Calătorii de vacantă - Canada, un paradis sub Steaua Nordului
Nu știți unde mă aflu acum? Sunt în sudul Albertei într-un resort numit Paradise Canyon ce e locat pe fundul unui canion adânc de vre-o 30 de metri, unde apele unui râu numit The Old Man River dau viață preriei pe-o lungime de aproape 400 de kilometri. Ce caut aici? Sunt în vacanță. M-am instalat la volan în Toronto și-n patru zile am ajuns aici. Dar nu asta e ce vreau să povestesc: adevărata poveste e să pot reda în cuvinte emoția frumuseții locurilor parcurse de-alungul celor 3400 de kilometri, urmărind traseul sinosoidal al șoselei numărul 17 ”Trans Canada Highway”, pe care nu am mai mers niciodată.
Pitoresul lacurilor pe care drumul le ocolește cu grijă, al pădurilor înșiruite și al stâncilor golașe, dese ori zimțuite de mâna omului acolo unde șoseaua trebuia să străbată depărtările, au adus desfătare simțirilor noastre flămânde de frumusețe nativă și Dumnezească tihnă ce numai liniștea naturii ți-o poate da. În partea de nord a Ontariolui câtre Thunder Bay ocolind Lacul Superior, sunt atâtea locuri în care instinctiv dorești să te oprești, numai și pentru căteva minute, să absorbi, cu ochii, cu respirația și cu inima, peisajul unic întâlnit neașteptat în drum. Locuri ca acestea în batrânul European continent ar fi fost exploatate cu grijă și milioane de turiști din toată lumea le-ar fi furnicat neîntrerupt, prețuindu-le frumusețea. Aici însă numai puțini sunt aceia care î-și aduc corăbioarele în aceste locuri și cu excepția a cătorva pensiuni, hanuri și a unor campinguri răsfirate pe-aici și acolo la marginea drumului, nu zărești nimic.
După popasul de-o noapte, firul drumului unduit în serpentine ne transportă vest pe o perioadă de 300 de kilometri către Dryden printr-o singulară pustietate unde în afară de frumusețea peisajului împestrițat de lacuri și păduri, nu ai în cale nici o casă, localitate, stație de benzină sau popas pentru o gură de apă sau alte necesități.
Trecând de Kenora, pășim în Manitoba, un ținut cu profil diferit în care lanul este întins și neted ca o coală de hărtie, cu orizont azuriu circular boltit peste verdele câmpiei. Trans Canada Highway, se lărgește, are două bezi pe fiecare direcție, cu viteză maximă de 110 km/oră și așternut în linie dreaptă ca o rază laser. La stația de benzină, surpriza cască ochi mari, neîncrezători: costul litrului de benzină mai ieftin cu 30 c. decât în Ontario. Peste marea de lanuri cât cuprinzi cu ochii, cupolele strălucind în soare precum turlele de biserici, se adeversc a fi silozuri, întâlnite des la marginea șoselei. Trercând de Regina, în Saskatchewan, câmpul se curbează cu dealuri și văi, iar drumul urcă pe o pantă lină dar constantă, vestind de la sute de kilometri apropierea munților din Alberta.
Lethbridge este cel de-al treilea oraș ca mărime in Alberta, după Edmonton și Calgary, se află în sudul provinciei, are o populație de 93.000 de persoane și e locat la numai 130 de kilometri de Rocky Canadei. Aici este resortul unde mă aflu. Se înțelege că atracția munților nu poate fi nesocotită, așa că am ales drumul cel mai scurt la ei: Waterton Glacier National Park. Neimaginabilă frumusețe a șirurilor de lacuri glaciale în care lanțuri infinite de munți cu înâlțimi trecând de 3000m. se oglindesc în ele, extinzându-se peste granițile Abertei în British Columbia și la sud în Montana, ce găzduiește Glacier National Park. Ca punct de reper am ales Prince of Wales Lodge, construit în 1926-27 de Canada Pacific Raiway pe o colină cu vedere asupra lacului superior Waterton. A fost numit Prince of Wales în onoarea celui ce avea să devină Edward VIII, tatăl Reginei Elisabeth II. Construit din bârne în gen alpin, cu patru etaje, pare mai curând un castel bavarian strămutat în Canada.
Un adevărat rai al numeroaselor specii de plante și animale ce animă acest inepuizabil tezaur de unică frumusețe ce la fiecare cotitură dezvălue fațete noi de grandoare, cascade și ghețuri veșnice pe culmi, parcul este în același timp locul de naștere al marilor râuri ce străbat continetul la vest, est și sud. Râul Colorado ce se varsă în Pacific, Saskatchewan, ce străbate preria către Hudson Bay și Missouri ce ajunge în golful Mexicului unit cu Mississippi. Mai presus de orice, aici se află urme ale prezenței umane din urmă cu mii de ani, cu extindere către sudul Albertei unde nativii, triburile Napii, cunoscuți sub numele de Blackfoot, stăpăneau aceste ținuturi bogate cu inepuizabile surse de existență, plante și animale. Bizonii, ce le ofereau îmbrăcăminte, hrană și adăpost, pentru că din pielea lor se confecționa învelișul faimoaselor lor corturi circulare .La fel ca și înaintașii lor mamuții, bizonii au dispărut atunci când omul alb construind drumul de fier, a descoperit un nou fel de distracție, vănătoarea de bizoni, nu pentru consum, ci numai ca entreteinment.
Bogat în resurse și istorie, ținutul în zona pasului Crowsnest a fost și este un important bazin carbonifer ce a alimentat perioada industrializării de la începutul secolului XX atât continental cât și în Europa. Numeroase mine deschise în regiune au devenit locul de muncă al numeroșilor immigranți, mulți tentați de plată mai bună decât în alte domenii, au încropit case, familii și sate pe alocuri. Unul din acestea, satul Frank înființat la poalele muntelui Turtle, la răsăritul soarelui când oamenii încă dormeau, în ziua de 29 aprilie 1903, a fost îngropat instantaneu sub bolovanii sfărămați în cădere, prin prăbușirea întregului versant al muntelui către sat. Catastrofa s-a soldat cu cel puțin 90 de morți și numeroși răniți.
Vizitatorii regiuni vor fi ocupați să descopere numeroase alte locuri de mare împortanță istorică și culturală, cum ar fi Head Smash-In Buffalo Jump, loc preistoric ilustrând vânatul colectiv de bizoni al primei națiuni, făcându-i să sară într-o râpă adâncă, de frica indienilor mascați cu capete de lup. Dar mai presus de orice, Trans Casnada Highway a crescut ca firul colierului de mărgele, legând de la o margine la alta nestemate de ne descris, sate, orașe și monumente.
|
David Kimel 7/4/2018 |
Contact: |
|
|