Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Sublinieri – Father’s Day

Când d-na. Joan B. Dodd, din Washington State,propune, în 1909, ca în iunie, cea de a treia duminică, să fie proclamată Father’s Day ca omagiu tatălui ei, nu erou al nu ştiu cărui război, nu cine-ştie-ce star al epocii, ci pur şi simplu tată devotat celor şase copii pe care i-a crescut singur, restabileşte un echilibru afectiv necesar, firesc. Aureola părintească aparţinând mamei – grija, sacrifiiciile, dăruirea, renunţarea şi mai ales iubirea – condiţionează prezenţa tatălui la nivelul necesarului autoritar când acceptat când respins , dar neapărat prezent.
Ceea ce spun poate fi o încercare anemică de a evita o expunere recalcitrantă a raportului mamă-tată aşa cum îl văd eu,. niciodată egal dar întotdeauna în favoarea autorităţii paterne, tată fiind pentru mine prezenţa majoră, deloc blândă, dar total superioară, în a fi ceea ce sunt.

Zice un poet drag mie :
« Sunt pentru că m-a durut, nu iubit,
pentru că între zbor şi prăbuşire, există umbră,
pentru că umerii tatălui mă apasă cum urletul apasă
frica
şi fuga.” *

Şi parcă nimic nu ne poate învalui protectiv alungând angoasele vieţii decât ceea ce tatăl transmite chiar şi atunci când nu mai este.

Father’s day fiind o reală sărbătorire colectivă…un omagial gest de respect, consideraţie şi iubitre pentru partenerul din umbra mamei – tatăl – si nu avem decât să ne bucurăm şi să îl celebrăm, fie că îl avem, fie că ni-l amintim.
Prezenţa aceea masculină, puternică, protectoare, responsabilă ne-a insoţit mai totdeauna.

E o imagine sternă în deschiderea verii această zi a tatălui, o subliniere virilă a naturii pornită să se desfăşoare fără obstacole, o masculină interferare în delicateţea mirosurilor ce ne-nconjoară, ce zic, cred că dacă noaptea nu ar fi aşa de neagră, prezenţa lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă spaimele, întrebările, neputinţele, nesiguranţele nu ne-ar înfrâna îndrăzneala de a fi, prezenţa lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă lumea, de obicei într-o rană, n-ar căuta verticalitatea fără de care nu putem fi oameni, prezenţa lui, a tatălui, nu ar fi, probabil, necesară.
Sună ca un poem?

Fără intenţie, vă asigur, o simplă subliniere a paternităţii de care cam facem abstracţie în ultima vreme, feminismul în ofensivă de vreo treizeci de ani încoace elaborând cu parşivenia militantului imaginea idolatrică a părintelui solitar, mama, bineînţeles.

Pe urmă îmi vine în gând o scurtă istorioară pe care tatăl i-o mspune fiului:

*“Al bătrân are nouăzeci de ani, acu’ ar face nouăzeci şi unu, pe la noi se trăia mult, de ce să zic, e drept că numai cine apuca, unii au apucat, unii s-au oprit pe drum chiar dacă nu au vrut, adică sigur că nu au vrut, dar când e război nu te întreabă nimeni, noi le-am apucat pe amândouă prea bătrâni, da’ al bătrân tot s-a dus la Mărăşeşti şi pe urmă ţi-a povestit şi ţie şi eu am fost la cotul donului da’ tu habar n-ai ce-i aia, o să-ţi povestec odată când om avea timp…”

“Happy Father’s Day!




Tea Nicolescu    6/17/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian