Dan S. Hanganu, arhitect canadian născut în Romănia
Dan S. Hanganu, CM OQ ( 1939 – 2017) a fost un arhitect canadian născut în Romănia. Stabilit în Montreal, Quebec, el a fost arhitectul unor clădiri representative din Quebec ca de exemplu noua aripă a muzeului Theatre de Nouveau Monde, clădirea HEC din Montréal, sala de concerte din Rimouski, şcoala de design UQAM şi căteva clădiri de folosinţă mixtă comerciale-rezidenţiale şi clădiri din Montreal, din Europa şi Asia. Hanganu a primit un număr impresionant de premii ca de exmplu Ordinul Canadei, premiul Governatorului General şi i s-a acordat medalia de aur RAIC în 2008. Dan Hanganu a murit în data de 5 octombrie 2017 la Montreal.
Studii
În 1961 Dan Hanganu a absolvit Institutul de arhitectură Ion Mincu din Bucureşti şi a sosit în Canada în anul 1970. Onoruri Dan Hanganu a primit Ordre national du Québec şi a devenit ofiţer în anul 2005; a primit Doctorat honoris causa en architecture de la Université Laval din Québec (2004); Premiul “Prix Carrière Sam-Lapointe” de la Institutul de Design din Montréal (2004); Doctorat honoris causa în arhitectură de la Universitatea din Bucureşti (2003); is-a acordat distincţia Omul anului - de la Board of Trade of Metropolitan Montreal (1998) şi premiul “Prix Paul-Émile Borduas” (1992).
A primit peste 50 de premii în arhitectură, multe de la Institutul de Arhitectură Regal din Canada, Ordre des architectes du Québec (OAQ) şi institute de salvare a arhitecturii cum sunt “Sauvons Montréal”.
Cele mai importante clădiri ale sale sunt muzeul “Pointe-à-Callière”, teatrul Théâtre du Nouveau Monde, biserica Saint-Benoît-du-Lac, pavilionul de design UQAM, studioul vestitei companii Cirque du Soleil, clădirea HEC Montréal, Centrul de Arte Juliette-Lassotel Godin, Arhivele Centrale din Montréal, biserica anglicană din Lévis, Centrul de Arte Rimouski şi zona rezidenţială din Val de l’Anse.
A participat la competiţia pentru Muzeul Canadian pentru Drepturile Omului din Winnipeg la care au fost chemaţi 30 dintre architecţii cei mai importanţi cum sunt Rem Koolhaas, Frank Gehry, Zaha Hadid şi alţii. Grupul Hanganu ARCOP a fost unul dintre cei trei finalişti în competiţie, iar în final a căştigat arhitectul american Antoine Predock.
I s-a acordat medalia de aur RAIC ca recunoaştere a contribuţiilor importante în arhitectură canadiană care este onorul cea mai important în arhitectură din Canada. Acesta se acorda celor a căror lucrări sunt excepţionale în design şi în practica arhitecturii; sau ale căror lucrări sunt legate de arhitectură sau care au dovedit excelenţă în cercetare şi învăţămănt.
În anul2009 a devenit membru al Ordinului Canadei "pentru contribuţiiile sale ca renumit arhitect internaţional, ca profesor şi ca mentor". In anul 2005, a fost devenit ofiţer al Ordinului Naţional din Quebec. În anul 2016, Dan Hanganu a devenit cetăţean de onoare al oraşului său Iași.
|
rubrica de Dana Mateescu 6/21/2018 |
Contact: |
|
|