11 Septembrie 2001, sfarsitul liberalismului decadent
Cataclismul de la 11 Septembrie nu mai da loc la comentarii, omenirea are nevoie de o adevarata noua ordine la dezordinea pe care a creat-o in numele libertatilor absolute ale individului in raport cu societatea. Iar realitatea este ca jandarmeria mondiala o face practic doar America care si-a luat rolul in serios, in timp ce Europa nu-i in stare sa-si mentina ordinea in curtea ei . Sigur ca in conditii de razboi si tensiune pot exista cazuri in care se comit brutalitati, ordine care daca astazi apar ca strict necesare in lupta cu teroarea, maine pot fi interpretate drept crime impotriva umanitatii.
Dar unde si cine va judeca aceste crime ale perioadelor tulburi si de primejdie moratala pentru viitorul omenirii? Curtea martiala americana sau cei care nu vor sa participe in trupele de jandarmi mondiali, ci sa dea doar sfaturi si sa se ocupe de pe Champs Elisee sau de la Strasbourg de etica actiunilor militare?
Vorbind de egalitate, nu putem ocoli datoria de a avea si responsabilitati egale. Statele Unite ale Europei au putere economica tot cat Statele de dincolo de ocean si populatie ceva mai multa, dar participarea militara in interesul comun este doar simbolica. Iar daca americanii amenintati cu TPI si-ar retrage trupele si din Kosovo, si din Macedonia, europenii vor trebui sa se descurce si cu razboaiele locale din Europa si din alte parti, dar mai ales cu valurile de refugiati care vor napadi Marsilia, si Hamburgul, si Bruxelles-ul.
Dar de ce ne trebuie un serviciu de jandarmerie internationala? Oare guvernele nu-si pot face ordine la ele acasa? Datorita noii ere a liberei circulatii a informatiilor, schimbul valorilor si mai ales al non-valorilor s-a produs prea brusc si a dat peste cap intregul sistem bazat pe cultura si traditii istorice si nationale.
Sistemul liberal de gandire care a fost si unul din principalii carausi al inoirilor, a fost intins ca un elastic impunand libertati individuale pana la anihilarea intereselor comune ale societatii, deci distorsionand dezvoltarea naturala istorica. S-a ajuns la o criza a supra-liberalizarii de tipul "fac ce vreau, ca-i dreptul meu" cu evidenta tendinta de transformare in anarhie deci distrugerea conventiilor sociale, s-a ajuns la decadenta in exprimarea ei extrema, terorismul ca forma de negare a legii. Si astfel ca o reactie la fenomenele necontrolate de liberalism extremist li se opune conservatorismului extremist.
La putin timp dupa 911 (septembrie 11) am scris ultragiat despre tendintele de limitare ale libertatilor in America. Nu le agreez, nu-mi plac, dar mi le explic ca fiind cauzate tocmai de aceste incercari de liberalizare excesiva care au avut loc in ultimul deceniu. Pe de alta parte, Europa liberala prin excelenta, s-a trezit cu o Europa de Est care si-a deschis larg portile puscariei spre o libertate pe care n-o intelege nici astazi decat ca pe o anarhie in toate domeniile de activitate: economie, politica, presa, educatie, libertati sociale.
Iar societatea hranita ani de zile cu iluziile liberei deplasari, a libertatii cuvantului extins cu forma barbara a calomniei nepedepsite, a liberalizarii marijuanei, a amorului-marfa afisat impotriva cutumelor bunului simt pe trotoare, in paginile revistelor, in festivaluri publice, s-a trezit ca totusi "prea multa libertate strica" - ah, vorba asta batraneasca -. Omenirea a constatat oripilata ca teoria aplicata in practica creeaza o societate hidoasa, un monstru care trebuie supus unei chirurgii reparatorii cu bisturiul legislatiei restrictive.
Care-i deosebirea fata de anarhie, daca autoritatea comunitatii nationale sau mondiale este ignorata in numele libertatii idividuale absolute? Nici-una, si asa a aparut terorismul ca forma a libertatii extreme, libertatea de a-ti face dreptate singur. Iar impotriva combaterii terorismului avem nevoie de jandarm. Se poate replica ca trebuie cautate cauzele terorismului undeva in inechitatea sociala, in inegalitatea natiunilor si in modul de distribuire a bogatiilor lumii. Poate acesta va fi noul ciclu al liberalismului mondial, care va invata ceva din criza profunda prin care trece. Astazi este deja tarziu pentru teorii si intrebari retorice. Astazi trebuie actionat, poate mai brutal decat o dorim cu totii, si asa cum spunea Adrian Severin, pentru o lunga perioada de timp bunastarii i se va contrapune reinstaurarea respectului pentru lege.
Trezita brutal, asa cum s-a intamplat si la Pearl Harbour prin jertfa bezmetica a unor kamikadze, America va lupta cu aceeasi tenacitate , daca este nevoie si singura, folosind orice mijloace pentru a zdrobi dusmanul omenirii. Istoria se va razbuna pe cei care n-au inteles sau n-au vrut sa-i ia in seama avertismentul: Nu provocati America !
Atlanta / SUA
|
Mircea Popescu 9/13/2018 |
Contact: |
|
|