Să rămân - sau să plec ?
Nota autorului către cititor :
Dragă cititorule,
Sunt onorat si emotionat de faptul că titlul acestei cărti te-a inspirat si te-a făcut curios să ajungi la aceste rînduri. Despre mine? Nu sunt profesor, doctor sau scriitor, ci sunt un tînăr obisnuit al acestei societăti, care încearcă să fie cît mai constient de el si de lucrurile pe care vrea să le împlinească, cu o multime de vise, de sperante si care, ca si tine probabil, îsi caută locul potrivit în această lume unde să-si poată pune în valoare întregul potential, fără să fie nevoit să părăsească această tară unde sunt atît de multe lucruri de făcut. Întotdeauna cînd vrem să creăm ceva, există o luptă între vechi si nou, iar eu stiu că nu pot schimba singur această societate; la rîndul meu am o idee despre cum mi-ar plăcea să fie lumea în care vreau să trăiesc iar această carte este o parte din contributia mea cu ajutorul căreia mi-ar plăcea să reusesc să-i inspir pe oameni să discute si să reflecteze asupra unor lucruri despre care eu cred că sunt de importantă capitală pentru societatea românească si nu numai.
Cum si de ce am scris această carte?
Nu pentru a căuta succesul personal, ci pentru că astăzi vreau să împart cu tine o parte din ceea ce eu cred si văd, iar dacă în vreunul din capitolele acestei cărti ideile si imaginile noastre se vor întîlni, dă-mi voie, dragă prietene, să consider că deja am identificat un punct comun de la care putem începe o discutie despre ce am putea face împreună, astfel încît întreaga lume să cîstige din această întîlnire.
Prin prisma experientei personale, voi încerca să construiesc o imagine succintă a societătii românesti, care să răspundă la cîteva întrebări foarte simple:
1. De unde venim? 2. Unde suntem? Cum am ajuns aici? 3. Ce cred eu că este important pentru a reusi să ne miscăm eficient si din perspectiva integrării în Uniunea Europeană?
Am scris această carte în primul rînd cu gîndul la noile generatii ce vin din urmă mult mai libere, mai independente, mai progresiste, cu o altă atitudine, dar care nu au o imagine foarte clară despre trecutul acstei lumi pentru a întelege prezentul, fiind educate si făcînd deja totul cu ideea că, pentru a reusi, cel mai bine este să părăsească România. Iar eu nu cred că cei mai multi pleacă pentru că îsi doresc bani cîstigati usor, ci pentru că vor altceva, iar în ultimul capitol voi vorbi despre ceea ce consider eu că trebuie făcut ca acest exod să nu continue, pentru că, altfel, o echipă care nu are grijă să-si păstreze jucătorii si nu stie să-si mobilizeze energiile în momentele dificile, iese din competitie, pur si simplu pentru că nu mai are cu cine juca.
Cui se adresează această carte?
În primul rînd celor care vor altceva, tuturor categoriilor socio-profesionale, factorilor de decizie si liderilor de opinie care si-au asumat rolul de a sprijini si de a conduce această societate si care eu cred că ar trebui să fie interesati de ceea ce vede si crede un tînăr obisnuit, dacă la rîndul lor înteleg că, pentru reconstructia acestei societăti, este nevoie ca toată lumea să fie implicată si că fiecare contează în egală măsură.
De asemenea, mă adresez si doresc să fac un apel la diaspora română, care eu cred că ar putea juca un rol extraordinar în acest efort de reconstructie, si tuturor celor care iubesc si vor să sprijine această tară fără să fie neapărat români.
Si dacă vor fi multi care se vor identifica cu lucrurile pe care le voi propune în final, atunci înseamnă că acele priorităti sunt cu adevărat importante si că ar trebui să lucrăm cu ele într-un mod foarte practic.
Ce mi-ar plăcea să se întîmple în jurul acestei cărti?
În primul rînd, mi-ar plăcea să discutăm mai mult despre viitor, să clarificăm:
- Ce vrem cu această societate? - Cum vrem să trăim? - Ce vrem să construim aici? - Cine vrem să fim? Prin ce si pentru ce am vrea si ne-ar plăcea să fim recunoscuti ca români? si Ce este important să facem pentru asta?
Mi-ar plăcea să existe un climat al ideilor, o atmosferă de proiect în care fiecare îsi doreste să fie implicat, îsi asumă responsabilitatea pentru ceea ce vrea, îsi caută aliati si împreună încep să facă ceva pentru ceea ce cred ei că este mai bine.
Cu prietenie, Marius Panait
|
Marius Panait 8/23/2018 |
Contact: |
|
|