Mapamond contemporan - Criza literaturii este o problemă majoră la nivel global
Anul 2018 – Citim mai puțin?
• Publicul Americii de nord citește mai puțin cu 20% literatură în 2018 față de 2008, femeile citesc totuși mai mult decât bărbații, preferințele pentru textul literar sunt mult mai mici față de cel informativ digital(sondaj realizat de National Endowment for Arts, Washington).
Tendința cititorului contemporan de a citi mai puțină literatură pare naturală în era digitală. Are însă importanță faptul ca mulți au abandonat, de pildă, lectura clasicilor și citesc doar Facebook? Este oare seminficativ că Dostoievski sau Garcia Marques sunt mai puțin populari pe rețelele sociale decât Kim Kardashian?
Potrivit studiilor publicate în ultimii ani de World Literacy Foundation, impactul public al acestor tendințe este major. Iată cateva dintre efectele imediate a ceea ce am putea numi criza literaturii: limitarea abilității de a discerne la nivelul gândirii critice, diminuarea abilității de a reține informație esențială, rată mai mare a șomajului și venit anual diminuat, acces limitat la educație universitară si post-universitară, scăderea increderii în sine și izolare. Prin urmare, are mare importanță cât citim și, mai ales, ce citim. Paradoxul este că deși numărul celor cu educație universitară a crescut, diversitatea lecturii a slăbit in America de nord și la nivel global. Există totuși câteva vești bune – deși preferința pentru literatură a scăzut, numărul general al cititorilor a crescut. Specialiști în domeniul educației sunt optimiști câtă vreme totuși se citește.
Care este cauza crizei literare?
Diverse studii arată că numărul vânzărilor de carte literară a scăzut semnificativ și, prin urmare, acest fenomen ar avea un impact major asupra literaturii în general. Alte voci acuză calitatea textului literar – se publică orice iar calitatea textului este discutabilă. Un alt cap de acuzare revine dezvoltării textului digital – scris, video, audio – care atrage un număr mult mai mare de consumatori. Publicul preferă jocurile online și filmele ca alternativă la plăcerea lecturii. Sigur că fiecare dintre aceste explicații are justificări valide dar faptul că interesul cititorilor pentru literatură este mult scăzut ȋn 2018 față de 2000 este deja măsurabil.
Cum va arăta viitorul cărții literare?
Cunoscutul profesor Alvin Kernan scria ȋn 1999 că literatura este pe patul morții (ȋn cartea The Death of Literature). El considera că această criză este generată de o deteriorare generală a spiritului uman în era consumerismului. Criticii săi însă acuză pesimisul exagerat și consideră că literatura doar își redefinește locul în era digitală și că, în final, va reveni ca pasărea Phoenix.
Noua literatură va fi multidimensională, va avea o audiență diferită și nu va concura cu scrierile trecutului. Pesimiștii care anunțau că literatura s-a sfârșit odată cu Proust sau Mann nu au foarte mulți suporteri. Cred că literarura ne va insoți atâta timp cât va putea genera o relaționare foarte personală. Cu alte cuvinte ca “atunci când termini de citit o carte iți dorești cu tot sufletul ca autorul să fie cel mai bun prieten al tău pe care sa-l poți suna la orice oră și oricând ai chef, dar asta se întâmplă totuși destul de rar...” (J.D. Salinger).
Toronto ON
|
Luiza Mureșeanu/ Toronto 10/16/2018 |
Contact: |
|
|