Expozitia « Le Monde en Couleurs » la Montreal
21 de artisti plastici s-au reunit in salonul-atelier Valmi de la 1595 Van Horne. Expozitia « Le Monde en Couleurs » organizată de Valeria Gruia, proprietara galeriei, este remarcabilă prin colorit, diversitate cît si prin prezenta notabilă a 13 expozanti de sorginte romănă. Spatiul luminos al salonului pare insuficient pentru atîtea talente dar în acelasi timp un primitor atelier pentru artistii care continuă nonstop să creeze în acelasi spatiu. Vizitatorul se simte aici mai degrabă ca în atelierul unui prieten apropiat.
Cîteva nume de exceptie ale acestei miscări artistice romănesti efervecente le regăsim cu noi creatii si idei, Carmen Doreal, Anca Ciupitu, Doina Falcon, Eva Halus, Tatiana Sragar si Vicky Tarcău. Alte nume le descoperim cu încîntare Ofelia Armasu, Mihaela Bociu, Ionut Buruian, Michel Murgulescu, Ionela Manolescu si Iulia Moraru-Murgulescu.
Despre Valeria Gruia, un artist consacrat care a creat un fagure artistic în Montreal, e greu să spui ceva nou. De data asta revine cu o pleiadă de tablouri, unele sunt acuarele delicate de flori , altele sunt tablouri urbane impresionante prin tehnică.
Carmen Doreal e aceeasi pictorită gravă, într-un zbucium nemilos al culorilor, de o realitate stratificată si misterioasă prinsă într-un ulei viscos si greu, aproape un calcio vechio, chiar si lacul ei părînd o mlastină.
Anca Ciupitu are o tematică inedită, patru tablouri cu mielusei si oi, într-un stil de Monet sumbru, n-ai zice că vegetatia e de primăvară. Oare sa fie inspirat de o reintoarcere în timp în Romania natală ? Oricum subiectul, subliminat într-un stil « Ciupitu » net si personal, frapează si incită la intrebări.
Doina Falcon surprinde iar cu două tematici diametral opuse, o serie de patru tablouri cu flori, unele în culori suave pastel pline de seva, altele în culori aprinse, cărnoase, zvîcnind de viată, si o altă serie de portrete în culori întunecate, dure, dezechilibrante, pe hîrtie de mătase, într-un stil neocubist, o artistă in continua căutare, cu o mie de fatete, debordînd de imaginatie si resurse.
Eva Halus nu se dezminte, gratioasă, gingasă, ne trece prin cele patru anotimpuri ale Montrealului ca printr-o poveste, o iarnă halucinantă, o primăvară prea scurtă, o vară toropită pe Mont Royal si o toamnă în flăcări.
Tatiana Sragar revine cu o viziune luminoasă, radiind sperantă si frumos în lumea magică a florilor, în timp ce Vicky Tarcău se dechide spre peisaje marine de anvergură într-un stil usor impresionist.
M-au impresionat în mod special diversitatea creatiilor Ionelei Manolescu trecînd de la influente Chagall, la influente Van Gogh la influente moderniste, stilul matissian al Ofeliei Armasu, misterul bizantin emanat de tablourile aparent comune ale Mihaelei Bociu cît si senzatia de zbucium in creatiile Iuliei Moraru-Murgulescu.
Si ca să nu discriminăm sexul tare în această expozitie dominată de femei, expozitia are si doi reprezentanti de origine romănă, pictorul Ionut Buruian (stabilit in Spania) si Michel Murgulescu. Ionut excelează cu două portrete ale celor mai mari barzi din America de Nord, unul « putin sifonat » al idolului meu sacru Leonard Cohen si al doilea, « just on the spot » al lui Bob Dylan, în timp ce Michel se prezintă cu peisaje din Grecia insulară.
E greu să te dezprinzi de aceasta oază a creatiei, dar prin ferestrele mari, generoase, ale sălii de expozitie, Montrealul, acest oras trepidant scăldat în lumina orbitoare a unui mai întirziat, te atrage ca un magnet gigantic.
Pt Observatorul / Vera Oren Montreal
|
Vera Oren 7/18/2018 |
Contact: |
|
|