oameni la un nivel atât de subtil (apropos de filmul – On Body and Soul/Teströl és lélekröl), viața ce curge pe planuri diferite, pornind de la intersecții care te pot duce oriunde, până să-ți dai seama că tot acolo ești (filmul Mr. Nobody), personaje prinse în capcana timpului și a căutării de sine, în aspirația de infinit și finitudinea firii, exact ca în împletirea de sunete din mijlocul preludiului la opera Wilhelm Tell, opera muzicală pe care autorul o asociază cu romanul.
Vianu Mureşan are „toate elementele pentru a compune nu o lume, ci oricâte lumi, toate posibile“.
Bucuria citirii!

Mulțumesc Crinei Bud și Emiliei Ivancu, datorită cărora am aflat despre Vianu Mureşan.
Îmbrățișări Mirelei Mureşan care a făcut întâlnirea posibilă.

Scriitorul Vianu Muresan a participat la editia aIIa a ToroFest-International Salon of Literature, Visual Arts, Music organizat de Tradicious in Toronto, Octombrie 2018.


Toronto / On














Isabela Gîlcescu    11/21/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian