Războiul Tarifelor Continuă - Canada pierde teren în lupta pentru NAFTA
Destinul NAFTA este sub semnul întrebării iar, în mod egal, relațiile comerciale dintre Canada si SUA sunt în impas. Originea acestei crize se află la sud de Niagara, în ambițiile economice americane propuse de administrația americană. Războiul comercial declanșat prin politica de tarife propusă de președintele Donald Trump are la bază manifestul electoral din 2016, prin care acesta anunța renegocierea convențiilor comerciale ale SUA.
Într-un interviu acordat ziarului New York Times, în ianuarie 2016, aspirantul la președenția Americii declara intenția de protectionism prin creșterea tarifelor vamale cu China cu peste 25%, renegocierea NAFTA – în opinia lui “cel mai dezavantajos contract comercial pentru SUA” și retragerea din AlianțaTranspacifică. Doi ani mai târziu, aceste obiective sunt fie împlinite, fie în derulare. La baza politicii protecționiste, se află raționamentul potrivit căruia SUA are balanța comercială în deficit de peste 500 de miliarde de dolari datorită tarifelor vamale dezavantajoase.
Nu este de aceea surprinzător faptul că pricipala țintă a conflictului este China, țară care exportă enorm în SUA. De aceea, în disputa cu China-SUA, după tarifele impuse la importurile de aluminiu și oțel în martie 2018, cu scopul de a proteja industriile americane, o nouă lovitură primită de chinezi este impunerea traifelor vamale de peste 25% la exporturile de peste 50 și 60 de miliarde de dolari in SUA la produse din industria aviatică, mașini agricole, IT. Desigur, China continuă să răspundă prin măsuri tarifare similare aceasta metodă fiind, în esență, jocul de hărțuială specific conflictului comercial.
Canada este parte în acest nou climat comercial instabil ca membră NAFTA – convenție pe care președintele Trump vrea să o anihileze. Situația Canadei este critică avand în vedere că Mexicul – al treilea partener NAFTA – a semnat deja o convenție bilaterală cu SUA la începutul lunii septembrie. Acest pas pregătește schimbări majore ȋn relația celor trei parteneri, inclusiv o schimbare a numelui NAFTA.
Canada este din nou la masa negocierilor, după un an de tărăgănări, și are ultimatum să semneze o nouă convenție până pe 1 octombrie. După luni de discuții intense, ministra Chrystia Freeland declară că are motive de optimism cu privirea la semnarea unei noi convenții dar că SUA si Canada au încă mari surse de divergență. Dezagregarea convenției ar fi o mare problemă pentru Canada, care ar fi afectată de noile tarife vamale în varii industrii. Canada are o listă lungă de cereri care ar putea determina semnarea acestei convenții dacă Washingtonul e dispus să le respecte. Punctele de conflict cu SUA sunt diverse - unele se referă la păstrarea capitolului 11 din vechea convenție și la reguli specifice pentru exportul de produse lactate și carne de pui.
Va reuși Canada să renegocieze o nouă convenție care să înlocuiască NAFTA cu o convenție favorabilă ? Un singur lucru e sigur: viitorul este incert.
|
Luiza Mureșeanu 9/16/2018 |
Contact: |
|
|