Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pianistul Mihai Ungureanu şi violonista Luminitza Petre - Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven

Pianistul Mihai Ungureanu şi violonista Luminitza Petre continuă seria Integralei sonatelor pentru pian şi vioară de Ludwig van Beethoven, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Totalul de 10 Sonate pentru pian şi vioară semnate Ludwig van Beethoven reprezintă o contribuţie majoră pentru literatura acestui gen. Beethoven are abilitatea de a crea nu Sonate pentru pian cu acompaniament de vioară, ci o o muzică în care cele două instrumente sunt într-adevăr partenere. La fel ca în lucrările de maturitate ale lui Mozart, vioara este tratată ca egal al pianului, un participant esenţial în discursul sonor.

Pianistul MIHAI UNGUREANU a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Artă din Craiova, studiază la Academia de Muzică din Bucureşti cu Dan Grigore şi Ioana Minei. Din 1981 susţine o intensă activitate concertistică împreuna cu toate orchestrele simfonice din ţară. Ca solist, interpret de muzică de cameră, a concertat în toata Europa, America de Nord şi de Sud, fosta URSS şi Asia. Este laureat al mai multor competiţii naţionale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulţi ani la rând director general, director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii din Craiova.
Pianistul are un repertoriu cuprinzâtor, atât în genul concertant, cât şi în cel cameral - piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian. Mihai Ungureanu a realizat valoroase înregistrari discografice: la Electrecord Bucuresti – George Enescu - Sonata a 3-a “În caracter popular românesc” împreună cu violonista Luminitza Petre; la casele de discuri Edipan – Italia; Gallo V.D.-Elvetia; Bella Musica –Freiburg Germania; Hastedt –WDR 3 – CD Portret Pascal Bentoiu cu Violonista Jenny Abel, Nordwestdeutsche Philharmonie, şi altele. În anul 2004 a participat la editarea CD-ului cu muzica româneasca de Pascal Bentoiu la Köln cu West Deutscher Rundfunk sub bagheta lui Horia Andreescu, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian si Sonata pentru vioară şi pian. În acelaşi an a efectuat un turneu în mai multe oraşe din sudul Japoniei, susţinând recitaluri de muzică de cameră şi de pian.
De-a lungul carierei sale, Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franţa, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima) fiind frecvent invitat să participe în juriile unor concursuri internaţionale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert –Italia. La Baden-Baden, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia marelui dirijor şi compozitor Wilhelm Furtwängler, Mihai Ungureanu i-a interpretat Sonata Nr.1 pentru vioară şi pian într-un concert transmis în direct de Radio Stuttgart.
***

Personalitate muzicală complexă, LUMINITZA PETRE a atras atenţia presei de specialitate încă de la primele apariţii pe scena muzicală a lumii. Este violonistă, dirijoare, membră în diferite formaţii de muzică de cameră, fondatoare şi manager al diferitelor ansambluri şi festivaluri muzicale. Încă din timpul studenţiei, Luminitza Petre a desfăşurat o bogată activitate solistică cu toate Orchestrele Filarmonice din România, cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile pe scene de concert de la Sttutgart şi Viena până la Tokyo sau Vasul de croazieră „M.S. Deutschland”.
Violonista Luminitza Petre a înregistrat Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioara solo de J.S.Bach pe un dublu CD, imprimare ce a fost extrem de apreciată în recenzii de presa şi a fost nominalizată pentru „Academy Award” în Tokyo 2006. Practica îndelungată orchestrală, 25 de ani în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi deopotrivă la Academia Internaţională Bach sau Orchestra de Camera Heilbronn, a avantajat startul în cariera sa dirijorală.
Concertele camerale susţinute cu Trio-ul cu pian Clara Wieck din Heidelberg precum şi activitatea didactică în funcţia de docent la Orchestra de Tineret a Landului Baden-Wurttemberg au desăvîrşit personalitatea artistică a interpretei. În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu” sub egida Forumului German-Roman şi a Consulatului Român din München.
Luminitza Petre este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Valeriu Rogacev şi Cornelia Bronzetti. A urmat cursuri de măiestrie cu Ştefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron în Mannheim şi Viena. Este laureată a Concursurilor Internaţionale „Tibor Varga” Sion - Elvetia, „Rodolfo Lipizer” Gorizia – Italia şi a Concursurilor Naţionale „Dinu Lipatti” Craiova, „Sonata a 3-a de George Enescu” Oradea, „Premiul Criticilor Muzicali” Bucureşti, s.a. A fost eleva Liceului „George Enescu” din Bucureşti dar studiul viorii l-a început, pe când avea 6 ani, la Ploieşti cu doamna profesoară Sevastiţa Coltofeanu.

Luminitza Petre a abordat cu mare seriozitate cariera de dirijor. Pentru aceasta a studiat şi a absolvit cu succes cursuri de măiestrie la clasa de dirijat a mentorilor săi Prof. Jorma Panula la Royal Academy Stockholm şi Helsinki, Sir Colin Matters la Royal Academy Londra şi Salvatore Masconde la Viena. Impulsuri artistice a primit şi de la Gennady Roshdestvensky (Moscova), Michael Schönwand (Copenhaga), Manfred Honeck (Stuttgart), Leopold Hager (Viena). Până în prezent a dirijat repertoriu simfonic cu Orchestrele Filarmonice din Nürnberg, Vogtland, Moscova, Oradea, Timişoara, Ploieşti, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. În cadrul stagiunii Orchestrei de Stat Stuttgart a dirijat concerte camerale.





Dan Lupescu    6/4/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian